Поділитись:

Мовні квоти: на радіо знайшли схему, як обійти закон

Середа, 05 грудня 2018, 08:42
Мовні квоти: на радіо знайшли схему, як обійти закон

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зіткнулася із проблемою обліку мовних квот на радіо. Не можуть визначити, як вираховувати квоту в діджейських треках, скомпільованих з декількох композицій на різних мовах. Тому не можуть дати чітке визначення "пісні" і скільки вона повинна тривати.

Такі питання виникли після штрафування чернівецької радіостанції "Буковинська хвиля" на 4,8 тис. грн за невиконання квоти на україномовні пісні у листопаді. Радіостанції не вистачило 1,7 % таких композицій в загальному обсязі добового мовлення, – повідомляє "Медіаняня".

Директор радіостанції розповів, що в день моніторингу в проміжку з 07:00 до 14:00 в ефірі звучало майже 40 % україномовних пісень, з 15:00 до 22:00 – майже 50 %.

"Проблему побачили в короткому проміжку часу з 22:20 до опівночі, де йде авторська програма нашого музичного редактора. Він створює авторські композиції, і вони довші, ніж звичайні пісні, одна триває в середньому 15 хвилин. У законі немає обмеження тривалості пісні, тому ми вважаємо, що в цей день у нас була достатня кількість пісень на державній мові", – зазначив керівник.

"Це унікальний випадок. Раніше ми стикалися з тим, що окремі радіостанції ставлять українські пісні в певний час, наприклад, з 4 до 5 ранку, або з 9 до 10 вечора, коли люди зазвичай дивляться телевізор. Тут норма закону формально не порушується. На думку контрольно-аналітичного управління та нашого представника в Чернівецькій області порушення є.

Це прецедент, який може негативно відбитися на виконанні мовних квот на радіо. Він полягає в тому, що можна скомпонувати кілька пісень і потім видати це за одну пісню. І при цьому компонуванні не обов'язково будуть присутні україномовні пісні. Ці пісні, які тривають протягом 15, 20 хвилин, радіостанція може зараховувати, як одну пісню. Це небезпечно, бо потім так зможуть маніпулювати законом. Видаватимуть 5, 10, 15 пісень на різних мовах за одну. Формально вони будуть виконувати квоту, але не фактично. І ми знову повернемося в ті часи, коли україномовних пісень в ефірі українських радіостанцій практично не було", – зазначив Сергій Костинский з Нацради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для друкованих ЗМІ можуть запровадити мовні квоти

 

Надрукувати
мітки:
коментарів