Поділитись:

Чим "грішить" бізнес: ТОП-5 порушень на Волинській митниці

Середа, 12 грудня 2018, 15:11
Чим

Під час «круглого столу» з представниками найбільших суб’єктів зовнішньо-економічної діяльності, які здійснюють торговельні операції в зоні діяльності Волинської митниці, проаналізували основні адміністративні правопорушення з боку посадових осіб акредитованих підприємств.

Загалом з початку року митницею як органом контролю було складено 125 протоколів про порушення митних правил стосовно керівників таких суб’єктів. Сума накладених фінансових санкцій – понад 70 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Волинської митниці ДФС. 

1. Найпоширенішою у практиці притягнення порушників до відповідальності стала у 2018 році стаття 483 Митного Кодексу України «переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів з приховуванням від митного контролю» – 39 протоколів на суму понад 63 млн грн.

2. Статтю 485 МКУ «дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру» волинські митники застосовували до керівників підприємств у 36 випадках. Сума документально доведених недоборів митних платежів становить 3,3 млн грн. Санкція статті передбачає трикратний штраф.

3. 26 разів за 11 місяців митниця штрафувала суб’єктів ЗЕД за перевищення строку тимчасового ввезення або тимчасового вивезення товарів. Стаття 481 МКУ визначає розмір фінансового покарання в одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

4. За порушення порядку здійснення операцій з переробки товарів (стаття 480 МКУ) було притягнуто до відповідальності 20 підприємств.

5. У трьох випадках митниця виявила недекларування акредитованими підприємствами товарів комерційного призначення. Протоколи про порушення митних правил зафіксували їх суму – понад 4 млн грн. Стаття 472 МКУ карає за такі дії штрафом у розмірі 100 відсотків їх вартості з конфіскацією товару в дохід держави.

"Переважна більшість підприємств, акредитованих на Волині, мають уже десятиліттями напрацьовану репутацію доброчесного платника податків і надійного ділового партнера для європейських колег, – підсумував керівник митників Євгеній Шелігацький. – А щодо тих, хто разовою сумнівною операцією ризикує власними коштами та іміджем, у митниці достатньо повноважень виявити такі спроби та накласти жорсткі фінансові санкції". 

Довідково:

в цілому Волинською митницею ДФС обліковується більше 3 тисяч учасників ЗЕД, з яких 1136 здійснювали протягом року активні експортно-імпортні операції і оформили майже 150 тисяч митних декларацій. Загальний зовнішньоторговельний обсяг в зоні діяльності митниці нині перевищує 2 млрд дол США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська митниця перевиконала план, попри блокування "Ягодина"

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024