Поділитись:

Як обрати червону ікру до Нового року: поради експерта

Понеділок, 17 грудня 2018, 17:45
Як обрати червону ікру до Нового року: поради експерта

При виборі червоної ікри до новорічного столу слід звернути увагу на дату виготовлення, маркування на кришці або ж на крихкість ікри, що продається на вагу.

Про це розповів глава Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, – повідомляє УНН.

"Візьміть баночку в руки і потрясіть. Всередині щось булькає? Від покупки краще утриматися. Якісна зерниста червона ікра заповнює баночку щільно і без пустот. Зверніть увагу на дату упаковки ікри. Видобуток червоної ікри здійснюється в липні-серпні. Якщо на кришці вказаний будь-який інший місяць, значить, солили ікру морожену або фасували вироблену раніше. У будь-якому випадку якість червоної ікри буде не на висоті", – зазначив експерт. 

З його слів, також для перевірки якості можна натиснути на кришку банки пальцем: вона не повинна прогинатися і ні в якому разі не повинна бути роздутою. Також важливою ознакою автентичності продукту є маркування на кришці: вона повинна бути проштампована зсередини, якщо ж цифри втиснули всередину – йдеться про підробку. Крім того, дата не може бути нанесена лазером на кришку або пробита на папері. 

"Контрафактну банку з червоною ікрою видає неякісна поліграфія та відсутність на етикетці докладної інформації про продукт, виробника", – додав Олександр Чистяков. 

На його думку, краще купувати ікру в скляній тарі, а не в бляшаній, оскільки прозоре скло дозволяє розгледіти колір, розмір і якість зерна. 

"Якщо ікра наче вкрита інеєм, вона фальшива. Купуючи вагову червону ікру, зверніть увагу на крихкість зерна. Ікринки повинні легко відділятися одна від одної і не прилипати до лопатки. Якщо червона ікра більше схожа на злиплу безформну масу – від покупки краще утриматися", – додав експерт. 

При цьому він підкреслив, що покупка ікри на вагу пов'язана з додатковими ризиками, оскільки в продаж такий продукт надходить в пластикових ємностях від 0,5 кг до 5 кг, а після відкриття ємності термін її зберігання становить всього 24 години. Причому для продовження придатності недобросовісні продавці додають в неї емульгатори на основі фармадегідів, які перетворюють корисний продукт в небезпечний для здоров'я. 

Зі слів Чистякова, за різними підрахунками, до 60 % червоної ікри, що продається в Україні, є контрафактною. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли краще купувати алкоголь до свят: думка експерта

Надрукувати
мітки:
коментарів