Поділитись:

Фіаско оплати проїзду в тролейбусах

Неділя, 02 грудня 2018, 22:34

 

Нині ми живемо в ері цифрових технологій. Усе рідше розплачуємось готівкою та частіше використовуємо банківські картки та можливості електронного розрахунку.

Цифрові гроші неможливо підробити, вони не піддаються зносу, не зберігають на собі шкідливих бактерій так, як паперові. А ще – їх майже нереально вкрасти. Усі цифрові платежі дуже просто відстежувати. Тому це вагомий плюс до прозорості фінансових операцій і боротьби з розкраданнями і корупцією.

ВДАЛИЙ СТАРТ, А В КІНЦІ – ПШИК

Одним із важливих кроків на шляху до впровадження безготівкових розрахунків є встановлення спеціальних пристроїв для оплати проїзду у громадському транспорті – валідаторів. І такий крок Луцька міська рада зробила рівно два роки тому – 30 листопада 2016 року.

Про це розповідає Volyn24.

Тоді провели тендер, визначили фірму-підрядника. Нею стала ТОВ «Системний зв'язок» з Тернополя. Вартість програми на той час становила 3,3 мільйона гривень.

Згідно з Програмою розвитку Луцького підприємства електротранспорту, у тролейбусах Луцька мали встановити автоматизовану систему оплати проїзду, обладнання супутникового спостереження, а також – систему автоматичного оповіщення пасажирів. 

У грудні 2016 року із ТОВ «Системний зв'язок» уклали відповідний договір і оплатили авансом майже мільйон гривень. Підрядник розпочав роботу. Фахівці налаштували робочі місця для роботи системи диспетчерського контролю, сповіщення пасажирів та оплати проїзду, провели відповідне навчання персоналу. Крім того, розробили відповідні комп’ютерні програми, передали комунальному підприємству валідатори та GPS-трекери. 

У березні 2017 року рішенням сесії навіть було дозволено запустити систему у тестовому режимі. А вже 31 травня 2017 року такий запуск успішно відбувся. Втім, розраховуватись із виконавцем міська влада не поспішала. Тоді уклали договір, згідно з яким Луцьке підприємство електротранспорту повернуло встановлену техніку ТОВ «Системний зв’язок» на зберігання – до здійснення остаточного розрахунку.
 

Валідатори зберігали на полиці у касі підприємства

Валідатори зберігали на полиці у касі підприємства



«НЕ ТА ФІРМА, НЕ ТІ ВАЛІДАТОРИ»

У жовтні 2017 року підрядник передав Луцькому підприємству електротранспорту акти виконаних робіт: робочі місця налаштовані, GPS-трекери встановлені, навчання працівників проведено. Все, згідно з умовами договору. Згідно з умовами цього ж договору, Луцьке підприємство електротранспорту мало сплатити підряднику ще 2 мільйони гривень. Але тут почалися незрозумілі речі.

Відповідно до нового договору, остаточно розрахуватися з підрядником міська влада мала до 31 грудня 2017 року. Вочевидь, непорозуміння між фірмою і замовником були явними, оскільки, не дочекавшись навіть закінчення дії договору, ще у листопаді 2017 року ТОВ «Системний зв'язок» надіслало претензію до ЛПЕ на 2 мільйони гривень.

Як вбачається з рішення суду від 22 листопада цього року, «Луцьке підприємство електротранспорту» не прийняло виконані роботи, оскільки з актів нібито не зрозуміло, які саме роботи були виконані. Суд зазначив, що відповідач (Луцьке підприємство елктротранспорту) не надав жодних доказів того, що роботи підрядником виконано недоброякісно.

Екс-заступник попереднього міського голови Сергій Григоренко вважає, що новій владній команді у міськраді не сподобалася фірма, яка займалась встановленням валідаторів.

«Нинішній владі не сподобався підрядник. І вони цю хорошу ідею не запровадили, почали розповідати: то не та фірма, то не ті валідатори», – каже Сергій Григоренко. 
 

Сергій Григоренко прокоментував ситуацію з валідаторами

Сергій Григоренко прокоментував ситуацію з валідаторами



ДОВЕЛИ ДО СУДУ

ТОВ «Системний зв'язок» подало до суду на Луцьке підприємство елктротранспорту, але у першій інстанції програло. Втім, апеляційний суд зобов’язав ЛПЕ сплатити підряднику понад 2 мільйони гривень. Юристи «Системного зв’язку» змогли довести, що свої зобов’язання фірма виконала добросовісно. 

Чому ж влада міста не висувала жодних претензій підряднику з самого початку, а коли роботи завершили – відмовилася їх прийняти і оплатити?

Виконувач обов’язків міського голови Луцька Григорій Пустовіт відмовився відповідати на це питання, зазначивши, що дуже стомився після 49-ї сесії міськради.

Своє пояснення надав чинний директор Луцького підприємства електротранспорту Володимир Пуц. За його словами, попередній директор підприємства Ігор Грицюкпідписав акти виконаних робіт ще до того, як вони були фактично виконані.

«Коли я у липні 2017 року прийшов на посаду директора у підприємство – ця система була у неробочому стані. Звичайно, за це ніхто платити не буде», – каже Володимир Пуц. За його словами, підприємство подало касаційну скаргу і чекає нового – найвищого суду. Де намагатиметься довести, що ТОВ «Системний зв'язок» все ж не довело роботи до кінця. Позиція у Луцького підприємства електротранспорту проста: дороблять роботу – отримають гроші. 

Втім, колишній директор підприємства Ігор Грицюк давав свій коментар виданню «Район. Луцьк» ще у грудні 2017 року: «Система була повністю впроваджена на підприємстві. Без жодних підстав і висновків міська рада припинила проект». 
 

Рішення суду апеляційної інстанції

Рішення суду апеляційної інстанції



ВАЛІДАТОРИ КОНФІСКУВАЛИ СЛІДЧІ

В цій історії є одна дуже дивна нестиковка. Якщо система вже була запущена у тестовому режимі – навіщо GPS-трекери зняли з тролейбусів і передали на зберігання підряднику? 

Окрім того, Володимир Пуц повідомив, що нині валідатори вилучені слідчими. За фактом підписання нібито фіктивних актів виконаних робіт порушено кримінальне провадження проти попереднього директора Луцького підприємства електротранспорту Ігора Грицюка.

Почути думку представників ТОВ «Системний зв'язок» не вдалося, оскільки жоден із номерів компанії, вказаних у відкритих джерелах, наразі не дійсний. 

Вочевидь, остаточну крапку у цьому питанні поставить тільки рішення Верховного Суду України, яке обов’язкове для виконання і оскарженню не підлягає. 
 

Очікується рішення суду касаційної інстанції

Очікується рішення суду касаційної інстанції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛПЕ розповіли, при якій ціні квитка не проситимуть гроші з бюджету

Надрукувати
мітки:
коментарів