Поділитись:

«Шантаж патріарха породив таке моє рішення», – владика Михаїл

Вівторок, 18 грудня 2018, 13:02
«Шантаж патріарха породив таке моє рішення», – владика Михаїл

Митрополит Луцький та Волинський Православної церкви України Михаїл повідомив, що прийняв рішення зняти свою кандидатуру зокрема після численних розмов із Президентом Петром Порошенком.

Про це він повідомив 18 грудня під час прес-конференції в Луцьку.

Спершу він зазначив, що не буде говорити про «кулуарщину» переговорів. Оскільки про деталі розмови він має право казати за згоди усіх її учасників. Тобто Президента, владики Філарета, нині предстоятеля ПЦУ Епіфанія.

«Шантаж патріарха породив таке моє рішення», – владика Михаїл

Владика Михаїл зазначив, що на початку стояло питання, аби розпустити Київський патріархат на помісному Соборі УПЦ КП. Для того зібралися делегати у храмі Тепла Софія, що поруч із Софіївським Собором. Довго Собор не міг розпочатися, оскільки не було головуючого – патріарха Філарета. Коли прийшов, то вступна промова полягала у тому, що Собор не може відбутися і процедура саморозпуску неможлива, оскільки, висунувши кандидатуру митрополита Епіфанія, можуть програти у виборі предстоятеля. Адже є інший кандидат, і він виграє, тобто Михаїл.

«Тобто ще виборів не було, але патріарх визнав мою перемогу на виборах», – зазначив владика Михаїл.

«Після цього були гарячі дискусії між мною та Філаретом. У результаті, не домовившись ні про що, частина делегатів покинула Теплу Софію і пішла у Велику Софії разом зі мною. Ми стояли на грані несаморозпуску», – пояснив Михаїл.

Він додав, що такий «шантаж» вважає нечесним і неправильним. Тоді арбітром ситуації спробував стати спікер Верховної Ради Андрій Парубій, який закликав шукати якесь рішення, бо це історичний Собор, таких не було 1000 років.

«Я відповів, а як же ж демократія, чесність, правда, про яку ви кажете? Чому ситуацію затягнули в такий кут, що поведінка однієї особи – це історія всієї України. Пізніше мене запросили на розмову із Президентом Петром Порошенком», – продовжив Михаїл.

Водночас він додав, що не було ніякого втручання влади у проведення Собору. Вона лише долучалася: забезпечила транспортом, охороною, інформаційно. Було також кілька розмов із Петром Порошенком. Коли ситуація зайшла у тупик, постала дилема: або Михаїл стоїть на своєму, діючи в рамках «закону і світського, і духовного, і йде до кінця», або частина делегатів, які підтримують Філарета, може покинути Собор.

«Наслідки для мене були цілком зрозумілі: знову розділення, знов декілька православних церков, знов про українців будуть говорити, як про дурних хохлів, які не можуть домовитися, знову розділення суспільства, звинувачення Вселенського Патріарха, що зв'язався з українцями і вимастився, знову російське торжество, історія в нікуди. Історія Середньовіччя: не домовилися і розділили України. Якщо простіше, то постало питання: або я і моє его, або Україна. Люди, які стоять на площі, очікують Томосу... Тому я прийняв рішення, що Україна – понад усе», – додав Михаїл.

«Інтереси України були для мене важливіші, тому шантаж патріарха породив таке моє рішення, що я не балотувався», – зазначив митрополит. І додав, що результат позитивний – одна помісна церква, без розколів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів