Поділитись:

"Переконати жирафа, що він страус", – УПЦ про заяви Київського патріархату на Волині

Понеділок, 10 грудня 2018, 12:35

Речник Української православної церкви так званого Московського патріархату Олег Точинський назвав маніпуляцією коментарі митрополита Луцького і Волинського Михаїла (УПЦ (КП) про кількість храмів в області. 

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. 

Нагадаємо: в інтерв'ю Главкому. митрополит Михаїл зазначив, що людей, які ототожнюють себе з Київським патріархатом, на Волині в межах 60 %. 20 % людей себе ототожнюють з "Московським" патріархатом і ще 20 % називають себе просто православними. Також він зазначив, що Київський патріархат будує більше храмів. 

Натомість Олег Точинський наголосив, що в межах Волинської області навряд чи хтось асоціює себе з Московським патріархатом, оскільки такої конфесії на Волині не існує.  

"Існує Українська правосавна церква з центром у Києві, яка підпорядковується Предстоятелю УПЦ Блаженнішому Митрополиту Онуфрію. Я не вперше зустрічаю подібну маніпуляцію і хочу сказати, що її мета – переконати жирафа, що він насправді страус. Це все одно, якби людину з ім'ям Миколай усі навколо намагались переконати у тому, що його насправді звати Петро", – повідомив він. 

Також речник УПЦ заявив, що наразі на Волині налічується більше 600 їхніх парафій. І це приблизно вдвічі більше, ніж в УПЦ (КП). 

"Це означає, що приблизно у 600 населених пунктах Волинської області є храми Української православної церкви. Це також означає, що наразі переважна частина мешканців з цих майже 600 населених пунктів асоціює себе з УПЦ", – пяснив Олег Точинський. 

Відтак він зазначив, що у Волинській області не може бути 60 % вірян УПЦ КП, якщо в УПЦ вдвічі більше приходів. 

"Невже хтось вважає, що ці 600 храмів стоять пусткою, а наповнені з них лише 20 %? Якби була така ситуація, то ці "порожні" храми в УПЦ КП могли би взяти собі. Хіба ні? Будь-які статистичні дані останніх років вперто стверджують, що Українська православна церква, попри шалений тиск, залишається найчисельнішою конфесією в Україні. Така ж ситуація і у Волинській області",  – йдеться у повідомленні. 

Також Олег Точинський запевнив, що УПЦ будує на Волині нові храми. 

"Я не люблю подібних суперечок. Не розумію, для чого мірятися кількістю парафій і вірян. Не розумію, для чого взагалі щось співставляти. Люди мають право вирішувати для себе, в які храми їм ходити і де вдовільняти свої релігійні потреби. Чи це УПЦ. Чи це УПЦ КП. Чи це РКЦ. Чи будь-хто ще. Звідки ось ця манія: загнати всіх під одну юрисдикцію, примусити до чогось? На моє переконання, краще було би хвалитись тим, що доброго ми робимо, як православні християни і як віруючі люди. Чи буде нам що передати майбутнім поколінням, крім міжконфесійних баталій та суперечок на тему, "кого більше". Але правда мусить бути правдою", – на завершення додав він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів