Поділитись:

Українські школярі зможуть навчатися при лікарнях

Четвер, 20 грудня 2018, 14:05
Українські школярі зможуть навчатися при лікарнях

Міністерство освіти та Міністерство охорони здоров'я затвердили положення, що визначає механізм забезпечення навчання при лікарні для кожної дитини, яка цього потребуватиме.

Про це розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич, – повідомляє Освіта.ua.

З її слів, в Україні був час, коли навчання при лікарнях було нормою, але за останні роки ця практика була поступово втрачена.

Для того, щоб дитина отримала можливість навчання при лікарні необхідна відповідна заява батьків та згода лікаря, що стан дитини дозволяє навчатися.

«Ми розуміємо, що в батьків, які лікують свою дитину стаціонарно, може бути багато інших турбот. Саме тому було прописано, що ця заява може бути передана лікарні будь-якими каналами зв’язку», – пояснює Лілія Гриневич.

Навчання при лікарні передбачатиме три основні форми: створення класів та класів-комплектів (не менше 5 і не більше 12 учнів), а також індивідуальна або дистанційна форми.

Міністр освіти повідомила, що остання форма актуальна, якщо дитина за станом здоров’я не може безпосередньо спілкуватися з учителем.

«Такі випадки особливо характерні для онкологічних захворювань, лікування яких призводить до зниження імунітету. У результаті дитина тривалий час мусить бути ізольована від навколишнього світу. Психологічно в таких випадках навчання буває навіть важливішим, ніж у інших, адже воно допомагає зберегти зв’язок з реальним світом», – відзначила Лілія Гриневич.

Планується, що за кожною лікарнею, де може бути потреба для організації навчання, закріплюватиметься школа. Це робитимуть місцеві органи самоврядування, які є засновниками закладів освіти. Також між закладом охорони здоров’я та закладом освіти укладатиметься письмовий договір про співпрацю.

На школу будуть покладені обов'язки із забезпечення вчителями, взаємодію з адміністрацією закладу охорони здоров’я, організацію тимчасового користування підручниками тощо.

Натомість лікарні координуватимуть питання навчання дітей у закладі, надаватимуть потрібні для навчання приміщення та забезпечуватимуть навчальний процес необхідними меблями.

Після закінчення лікування дитина отримає довідку про успішність, яка дозволить зарахувати пройдене у лікарні навчання у тій школі, де дитина безпосередньо навчається.

У Міністерстві освіти також повідомили, що ідейною натхненницею проекту «Школи при лікарнях» стала телеведуча, куратор соціальної ініціативи «Право на освіту» Наталія Мосейчук.

«Сьогодні (19 грудня, – "К.") день легалізації шкіл в лікарнях. Погоджена оплата праці педагогічних працівників, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти учнями в лікарні. Але це перші правила і зміни, які розпочалися по всій країні! Це не означає, що робота зроблена і на цьому поставлена крапка, це означає, що після нового року наш освітній десант буде відвідувати всі області України», – повідомила телеведуча.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У школі біля Луцька діти навчатимуться за допомогою електронних підручників

Надрукувати
мітки:
коментарів