Поділитись:

Чим загрожує продовження мораторію на продаж землі в Україні

Середа, 05 грудня 2018, 19:30
Чим загрожує продовження мораторію на продаж землі в Україні

Зараз в Україні пробують продовжити мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення.

Однак він не лише блокує розвиток української економіки, але й, за визначенням Європейського суду з прав людини, порушує конституційні права українських громадян, – інформує Ціна держави. 

"Складається ситуація, що політики, які прийшли до влади із гаслами дотримання громадянських прав та європейського курсу, продовжують практику правового нігілізму, яку провадили їхні «попередники». Хочемо наголосити, що європейські цінності, які обстоювали на Майдані українські громадяни, – це не лише запровадження безвізового режиму. Це також і конституційні права всіх без винятку громадян України; це також і відповідальність влади (і кожного посадовця зокрема) за дотримання цих прав", – йдеться у повідомленні. 

Відтак попереджають про головні наслідки, до яких тепер може призвести рішення продовжити мораторій.

По-перше, Україні загрожують колосальні фінансові збитки через масові позови до ЄСПЛ. За оцінками правників, обсяги відшкодувань для кожного з наступних позивачів можуть сягати від 2 тисяч до 75 тисяч євро. У масштабах майже 7 млн власників підмораторних земель це – значний тягар штрафних виплат на державний бюджет. Намагаючись продовжити мораторій, його прихильники фактично намагаються спровокувати в Україні «бюджетний Чорнобиль» – штовхнути на шлях мільярдних фінансових збитків. При цьому звинувачувати громадян, які обстоюють свої конституційні права у міжнародних судах, не враховуючи «політичну доцільність» мораторію, було б некоректно.

По-друге, Україні загрожують серйозні іміджеві втрати. Україна постає як країна, де масово порушуються права людини та не діють закони (адже рішення ЄСПЛ є обов’язковим до виконання). Ті посадовці, які регулярно звітують міжнародним партнерам про здійснені реформи, повинні будуть знайти пояснення, чому Україна ігнорує рішення ЄСПЛ.

По-третє, усі причетні до продовження мораторію депутати та посадовці мають бути готовими до того, що відповідати доведеться персонально. Не викликає сумнівів, що в разі необхідності здійснювати мільярдні виплати з держбюджету через поразки держави Україна в ЄСПЛ постане питання персональної відповідальності і депутатів, і спікера, і Президента – причому не лише фінансової. 

Чим загрожує продовження мораторію на продаж землі в Україні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічийна земля: на Волині майже 8 тисяч гектарів невитребуваних паїв (інфографіка)

Надрукувати
мітки:
коментарів