Поділитись:

У підземеллях Луцька вестимуть оновлені екскурсії на чотирьох мовах

Понеділок, 18 квітня 2016, 17:38
У підземеллях Луцька вестимуть оновлені екскурсії на чотирьох мовах

У Луцьку обіцяють найближчими днями відновити екскурсії у підземелля під костелом святих апостолів Петра і Павла.

Підземелля були зачинені кілька років через аварійний стан вхідних сходів, – пишуть Хроніки Любарта.

Як розповів заступник директора державного історико-культурного заповідника у Луцьку Віктор Баюк, адміністрація заповідника спільно з Луцькою дієцезією римо-католицької церкви активно проводить роботи, що дозволять ближчим часом відновити екскурсії. Зокрема, відремонтували сходи до підземної частини костелу, перевірили і частково замінили електрообладнання, вивезли сміття, що захаращувало підземні галереї та кімнати.

Наразі підмуровують бічну стінку при вході в комплекс, яка була влаштована у радянський час. Після виконання робіт спускатися та оглядати підземелля стане безпечно.

У костельних підземеллях продовжує працювати Олег Виноградов, проте відтепер там з'являться додаткові екскурсоводи. За словами Віктора Баюка, будуть визначені певні години (орієнтовно 10:00, 12:00, 14:00 та 16:00), у які починатимуться екскурсії. Їх вестимуть українською, а за потреби польською та російською мовами. У планах також можливість проводити екскурсії англійською.

Режим роботи з визначеними годинами буде чинним приблизно місяць, протягом якого спостерігатимуть за попитом на відвідування підземель. За необхідності режим переглянуть і екскурсійні години збільшать.

Підземний коридор між вежами костелу - нижчий рівень. Фото з архіву Олега Виноградова

Поки що вхід до підземної частини буде там, де він був раніше (справа від головного фасаду), проте з часом планують зробити основний вхід із костелу, де він був первісним.

Квитки для екскурсійного огляду підземель костелу можна буде придбати у касі замку. Вартість квитка для дорослого становить 25 гривень, студентський – 15 гривень. Дитячих екскурсій поки не проводитимуть. Групи туристів можуть становити від 5 до 25 чоловік.

У планах адміністрації заповідника та дієцезії римо-католицької церкви також максимальне відновлення первісних інтер'єрів підземель, встановлення професійної підсвітки залів та галерей, влаштування тематичних виставок.

Гробниця Магдалини Тализіної останніх років XVIII століття. Фото з архіву Олега Виноградова

Фото з архіву Олега Виноградова

Виставка в підземеллях костелу. Фото Віктора Чухрая

Головні сходи в підземеллях костелу. Фото Віктора Чухрая

Довідка: підземелля костелу святих апостолів Петра і Павла налічують приблизно 400 років. Від початків вони слугували для різних потреб єзуїтів, а в часи Другої світової війни стали прихистком лучан від авіанальотів. У 1950-х там зробили овочебазу, саме в цей час вони були занедбані, старі поховання втрачені. Підземелля під костелом з'єднані з підземною частиною колегіуму, проте безпосереднього проходу немає. Вони були розчищені у 1970-1980 роках клубом "Ентузіаст".

Надрукувати
мітки:
коментарів