Поділитись:

Верховна Рада продовжила мораторій на продаж сільгоспземель

П'ятниця, 21 грудня 2018, 04:34

Верховна Рада подовжила чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2020 року. 

Як повідомляє УНІАН, за ухвалення законопроекту "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель" за основу і в цілому проголосували 231 народний депутат за необхідному мінімуму в 226 голосів.

У документі зазначається, що продовження мораторію на продаж сільгоспземель на один рік дозволить врегулювати на законодавчому рівні процедуру обігу цих земель та розробити необхідні нормативно-правові акти.

Ініціаторами ухваленого законопроекту виступили 13 (тринадцять) народних депутатів від фракції "Блок Петра Порошенка", партії "Воля народу", партії "ВО "Батьківщина" та депутатської групи "Відродження". Представляючи законопроект на засіданні Верховної Ради, член фракції "Блок Петра Порошенка" і заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, який ініціював даний документ, зазначив, що в юридичному плані продовження мораторію не має жодного політичного сенсу, оскільки його буде знято лише тоді, коли буде ухвалено закон про обіг сільськогосподарських земель.

"Хочу наголосити, що просто перенесення дати не матиме жодних правових наслідків. Але це питання ми повинні розглядати не лише в юридичному, а й в соціальному сенсі. Тому комітет вважає, щоб не допустити соціальної напруги, зазначену дату необхідно все-таки перенести. Ми не можемо допустити політичних спекуляцій з цього питання. Найбільш оптимальним терміном ми вважаємо один рік", – сказав Бакуменко.

Він зазначив, що також цей закон зобов'язує Кабінет міністрів України подати до Верховної Ради проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. На засіданні парламент розглянув 17 альтернативних ухваленому законопроектів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мораторію стоп: кому дістанеться земля

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
07 лютого 2024
24 січня 2024
11 січня 2024
22 грудня 2023
21 листопада 2023
09 листопада 2023
19 жовтня 2023
21 липня 2023