Поділитись:

Дослідження: чи легко лучанам потрапити на прийом до депутата

Четвер, 13 грудня 2018, 16:28
Дослідження: чи легко лучанам потрапити на прийом до депутата

Лише два депутати Луцької міської ради не мають особистих приймалень у Луцьку. А 91% обранців мінімум раз на місяць зустрічаються з виборцями.

Про це свідчать дані моніторингу, які проводили у серпні-жовтні в Луцьку в рамках кампанії «Атестація депутатів місцевих рад». Презентація дослідження відбулася 13 грудня в обласному центрі.

Зі слів Катерини Шарпатої, виконавчого директора Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу, моніторили сайт міської ради щодо того, чи є інформація про можливість прийому та спілкувалися з самими обранцями.

Отож, на сайті Луцької міської ради відсутня інформація про проведення прийомів громадян щодо трьох депутатів: Олександра Кравченка і Олександра Волинця (фракція «УКРОП») та Наталії Бунди (фракція «БПП «Солідарність»).

Відсутні відомості про дату, час та місце проведення прийому виборців депутатів, але є контактна інформація (номери телефонів) Юлії Вусенко і Тараса Шляхтича (фракція «Об’єднання «Самопоміч»), Артема Запотоцького («БПП «Солідарність»), а також позафракційних Андрія Авраменка, Олександра Козлюка, Євгена Ткачука.

Неможливо знайти відомостей про конкретний графік прийому громадян депутатами: Богданом Богоносом, Миколою Романюком, Миколою Федіком і Віктором Ящуком (фракція ВО «Свобода»), Валерієм Бондаруком, Андрієм Козюрою і Майєю Шостак (фракція ВО «Батьківщина»), Петром Нестеруком і Андрієм Покровським (фракція «БПП «Солідарність»), Павлом Данильчуком, Олександром Лазукою і Анною Мовяк (фракція «Громадський рух «Народний контроль»), позафракційними Сергієм Булою, Аркадієм Соломатіним та Миколою Яручиком.

Щодо решти 16 депутатів інформація про проведення прийому громадян на сайті ради повна, актуальна і відповідає дійсності.

Не здійснюють прийом виборців лише 2 депутатів. Про відсутність такої приймальні повідомили депутати міської ради Наталія Бунда (Солідарність) та Микола Дендіберін (УКРОП).

Перевіряли фактично проведення прийому виборців відвідуючи приймальні. Якщо протягом першого візиту не вдавалось підтвердити проведення прийому виборців, робили кілька додаткових спроб. І лише після цього робився висновок щодо невідповідності депутата зазначеному критерію – проведення особистого прийому виборців щонайменше раз на місяць. Польовий етап моніторингу тривав в період з 1 серпня по 15 жовтня 2018 р.

Найчастіше депутати проводять прийом двічі і більше разів на місяць. Також дослідження виявилося, що дні та години прийому більшості депутатів Луцької міської ради є незручними для громадян, які працюють, бо відбуваються в робочі дні.

З-поміж депутатів Луцької міської ради є четверо обранців, які мають окреме приміщення, відведене під громадську приймальню. Це, зокрема, Петро Нестерук та Андрій Покровський (фракція «БПП «Солідарність»), Валерій Бондарук (ВО «Батьківщина») і Олександр Волинець («УКРОП»).

Лучани у більшості випадків звертаються щодо питань, пов’язаних зі сферою житлово-комунального господарства, соціальної сфери, юридичних консультацій. А ось з пропозиціями та ініціативами – значно рідше.

Довідково: 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». В місті Луцьк за реалізацію ініціативи відповідає Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Сайт Луцькради містить повну інформацію лише про двох депутатів, – дослідження

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02
08 січня 2024
12:29