Поділитись:

У Луцьку квіткарі розповіли, чи покращилася торгівля після переселення до філармонії

Середа, 05 грудня 2018, 20:00

Продавці квітів, яких виселили зі скверу поблизу ЦУМу до філармонії, розповіли про умови праці на новому місці.

Історія з квітковим ринком, що діяв у центрі Луцька, розпочалася давно. Спочатку люди працювали у «старому» ЦУМі до пожежі. Після реконструкції будівлі для них вже місця там не знайшлося.

Тоді квіткарі поставили намети в сквері на проспекті Волі (що поблизу ЦУМу) і близько семи років вели там свій квітковий бізнес. Втім у 2016 році у Луцькій міській раді підняли питання щодо переселення квіткового ринку. Мовляв, у такому форматі, як він є, ринок існувати не може, а також жителі з прилеглих будинків відправили колективне звернення на міськраду про його перенесення.

Продавці мали вибір: або орендувати місце в торговому павільйоні в ЦУМі (оренда в якому була не всім по кишені), або ж обрати одне із запропонованих місць. Перше – біля кафе "Сніжинка", праворуч від спуску в парк. Другий варіант – майданчик біля обласної філармонії.

Вже у вересні 2017 року стало відомо, що підприємці погодилися переїжджати до філармонії. Більше того, окремим дозволили до 10 жовтня торгувати на старому місці. В жовтні була вперше озвучена думка про облаштування там  окультуреного скверу.

На початку осені у 2018 році розпочалися роботи з облаштування скверу за проектом архітектора Олександра Балана.

Начальник департаменту ЖКГ Юрій Крась розповів, що новий сквер обійдеться міському бюджету у 3 мільйони 100 тисяч гривень.

Нині половина робіт з окультурення ділянки  вже виконана.

ІА «Конкурент» вирішив поспілкуватися із продавцями з колишнього квіткового ринку. Ми поцікавилися, чи задоволені вони новим місцем торгівлі, чи все ж у сквері продавати квіти було краще.

Виявилося, що двоє продавців із квіткового ринку перейшли торгувати в квітковий павільйон ЦУМу. Щоправда, їхні колеги з торгових павільйонів біля філармонії кажуть, що там розмір оренди занадто високий.

Квітковий пасаж біля філармонії має декілька облаштованих кіосків, в яких проведено освітлення, та один контейнер для торгівлі квітами влітку. Там в теплу пору року продають квіти, які виростили на дачах, пенсіонери.

Продавець Олександр розповів, що на новому місці йому подобається працювати. Адже для самих продавців є кращі умови, де замість холодного намету – теплі кіоски, а також для  покупців, які на автомобілях, теж краще, бо там облаштовано кишеньку для паркування автівок. Він розповів, що в сквері торгували квітами 19 продавців, але п’ятеро з них після переселення «відсіялись».

Чоловік зазначив, що потік людей тут значно менший, аніж в центрі міста. Втім він вірить у те, що головне, аби це місце обжити та й щоб люди теж звикли.

«Все не так вже й погано, як раніше здавалось. Може, торги не такі, як в центрі міста були, але сказати, що їх немає – теж неправильно», – зазначив Олександр.

Його колега із сусіднього кіоску, продавчиня квітів Мар’яна, зауважила, що нині «слабші» торги через те, що це ще й зимовий період та піст. Хоча й визнає, що потік людей біля філармонії та біля ЦУМу – поняття не поєднувані.

«Є ще такі люди, які й не знають досі, що ми переїхали з центру до філармонії. Тому в фінансовому плані ситуація трошки погіршилась, в порівнянні з тим, коли продавали в центрі біля ЦУМу. Однак, думаю, що треба час, щоб «набити» це місце та клієнтів», – сказала Мар’яна.

На думку Мар’яни, квітковий ринок дійсно не міг існувати в такому неестетичному вигляді, як був. Втім, навіть у сквері можна було б організувати окультурені  місця для торгівлі, як біля філармонії.

Продавчиня Іванна зауважила, що раніше, коли торгувала в сквері, в холодну пору їх не продавала. Втім нинішні умови роботи, попри менший потік людей в цьому місці, їй більше імпонують.

Продавці переконані, що головне – щоб самі ж покупці звикли до нового місця розташування квіткового ринку, а там все увійде в звичне русло. Нині квітковий ринок працює щоденно з 9:00 й до 20:00 (і навіть до 22:00). Квіти завозять з Рівного, Івано-Франківська, Києва, й тут можна придбати букет від 80 гривень або ж замовити на свій смак і гаманець будь-який букет чи навіть декоративну ялинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продавці квітів відстоюють своє право здійснювати торгівлю в центрі Луцька

Надрукувати
мітки:
коментарів