Поділитись:

Онуфрія позбавлять титулу митрополита Київського, - Константинополь

Субота, 08 грудня 2018, 02:35
Онуфрія позбавлять титулу митрополита Київського, - Константинополь

Константинопольський патріархат прийняв рішення позбавити Онуфрія титулу митрополита Київського після проведення Об'єднавчого собору та обрання нового предстоятеля Української церкви.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відповідний лист патріарха Варфоломія, який опублікував митрополит УПЦ (МП) Олександр (Драбинко).

В опублікованому перекладі листа Вселенський патріарх Варфоломій повідомив митрополиту Онуфрію, що в Константинополі вважають, що він носить титул Київського митрополита незаконно, і після обрання нового глави єдиної української церкви його остаточно перестануть вважати його главою Київської митрополії.

"Ми хотіли довести до відома вашого Високопреосвященства, попередньо прийняті рішення Матері Церкви щодо призначених нами в Київ екзархів, але, на жаль, ви відмовилися взаємодіяти з ними... Звертаючись до вас як "Високопреосвященний митрополит Київський", у формі ікономії і милості, ми повідомляємо вам, що після виборів предстоятеля української церкви органом, який буде складатися з кліриків і мирян, ви не зможете екклезіологічно і канонічно носити титул митрополита Київського, який ви все одно носите зараз в порушення описаних умов офіційних документів 1686 року", – йдеться в листі.

У листі Варфоломій також просить Онуфрія та ієрархію Московського патріархату не розривати зв'язок з колишнім митрополитом Київським Філаретом і колишнім архієпископом Львівським Макарієм та їх кліриками.

"Ми також просимо вас і вашу ієрархію бути в спілкуванні з колишнім митрополитом Київським Філаретом і колишнім архієпископом Львівським Макарієм та іншими з ними, оскільки вони були в повній мірі відновлені нами в архієрейство, але не на своїх посадах і титулах, через наше позитивне рішення на апеляційні прохання, які вони неодноразово надсилали нам", – йдеться в повідомленні Варфоломія.

При цьому Онуфрій може брати участь у виборах нового глави української автокефальної церкви.

Нагадаємо, напередодні президент Петро Порошенко оголосив, що Об'єднавчий архієрейський собор, на якому буде створена помісна церква, пройде 15 грудня.

Відзначимо, 5 грудня була оприлюднена частина проекту статуту Автокефальної церкви на чолі з митрополитом. Філарет заявляв про те, що помісну церкву повинен очолити патріарх і інший статус українську сторону не влаштує. В рамках підготовки до створення нової церкви Вселенський патріархат прийняв ієрархів УПЦ Київського патріархату і УАПЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи буде Філарет предстоятелем об'єднаної церкви: суперечливі коментарі церкви та релігієзнавця

Надрукувати
мітки:
коментарів
12 березня 2024
12 січня 2024
15 грудня 2023
30 вересня 2023
22 вересня 2023
05 травня 2023
02 травня 2023
21 квітня 2023
12:24