Поділитись:

25 грудня чи 7 січня: коли нова церква в Україні має святкувати Різдво

Вівторок, 18 грудня 2018, 16:00

Зі створенням єдиної Православної церкви в Україні і обранням її предстоятеля митрополита Епіфанія знову постало питання перенесення святкування Різдва. 

Зокрема Різдво пропонували перенести на 25 грудня, як велить григоріанський календар. Цим календарем користується майже увесь світ. Українська православна церква відзначає свята за старим юліанським календарем. Крім нас, за таким принципом живе Російська, Єрусалимська, Сербська та Грузинська православні церкви, а також афонські монастирі і греко-католики України.  До слова, у 2017 році законом України 25 грудня було визнано святковим днем. 

Митрополит Епіфаній вже заявив, що питання про перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня передчасне: Україна до цього поки не готова. І таке радикальне рішення може викликати розкол. Однак він не уточнив, чи підтримує перенесення святкування Різдва у майбутньому. 

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл, зазначив, що питання дати Різдва болісне для українців. Адже є два календарі: григоріанський та юліанський. Однак у Мінеї, згідно з якої на кожен день місяця призначається відповідне богослужіння, вказано, що датою Різдва є 25 грудня. Це зазначено і у версії Мінеї, що видана у 1982 році з благословення московського патріарха Піміна, і в Мінеї, яка видана з благословення патріарха Філарета на початку 2000-их.

«Ми повинні залишати так, як звикли. Звичайно, Константинопольський патріархат, як і більшість східних церков, святкують Різдво Христове відповідно до григоріанського календаря – 25 грудня. Бо і російська церква Різдво Христове святкує 25 грудня. Але згідно з юліанським календарем. Тобто всі церкви святкують Різдво Христове 25 грудня. Тільки це по одному календарю в один день, а по іншому – в інший. Ця різниця в 13 днів. Тому у нас такий абсурд був ще від радянської влади, яку можна назвати шизофреніками. Бо всім кричали: «Святкуємо гадавщіну актября». Але чомусь 7 листопада. Як?» – міркує владика.

«На мою думку, не потрібно на сьогодні календар піднімати на поверхню, бо це розділить українське суспільство. А Різдво Христове рекомендую святкувати, починаючи з 25 грудня і завершуючи 7 січня. Починаючи і завершуючи урочистою літургією. Для того, щоб не грішити і не порушувати піст, то починайте його 14 листопада і 24 закінчите», – додав Михаїл.

Водночас він зазначає, що у будь-якому рішенні повинна бути логіка вчинків, аби не було понять Старий Новий рік тощо.

Своєю чергою, єпископ Волинський і Луцький Української православної церкви "Московського патріархату" Нафанаїл запевнив, що позиція церкви відома давно.

"Позиція церкви давно відома. Вже дві тисячі років, як церква встановила, коли ми святкуємо цей празник. А всі інші людські домисли і вигадки протирічать церковним постановам. Я людина церкви і церковних правил і канонів дотримуюся", – заявив він. 

Довідково:

Григоріанський (григоріянський) календар – календар, запроваджений 4 жовтня 1582 року Папою Римським Григорієм XIII і нині ухвалений у світі як міжнародний стандарт. Григоріанський календар було розроблено на заміну юліанського – окрім високосних років кожного четвертого року, він має поправки кожного 100-го та кожного 400-го років для більш точної передачі тривалості року – періоду оберту Землі навколо Сонця. В Україні до відліку за григоріанським календарем перейшли у 1918 році, і його дати в перехідний період називали за новим стилем.

«Четія Мінея», «Четьї Мінеї» – церковно-релігійні збірники, в яких «житія святих», перекази, повчання тощо розміщені по днях кожного місяця, відповідно до дати вшанування церквою того чи іншого святого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки вихідних матимуть українці на Новий рік і Різдво

 

Надрукувати
мітки:
коментарів