Поділитись:

Патрульна поліція – це не ДАІ і не міліція, – заступник головного патрульного Волині (ІНТЕРВ’Ю)

Середа, 19 грудня 2018, 12:00

Створення патрульної поліції вважають найбільш успішною реформою в Україні 2015 року. Молоді, натреновані та амбітні люди долучилися до лав патрульних полісменів, які готові були змінювати країну та запроваджувати довіру до поліції. У Луцьку патрульна поліція з’явилася рівно три роки тому, 19 грудня. Тоді прийняли присягу 165 нових копів, які тієї ж ночі взялися за патрулювання. Сьогодні ж набір у патрульну поліцію триває і долучитися може кожен, хто готовий до тяжкої, однак важливої роботи.

«Конкурент» до третьої річниці роботи патрульної поліції Волині поспілкувався із заступником начальника управління, головою поліцейської комісії лейтенантом поліції Романом Буховцем, аби з’ясувати, чи відкриватимуть відділи в інших містах Волині, як зміниться життя поліцейських після запровадження лізингової програми на купівлю житла та чого не вистачає копам для ефективного патрулювання у місті.

– Вже три роки у Луцьку діє патрульна поліція. Яким є місто, на вашу думку, – спокійним чи кримінальним?

– Якщо порівнювати з містами-мільйонниками, то, звичайно, воно не кримінальне. Коли приїхав із Києва сюди, то Луцьк здавався нудним. Київ – це столиця, і коли я там працював командиром роти, то у моєму підпорядкуванні був Солом’янський район. За кількістю населення він був більший за Луцьк. Попрацювавши три роки, я не скажу, що Луцьк є кримінальним містом. Був один випадок – стрілянина на мийці.

– Рік тому відбувся інцидент, під час якого начальник Головного управління Нацполіції на Волині Петро Шпига заявив, що половина особового складу патрульних поліцейських звільнилася. Згодом стало відомо, що це не так. Скажіть, якою нині є ситуація зі звільненнями?

– Дійсно, була ситуація, що Петро Петрович, не розібравшись повністю у ситуації, говорив, що у нас недостатньо кадрів. Але чому? Тому що дуже багато людей переходять на інші посади, переводяться в головне управління, міськвідділок. Хтось хоче стати слідчим, хтось ще якусь посаду хоче, а хтось зрозумів, що поліція – не для нього. Бо, дійсно, правоохоронні органи не для всіх. Це не тому, що масово звільнилися люди і ніхто не хоче працювати. Ні! Просто є кар’єрний ріст. Патрульна поліція, для мене особисто, – це ланка для кар’єрного зростання.

– Цього року патрульні почали працювати із приладами для вимірювання швидкості (TruCam). Як вважаєте, чи можливе найближчим часом встановлення стаціонарних відеокамер на дорогах України та Волині зокрема?

– Є така програма, як «Безпечне місто». У всіх областях вона працює, і в Луцьку над цим працюють. Хочуть на всіх перехрестях, виїздах з міста поставити камери. Це набагато спростило б нам роботу у моментах із викраденнями автомобілів, розбоями, грабежами. У Києві камери стоять на кожному перехресті, у дворах. І якщо якийсь розбій, то можна подивитися, хто і що зробив. Коли у нас це буде, стане набагато краще.

– Патрульні поліцейські приїжджають не лише на виклики про крадіжки чи ДТП, а й на випадки сімейного насильства. Яка роль патрульних у таких ситуаціях?

– Патрульна поліція не є каральним органом, а, швидше за все, робить превенцію. Патрульного гукають на конфлікт туди, де є сльози, горе, можливо, є насильство, і він зобов’язаний елементарно заспокоїти обидві сторони, не допустити ескалацію конфлікту і далі вже розбиратися по факту. Якщо є потерпіла сторона і обвинувачений, то тоді вже має складати відповідний матеріал. 

– Цьогоріч у вас з’явилася рота тактико-оперативного реагування. Яка її місія і де її найчастіше можна побачити?

– Так, у нас запустилася рота ТОР. Першочергове завдання роти – це охорона громадського порядку. Службовці працюють на масових заходах, тому й специфіка роботи відрізняється. Вони їздять по місту на інших машинах (Volkswagen Crafter,– К.), які обладнані решітками, мають по 9 сидячих місць. А з 2019 року працівники матимуть кардинально іншу форму.

Якщо їде автомобіль і порушує ПДР, то ТОР має право його зупинити і перевірити. Однак цей підрозділ відповідальний за громадський спокій. Там, де бійка, розбій чи масові заворушення, – там і ТОР.

Специфіка роботи роти тактико-оперативного реагування відрізняється – вдень вони зазвичай тренуються. Нехай службовці, коли є особовий склад патрульних, працюють 2-3 ночі, однак вони щодня тренуються. До того ж мають менше вихідних, ніж у звичайного патрульного.

