Поділитись:

Порошенко: "Пальці віялом" РПЦ в Україні розставляти більше не буде

Субота, 01 грудня 2018, 16:11

Автокефальна Православна Церква України не буде державною, держава лише гарантує конституційне право свободи віросповідання. 

Про це 1 грудня заявив президент України Петро Порошенко у своєму зверненні до 27-ї річниці референдуму за Незалежність України, інформує "Українська правда".

Він зазначив, що РПЦ – "невід’ємна частина політичної системи РФ".

"Кремль не приховує, що розглядає її як один із головних інструментів для впливу на Україну.  ... Томос про автокефалію – це ще один Акт проголошення незалежності України. У нас постане своя незалежна ні від кого церква, яка буде визнана світовим православ’ям. Рішення про надання автокефалії УПЦ - ухвалено. Томос, грамоту, яка це підтверджує - написано. Об’єднавчий собор – призначено, і він обере предстоятеля, який поїде до Стамбулу й отримає Томос із рук Його Всесвятості Варфоломія", - заявив Порошенко. 

"Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме. Держава гарантує конституційне право свободи віросповідання, в тому числі і тим, хто захоче залишитися в єдності з російською церквою. Але "пальці віялом" Московський Патріархат тут розставляти більше не буде, як і клеймити, хто у нас канонічний, а хто - безблагодатний", - додав глава держави. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Луцький і Волинський Михаїл – серед кандидатів на предстоятеля нової УПЦ, – ЗМІ

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 грудня 2023
16 жовтня 2022
13 липня 2022
31 травня 2022
30 травня 2022
28 травня 2022
25 травня 2022