Поділитись:

"Збиткові" котельні Луцька хочуть виставити на продаж

Вівторок, 19 квітня 2016, 15:14

У Луцьку мають намір продати приміщення 40 збиткових котелень. Отримані кошти планують витратити на встановлення автономного опалення в домівках лучан.

Про це йшлося під час підсумкового засідання тимчасової контрольної комісії з вивчення проблем діяльності ДКП "Луцьктепло" у вівторок, 19 квітня, – інформує ІА Волинські Новини.

Голова комісії Сергій Була наголосив, що у 2015 році 41 % населення обслуговувала котельня на Карбишева, а шість найбільших котелень – ще 35 % лучан, тому саме на їхніх мережах доцільніше використати кредитні кошти, передбачені на модернізацію.

Решта 40 котелень, на його думку, є збитковими, тому пропонується переводити їхніх споживачів (23 % лучан, які мешкають переважно у старій забудові та "хрущовках") на автономне опалення. Зі слів Були, у цих будинках встановлені газові колонки, є запас трубопроводів, яких вистачить на забезпечення автономного опалення.

Тож для того, аби вирішити фінансове питання, яке постане перед лучанами у зв'язку з модернізацією, було запропоновано виставити приміщення 40 збиткових котелень на продаж через аукціон.

За виручені кошти можна закуповувати котли та на пільгових умовах у кредит продавати лучанам під час встановлення автономного опалення. Це, мовляв, дозволить уникнути соціального вибуху.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев зауважив, що планується ліквідація усіх неефективних котелень та реконструкція котелень середньої потужності (від 500 кіловат до 2 мегават) – після заміни пальників та котлів, вони, із його слів, працюватимуть ефективно. Найбільш слабким місцем, з його слів, лишається частина тепломереж, які хочуть модернізувати. Після ліквідації підвальних котелень мережі прокладатимуть до квартальних.

Сергій Була наголосив, що економічно доцільніше переводити споживачів на автономне опалення замість під'єднання їх до інших котелень.

Тарас Яковлев зазначив, що будинки у центрі міста планують під'єднувати до котелень на вулиці Потапова та Богдана Хмельницького, які будуть модернізовані. Водночас посадовець погодився з тим, що кошти від продажу вивільнених приміщень закритих котелень можна спрямувати на ті потреби, які вважатиме доцільними міська рада.

Надрукувати
мітки:
коментарів