– Зарплата патрульних не дозволяє забезпечити себе власним житлом. Однак нещодавно Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков анонсував лізингову програму для поліцейських. Коли вона запрацює і чи це дійсно буде вигідно патрульним?

– Обіцяють з нового року. Чи буде вигідно – я вам скажу, коли сам візьму. Тому що в мене немає власної квартири, я орендую житло. І якщо міністерство буде робити цю програму і вона буде діяти, то буду і я пробувати, й інші патрульні. Вважаю, що це дуже великий крок назустріч тому, щоб втримати патрульних на робочих місцях, не говорячи про те, що нам піднімають зарплату із 8 тисяч до 10 тисяч. Чим більше ти працюєш – тим менше відсотків платиш. У такому випадку в патрульних буде стимул триматися свого робочого місця, бо зараз не так є, як хотілося б. До того ж, хто орендує квартиру, то до 2 тисяч гривень мають повертати. Це буде офіційно через договір оренди. Я сподіваюсь, що це запрацює з нового року.

– Ви є головою поліцейської комісії на Волині. Скажіть, яких претендентів обираєте собі у команду?

– Найкращих (сміється, – К). Давайте розпочнемо з того, які йдуть. А йдуть абсолютно різні: і хороші, і не дуже. Йдуть з абсолютно різними мотивами. Траплялося, ставимо запитання: «Чому хочете працювати у поліції?», а вони не можуть дати чіткої відповіді. Таких ми не беремо.

Беремо вмотивованих, тих, які хочуть працювати. Було, що запитували, чому йдеш, а відповідали: «Бо мама з татом сказали піти». Це, можливо, аргумент для мами й тата, але не для мене як для члена комісії. Тут мають працювати люди, які хочуть працювати і розуміють, чому прийшли й прагнуть допомагати людям.

– Цього року відкрили відділ патрульної поліції у Ковелі. Чи відкриватимуться відділи в інших містах Волині?

– На сьогодні інформації такої немає. Є обласне Управління патрульної поліції у місті Луцьку і відділ у місті Ковелі.

– Чого не вистачає патрульним поліцейським для ефективного патрулювання в Луцьку та Волині?

– Першочергово, дійсно, не вистачає камер та особового складу. Також не вистачає ще розуміння людей, які проживають у місті Луцьку та області. Так склалося, що не всі розуміють, що патрульна поліція – це не ДАІ, не колишня міліція, і тому ставляться з осторогою. Не одноразово траплялися випадки, коли патрульні зупиняли водія і бачили, що він у стані алкогольного сп’яніння і, за законом, треба двох понятих, щоб освідувати людину. О 2-3 годині ночі, коли шукають понятих, то люди просто відмовляються ними бути. Вони говорять, що не хочуть псувати життя водієві, якого затримали. Добре, не хочете псувати життя людині, але, можливо б, вона зіпсувала життя комусь іншому.

– У патрульній поліції особливу увагу приділяють роботі із школярами. Чому?

– Діти – це наше світле майбутнє. Якщо прививати любов до закону, правил дорожнього руху ще в юному віці, це буде відігравати велику роль в їхньому житті і житті оточуючих. В мене є донька, і ми їздили в її школу – ви би бачили очі тих дітей, до яких приїжджає поліція. Є різні батьки, і хтось лякає дітей поліцією. Типу: будеш себе погано поводити, то приїде поліція і тебе забере. І на фоні цього у дитини на підсвідомому рівні закладається, що поліція – це щось недобре. А наші патрульні – навпаки: коли приїжджають до дітей у школи, то показують, що поліція – це добре і її не потрібно боятися, поліція може і хоче допомагати. І якщо зі шкільного віку прививати, що поліція добра, то, мені здається, що через років 5-10 і наше суспільство трошки зміниться, адже так має бути. Поліція – це не бандити, вона їх ловить.

– Розкажіть, як варто святкувати волинянам, аби не зустрічати Новий рік у відділку поліції?

– Що стосується водіїв, то не варто сідати нетверезим за кермо, тому що це небезпечно як для них, так і для оточуючих. Що стосується населення без автомобілів, то варто поводитися чемно, звертати увагу на погодні умови та на те, що біля них є інші люди. Варто відпочивати, але не забувати, що це все має бути в рамках закону.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Дивляться на кандидата, як на майбутнього напарника», – поліцейська про набір патрульних

Надрукувати
мітки:
коментарів
14 березня 2024
07 березня 2024
26 січня 2024
10 жовтня 2023
27 липня 2023
01 липня 2023
30 червня 2023
27 червня 2023
06 червня 2023
22 лютого 2023