Поділитись:

Депутати Луцька стають професійнішими, але рада гіршає, – експерт

Четвер, 13 грудня 2018, 15:01
Депутати Луцька стають професійнішими, але рада гіршає, – експерт

Невміння шукати компроміси та неналежна поведінка обранців громади псують загальне враження про Луцьку міську раду.

Таку думку під час презентації проекту «Атестація депутатів місцевих рад» у Луцьку 13 грудня висловив голова Центру Політичного аналізу та Виборчого Консалтингу Михайло Наход.

Проект покликаний поінформувати виборців про роботу депутатів та підвищити підзвітність депутатів місцевих рад. Він реалізується у низці областей, а віднедавна і в Луцьку.  

«Впродовж багатьох років, коли ми проводимо моніторинг діяльності депутатів, я помічаю, що самі депутати стають професійнішими, краще виконують свої повноваження, більше депутатів звітує, має свої депутатські приймальні, порівняно з попередніми періодами. Але попри те, що депутати стають кращими, рада стає гіршою з кожним скликанням. Тобто, депутати не вміють шукати компроміси, бачимо не належну поведінку, як керівництва, так і окремих депутатів. Часто депутати, які не належать до провладної більшості навіть не мають можливості донести свою думку, чи винести свій проект рішення, аби він принаймні був розглянутий у міській раді. Часто опускаються до особистих публічних образ. Це загалом не прикрашає і не додає авторитету міській раді, як колегіальному органу», – зазначив Михайло Наход.

Експерт додає, що мета дослідження – донести депутатам місцевих рад, що персональна робота обранця – це важлива складова. Але вони несуть відповідальність перед громадою, як вся міська рада, а не лише як кожен окремий депутат.

Довідково: 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Луцьк за реалізацію ініціативи відповідає Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Сайт Луцькради містить повну інформацію лише про двох депутатів, – дослідження

Надрукувати
мітки:
коментарів