Поділитись:

Експерти дали поради як обрати якісну рибу

Неділя, 02 грудня 2018, 02:27

Нині нам доступні будь-які види риби та морепродукти. Однак, не завжди ціна означає якість. Експерти Держпродспоживслужби у рамках проекту «Обирай якісне» розповіли як обрати свіжий товар.

Про це інформує ІП Гречка.

  • Очі риби

Огляньте очі риби: якщо вони провалюються всередину або каламутні, або зовсім сухі — ця риба вже зіпсувалася. Очі у свіжої будуть прозорі та опуклі. А якщо в них «стоїть вода», цю рибку тільки-тільки принесли на прилавок, і в її якості можна не сумніватися. Не забудьте подивитися на обидва ока, а не тільки на той, яким вона до вас лежить.

  • Зябра

Підніміть край зябрової пластинки – всередині зябра повинні бути яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, але в жодному випадку не темно-червоного або чорного. Зябра іншого кольору, потемнілі, плямисті, покриті слизом – ознака неякісної риби. Крім того, пластини зябер не повинні злипатися між собою.

  • Луска

Продовжуйте огляд: луска має бути вологою. Якщо ж вона суха, ламка, з тріщинами – ця риба довго лежала без води, а значить – несвіжа. Шкіра повинна бути без пошкоджень, мати природний блиск і колір, не здаватися блідою. У свіжої риби слиз на шкірі прозорий. Якщо шкіра змінила забарвлення, стала тьмяною і липне до рук – цю рибу краще не купувати.

  • Пружність 

Помацайте рибу: і живіт, і спинка мають бути в міру м`якими, спинка трохи твердіша. Стара риба буде з дуже твердою спинкою, а на животі від пальців залишатимуться ямки. На тушці не повинно бути множинних кривавих плям – вони говорять про те, що або риба була хвора, або її неправильно транспортували. Хвіст не має бути сухим або погнутим – це говоритиме про те, що риба стара.

  • Запах

Понюхайте вибрану вами тушку – у свіжої риби майже немає запаху. Трохи сильніше він відчувається, якщо підняти зяброву кришку. У будь-якому випадку, він не повинен бути неприємним, кислим або тухлим. Також ви не маєте відчувати запах риб`ячого жиру. У морської риби, на відміну від річкової, буде трохи солонуватий аромат. Плавники повинні бути в акуратному стані, а якщо вони пошкоджені і злипаються, це може свідчити про те, що рибу неправильно зберігали.

  • Річкова під виглядом морської

Якщо вам пропонують в’ялу, але не заморожену морську рибу – це повинно вас насторожити, оскільки везти її треба здалеку, то свіжою вона зберегтися не може. Отже, риба або вже зіпсувалася, або вам намагаються під виглядом морської продати річкову рибу.

  • Рухливість

Якщо ви хочете купити живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів, то прикмети якості для неї будуть ті ж, що і для свіжої в’яленої риби. Головне – подивитися, щоб вибрана вами риба була рухливою, а не млявою.

  • Лід, як глазур

Купуючи рибу мокрого заморожування, дивіться, щоб лід, який її покриває, нагадував глазур, і щоб на ньому не було пошкоджень, які свідчать про повторне заморожування. Риба сухого і мокрого заморожування повинна бути тверда на дотик, без найменших ознак розм`якшення. Не варто брати рибу з білими плямами або ділянками, що поміняли колір: це вказує на обмороження або зіпсутість.

  • Термін придатності

Термін придатності можна прочитати на етикетці, якщо купувати запаковану рибу, або ж в документах, які супроводжують конкретну партію товару. Отже якщо у вас виникли сумніви в якості, можете запитати про ці документи, а продавець зобов`язаний їх надати.

Заморожена риба зберігається в холодильниках від 6 до 12 місяців. 
Протягом 72 годин продають в’ялену рибу, без охолодження. Якщо ж її кладуть на лід, то таку рибу реалізують протягом 12 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпоширенішу причину поломки смартфонів

 

Надрукувати
мітки:
коментарів