Поділитись:

Інопланетяни вже прилітали на Землю, - американський вчений

Неділя, 09 грудня 2018, 01:30

Американський астроном стверджує, що інопланетяни, ймовірно, вже побували на Землі, але ми про це просто не знаємо, тому що навколо НЛО занадто багато галасу. І взагалі, ми шукаємо інопланетян у Всесвіті не там і не так, як потрібно.

Як пише "Новое Время", дослідник NASA Сільвано Коломбано, біофізик з Нью-Йоркського університету, опублікував роботу про нові припущення щодо пошуків позаземного життя в рамках проекту SETI. І ця робота відразу ж стала сенсацією завдяки зусиллям великих ЗМІ.

Журналісти поспішили побачити в роботі дослідника заяву про те, що інопланетяни вже відвідували Землю, хоча насправді вчений лише допускає таку можливість. А саму суть його роботи складають роздуми про те, як потрібно змінити наші підходи до пошуку позаземних цивілізацій, відзначають наукові оглядачі.

По суті, Коломбано пропонує новий аналіз славнозвісного парадоксу Фермі – гіпотези про те, що якщо у Всесвіті є інопланетні цивілізації, то чому ми не бачимо слідів їхньої діяльності.

Але підходить до цього питання досить радикально.

Інопланетяни можуть бути де завгодно, міркує Коломбано, адже Всесвіт нескінченний. Тільки в рамках проекту Kepler вчені відкрили понад 3800 екзопланет.

У деяких випадках йдеться про планетні системи, яким більше 11 млрд років. При цьому вік Сонячної системи "лише" 4,5 млрд років.

Це означає, що деякі зі знайдених екзопланет на 6 млрд років старше нашої рідної планети.

Коломбано стверджує, що усвідомлення цього факту може докорінно змінити наше ставлення до пошуків позаземного життя. Фактично, Коломбано вказує на той факт, що технології на Землі розвиваються такими швидкими темпами, що ми не можемо передбачити, що буде з цивілізацією в найближчі пару сотень років, не кажучи вже про хоча б 6 млн років. І тим більше про 6 млрд років.

Що могли знати люди палеоліту про бездротовий інтернет? Які були уявлення давніх єгиптян про швидкість світла?

Це лише прості приклади, які ілюструють технологічну прірву між жителями однієї планети, яких розділяють тисячоліття.

Іншими словами, інопланетяни можуть пройти такий неймовірний шлях технологічного прогресу, про який ми можемо просто не мати уявлення. Просто за рахунок того, що знаходимося на дуже примітивному рівні розвитку.

Наші помилки про інопланетян

На основі цієї логіки Коломбано в своїй роботі пропонує піддати нещадному сумніву чотири припущення, які найчастіше беруться за основу під час пошуків позаземного життя.

1. Міжзоряні перельоти неможливі?

На сучасному рівні розуміння фізики і світобудови ми абсолютно впевнені, що ніщо не може рухатися швидше за швидкість світла.

Але нерозумно припускати, що за мільярди років еволюції гіпотетична інопланетна цивілізація не може відкрити спосіб більш швидкісного переміщення в просторі або в часі.

2. Радіо – основний спосіб зв'язку у Всесвіті

Проект SETI передбачає пошук радіохвиль. І більшість наших гіпотез про пошуки інопланетян так чи інакше пов'язані з радіосигналами. Їх відсутність для багатьох є свідченням відсутності позаземних цивілізацій.

Але що якщо інопланетяни настільки випереджають нас у розвитку, що використовують інші, поки ще невідомі нам способи комунікації. Можливо, вони навчилися передавати по радіо сигнали такого типу, який ми приймаємо за звичайний «шум».

3. Життя має бути побудоване на основі вуглецю

Життя на Землі засноване на молекулах, в формуванні яких ключову роль відіграє вуглець. І в сучасній науці якось за замовчуванням прийнято вважати, що саме таким чином повинно формуватися життя і на інших планетах.

Однак, десь у Всесвіті роль вуглецю може виконувати кремній. А десь вуглецеві форми життя еволюціонують і перетворюються на щось інше. І в тому і в іншому випадку змінюються параметри, яким повинні відповідати потенційні місця проживання цих цивілізацій.

Тобто необов'язково шукати планети, схожі на Землю, робить висновок Коломбано. Більше того, істоти, які є плодом еволюції не вуглецевих форм життя, можуть істотно відрізнятися від нас формою, розмірами, тривалістю життя і т. д. Що в свою чергу може означати іншу пристосованість до міжзоряних перельотів, перебування в космосі і т.д.

4. До нас досі ніхто не прилітав

Коломбано вважає, що стверджувати, ніби на Землю ще не прилітали інопланетяни, не можна. Занадто багато шуму навколо цієї теми, занадто багато фейків і свідомо провокаційних заяв, теорій змови і т. д.

Але вчений упевнений, що вчені повинні докласти зусиль, щоб виявити "сигнал у цьому шумі".

Тож як нам знайти інопланетян?

Коломбано вважає, що зробивши такий зсув у своїй свідомості, ми можемо почати більш ефективні пошуки позаземного життя.

Для цього потрібно не боятися "спекулятивної фізики", хоча вона все ж повинна базуватися на теоріях і доказах, вважає вчений.

Зокрема, потрібно сміливіше розглядати теорії про простор-час і енергію. Потрібно також бути сміливішими в прогнозах щодо створення штучного інтелекту і можливостей злиття біологічних форм життя з машинами.

Також Коломбано пропонує більш уважно ставитися до повідомлень про різного роду НЛО, і не відкидати їх наосліп.

І що далі?

Ідеї, викладені в роботі Коломбано, ставлять нові питання. Причому, багато і відразу.

Якщо інопланетяни надзвичайно технологічно розвинені і стоять від нас так само далеко, як ми – від неандертальців, то чи мають сенс їх пошуки взагалі?

Чи можуть мурахи, що плазують біля підніжжя дерева, щось сказати про птахів, які літають в небі над цим деревом?

Чи має сенс шукати сигнали інопланетної цивілізації, якщо це можуть бути комунікації зовсім іншого рівня?

Адже це все одно, як якщо б індіанці, які спілкувалися між собою за допомогою диму від багать намагалися перехопити сигнал зі стільникових веж?

Можливо, головним висновком з роботи Коломбано має стати прагнення припинити істерику навколо пошуку інопланетян взагалі. Варто зосередитися на розвитку власних технологій і більше думати про майбутнє людства. А інопланетяни знайдуться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розповіли де знаходиться "люлька людства"

Надрукувати
мітки:
коментарів