Поділитись:

Супрун розповіла, чим корисна квашена капуста

Понеділок, 10 грудня 2018, 02:27
Супрун розповіла, чим корисна квашена капуста

Звичайний салат з квашеної капусти може скласти добру конкуренцію усім найкращим йогуртам і не тільки.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала в.о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Кефір, вино, місо, кімчі – корейська маринована редиска і капуста, квашений буряк та буряковий квас — це все приклади ферментованих продуктів. Вони набувають нового смаку і властивостей внаслідок дії ферментів, що виділяють бактерії.

Ферментація, або заквашування — це стародавня біотехнологія. Вона поширена в Європі та Азії.

У ферментованих продуктах молочнокислі бактерії поїдають цукри та клітковину овочів чи бобів, і утворюють молочну кислоту, що діє як консервант. Вона не дає шкідливим бактеріям та грибкам розмножуватися і псувати продукт.

Ферментація, або ж заквашування, дозволяє збільшити термін придатності продуктів, зберегти їхню поживну цінність та робить їх ще кориснішими:

У ферментованій їжі є пробіотики – живі мікроорганізми, що відіграють важливу роль у роботі кишківника. Вони виробляють вітаміни, амінокислоти, формують здоровий кишковий імунітет і запобігають алергіям, коливанням ваги, схильності до діабету другого типу, і підтримують здоровий рівень холестерину.

Ферментація змінює властивості їжі. Після цього процесу з’являються нові поліфенольні сполуки із антиоксидантними, протизапальними і навіть антидепресантними властивостями. До прикладу, азійська ферментована їжа може навіть тамувати тривогу – завдяки бактеріям в ній з’являється гама-амінобутирова кислота, речовина, що підтримує мозок в ясному стані і допомогає долати пост-травматичний синдром.

Процес ферментації збільшує вміст поживних речовин в продуктах та робить їх корисними.  Квашена капуста – це джерело вітаміну С, пектину, кальцію та сульфорафану. Квашені буряки чи буряковий квас – джерело корисних для печінки та м’язів речовин бетаїну, фолієвої кислоти і нітратів. Соєві продукти, як місо – джерело вітамінів Е, К, фолієвої кислоти, більш доступного, ніж у звичайній сої, білка, та поліфенолів.

Також при споживанні ферментованих овочів, вегетаріанці можуть отримати вітамін В12, який відсутній у продуктах рослинного походження в інших формах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун зазіхнула на сало: назвала його плюси й мінуси

 

Надрукувати
мітки:
коментарів