Поділитись:

Творити добро: історії волинських благодійників

Субота, 08 грудня 2018, 20:00

Щоб творити добро, не треба бути багатим. Достатньо просто залишатися людиною, адже добрі справи – це наша моральна потреба. Щодня життя дає безліч варіантів для гарних вчинків – вибір за нами.

Хтось має змогу допомагати систематично й у великих масштабах, хтось долучається до благодійних акцій з огляду на свої сили і обставини. Проте кожна гривня, витрачена на допомогу іншим, – це вже благодійність. До Дня благодійництва, який відзначають в Україні щорічно у другу неділю грудня, волинські добродійники розповіли ІА "Конкурент", що для них означає благодійність, як починали і кому допомогли. 

Андрій Покровський, депутат Луцької міської ради, засновник Громадянського Руху "СВІДОМІ": 

"Для мене благодійність є частиною соціальної відповідальності. Я давно займаюся бізнесом і маю можливість втілювати в життя такі соціальні проекти як рекреаційна зона "Сіті Парк". Вона доступна для усіх лучан і вже багато років є чудовим місцем відпочинку.

Коли перебуваю у відрядженнях за кордоном, я відвідую різні європейські міста, бачу, як люди живуть там. Будучи патріотом свого міста, я дуже хочу побудувати Європу тут, у Луцьку. Зробити це місто сучасним, безпечним, комфортним, перспективним. Хочу, щоб у кожної людини, яка приїжджає до Луцька, виникало бажання тут жити.

Займаючись благодійністю, я намагаюся допомогти якомога більшій кількості лучан. Наприклад, мультибордом, подарованим луцькій школі №1, користуватиметься не одне покоління школярів. Так само і придбаний у Луцьку міську клінічну лікарню ендоскоп. Це не одноразова покупка. Прилад служитиме лучанам впродовж багатьох років. Звісно, надзвичайно важливо, щоб гроші, які я спрямовуюю на благодійність, використовувалися за призначенням. Зокрема, один мільйон гривень, які я виділив для купівлі житла воїнам АТО, не можуть бути використані на щось інше, адже мають чітке призначення". 

Микола Яручик, депутат Луцької міської ради: 

"19 грудня 7-8 років тому я поїхав у Волинський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів на вул. Кравчука. Так традиційно склалося, що тепер кожного року туди їздимо. Цьогоріч знову там будемо. Тоді вперше ледь стримався, аби не заплакати. Було дуже чуттєво. А коли вже організовував другу акцію, третю, десяту, то вже набагато холодніше все сприймалося. Вже більш чіткішим був процес: приїжджав, бачив проблему і вирішував її. А емоції були на другому плані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку облаштували дитячий майданчик завдяки благодійникам (відео)

Булкою хліба всіх не нагодуєш. Усіх усім забезпечити не можу. Дивлюся на свій розсуд, щоби не натрапити на аферистів. Якщо по закладах, то ми знаємо вже керівників, кількість діток, проблемні питання. Зі спонсорами зараз трохи важко, адже не кожен відгукується на такі речі. Але частково за свої гроші, частково за спонсорські потроху вирішуємо проблеми. 

Коли їдемо в навчальний заклад, то я копію накладної завжди даю батькам, щоби батьки контролювали, чи дійдуть ті матеріали туди, куди потрібно.

Цьогоріч готуємо в центрі реабілітації благодійну акцію. Хто має бажання, нехай долучається. Мій мобільний: (050) 916 70 77. Хай люди телефонують і разом зробимо свято на День святого Миколая". 

Володимир Кривович, голова фонду "Волинь-2014": 

"Юридично благодійний фонд «Волинь 2014» створили у вересні 2014 року. Неофіційно фонд почав свою роботу ще навесні. Тоді він мав трохи іншу структуру. Були підприємці: Петро Пилипюк, Євген Дудка, Олександр Андріанов, Віктор Чорнуха, Володимир Цибульський та інші. Вони почали брати участь у подіях, які відбувалися в Україні. З їхніх підприємств мобілізовували хлопців. Згадайте, яка тоді була ситуація із амуніцією, продуктами харчування, аптечками? Тоді фактично був брак всього. Кожен тією чи іншою мірою на підприємстві допомагав. Але з часом ми побачили, що є певна несистемність. А в бізнесі ми любимо системність: щоб ми бачили, що ми виділяємо кошти, відповідно, розуміли, куди ті кошти йдуть. До нас почали звертатися з різних військових формувань, волонтери, і ми не бачили, куди спрямовуються ті кошти. Тим паче з тими самими проханнями звертаються до нас, до ще когось. Потім почалася виборча кампанія, до нас приходили, просили, а потім десь розказували під різними лозунгами про благодійність. Тому ми вирішили, що це не зовсім правильно і об’єдналися, щоби надавати системну допомогу нашим хлопцям, які мобілізовані. Тоді кожен свою участь задекларував великою частиною внесків. Однак не все вирішувалося коштами. Ми зорганізувалися і зрозуміли, що можемо допомагати не лише коштами, а й виконувати певні роботи. В Оржеві (Рівненська область) є велика військова частина, де стояла і стоїть частково законсервована техніка. З допомогою Євгена Дудки і підприємства «Волинь-зерно-продукт», з допомогою механізаторів організували бригади, які і вдень, і вночі працювали там і відновлювали ту техніку. Так само певні роботи відбувалися і на інших підприємствах. Надходили замовлення – виконували.

Пройшло вже дуже багато часу, перші відчуття від благодійної справи дуже розмиті. Але, звичайно, є певні знакові події. Це коли знаєш, що кошти чи речі, які ми передали, врятували життя. Згадуються поїздки на Схід, наша співпраця із ЄС: ми мали честь у 2015-2016 роках виграти грант у розмірі майже 10 млн гривень і допомагати вимушено переміщеним особам на Сході.

Є звернення, до прикладу, від військової частини чи підрозділу. Ми з’ясовуємо, чи дійсно є потреба у допомозі. Адже буває, що приїжджають волонтери з фронту і кажуть, що там ситуація плачевна, хлопцям терміново потрібні шини. Купуємо ті шини, передаємо за актом прийому-передачі, приїжджаємо в ту військову частину, а там кажуть, що, мовляв, вибачте, в нас ті шини на складі лежать. Просто керівник підрозділу не зв’язався. На жаль, таке буває, що не відбувається комунікація між підрозділами, які перебувають на фронті,  і командуванням.

Оскільки в 2016-2017 роках у нас було дуже багато соціальних звернень, то ми старалися вирішувати питання на засіданні нашого правління: збиралися наші фундатори і за тими зверненнями старалися надавати допомогу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку виготовлятимуть ангеликів для одужання Мар’яни Пархом’юк

Надрукувати
мітки:
коментарів