Поділитись:

Експерти дали поради як обрати якісну рибу

Неділя, 02 грудня 2018, 02:27

Нині нам доступні будь-які види риби та морепродукти. Однак, не завжди ціна означає якість. Експерти Держпродспоживслужби у рамках проекту «Обирай якісне» розповіли як обрати свіжий товар.

Про це інформує ІП Гречка.

  • Очі риби

Огляньте очі риби: якщо вони провалюються всередину або каламутні, або зовсім сухі — ця риба вже зіпсувалася. Очі у свіжої будуть прозорі та опуклі. А якщо в них «стоїть вода», цю рибку тільки-тільки принесли на прилавок, і в її якості можна не сумніватися. Не забудьте подивитися на обидва ока, а не тільки на той, яким вона до вас лежить.

  • Зябра

Підніміть край зябрової пластинки – всередині зябра повинні бути яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, але в жодному випадку не темно-червоного або чорного. Зябра іншого кольору, потемнілі, плямисті, покриті слизом – ознака неякісної риби. Крім того, пластини зябер не повинні злипатися між собою.

  • Луска

Продовжуйте огляд: луска має бути вологою. Якщо ж вона суха, ламка, з тріщинами – ця риба довго лежала без води, а значить – несвіжа. Шкіра повинна бути без пошкоджень, мати природний блиск і колір, не здаватися блідою. У свіжої риби слиз на шкірі прозорий. Якщо шкіра змінила забарвлення, стала тьмяною і липне до рук – цю рибу краще не купувати.

  • Пружність 

Помацайте рибу: і живіт, і спинка мають бути в міру м`якими, спинка трохи твердіша. Стара риба буде з дуже твердою спинкою, а на животі від пальців залишатимуться ямки. На тушці не повинно бути множинних кривавих плям – вони говорять про те, що або риба була хвора, або її неправильно транспортували. Хвіст не має бути сухим або погнутим – це говоритиме про те, що риба стара.

  • Запах

Понюхайте вибрану вами тушку – у свіжої риби майже немає запаху. Трохи сильніше він відчувається, якщо підняти зяброву кришку. У будь-якому випадку, він не повинен бути неприємним, кислим або тухлим. Також ви не маєте відчувати запах риб`ячого жиру. У морської риби, на відміну від річкової, буде трохи солонуватий аромат. Плавники повинні бути в акуратному стані, а якщо вони пошкоджені і злипаються, це може свідчити про те, що рибу неправильно зберігали.

  • Річкова під виглядом морської

Якщо вам пропонують в’ялу, але не заморожену морську рибу – це повинно вас насторожити, оскільки везти її треба здалеку, то свіжою вона зберегтися не може. Отже, риба або вже зіпсувалася, або вам намагаються під виглядом морської продати річкову рибу.

  • Рухливість

Якщо ви хочете купити живу рибу, яка плаває в акваріумах супермаркетів, то прикмети якості для неї будуть ті ж, що і для свіжої в’яленої риби. Головне – подивитися, щоб вибрана вами риба була рухливою, а не млявою.

  • Лід, як глазур

Купуючи рибу мокрого заморожування, дивіться, щоб лід, який її покриває, нагадував глазур, і щоб на ньому не було пошкоджень, які свідчать про повторне заморожування. Риба сухого і мокрого заморожування повинна бути тверда на дотик, без найменших ознак розм`якшення. Не варто брати рибу з білими плямами або ділянками, що поміняли колір: це вказує на обмороження або зіпсутість.

  • Термін придатності

Термін придатності можна прочитати на етикетці, якщо купувати запаковану рибу, або ж в документах, які супроводжують конкретну партію товару. Отже якщо у вас виникли сумніви в якості, можете запитати про ці документи, а продавець зобов`язаний їх надати.

Заморожена риба зберігається в холодильниках від 6 до 12 місяців. 
Протягом 72 годин продають в’ялену рибу, без охолодження. Якщо ж її кладуть на лід, то таку рибу реалізують протягом 12 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпоширенішу причину поломки смартфонів

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 серпня 2019
20 серпня 2019
16 серпня 2019
15 серпня 2019
12 серпня 2019
09 серпня 2019
03 серпня 2019
30 липня 2019
23 липня 2019
18 липня 2019
02 липня 2019
30 травня 2019
20 травня 2019
17 квітня 2019
08 квітня 2019