Поділитись:

"Ручний" бюджет, або Як Савченко депутатів Волиньради шпетив (репортаж)

П'ятниця, 21 грудня 2018, 20:30

"А губернатор вміє тримати удар", – говорили журналісти, коли голова Волинської ОДА Олександр Савченко стояв за трибуною сесійної зали та холоднокровно відповідав на провокаційні запитання депутатів Волиньради.

Він чудово скористався відсутністю  Ігоря Палиці  на засіданні та  змусив лідерів більшості раз у раз влаштовувати бліц-наради.

"Ви вмілий політик, – заговорив Савченко до Олександра Омельчука. – У вас чудово вийшло перевернути все з ніг на голову".

Проте саме очільник області змінив порядок: жодного разу за 3 роки чинної каденції голова ОДА не шпетив депутатів обласної ради... Завжди було навпаки.

***

Першим під "пресс" губернатора потрапив екс-голова облради Анатолій Грицюк. Він вирішив "наїхати" на Савченка через статтю в одній з волинських газет, в якій, з посиланням на керівника ОДА, сказано, що Грицюк винен у тому, що в селі Тростянець відсутнє газопостачання. 

"Ви принизили мою честь та гідність! Якби це сталося в інші часи, то я б викликав вас на дуель!" – гучно заявляв обранець громади.

"Проте ми ще можемо порозумітися! – продовжував він. – Прийдіть на телебачення та скажіть, що Грицюк – хороший та симпатичний хлопець".

Савченка такий випад у його сторону потішив, він посміхнувся, показово поплескав у долоні та відповів:

"Я був на прийомі в Тростянецькому регіоні. До мене звернулися декілька людей щодо відсутності газу. Вони сказали, що ви – один із творців цієї справи. Ви привели якусь тернопільську фірму, щось почали робити і хтось підписав акти робіт. Але газу досі нема. Ви про це ще не знаєте, але ми в тернопільських архівах знайшли всі документи, там ваші підписи. Залюбки поговоримо з вами на цю тему на телебаченні. А щодо дуелі: якщо хочете – пішли".

(на фото: Олександр Савченко)

Мовчки, зі стриманою посмішкою, за театром демагогії спостергів екс-губернатор Володимир Гунчик. Він вперше прийшов на сесію після того, як був звільнений з посади, та зайняв місце у верхніх рядах фракції "Солідарність".

Окрім нього, в залі сидять народні депутати Ірина Констанкевич та Юрій Савчук. Останньому, певно, було б не зле завітати і на засідання Верховної Ради. Там він не дуже частий "гість".

(на фото: Юрій Савчук)

Поступово підійшов час розгляду питань порядку денного. Першим на повістці стоїть "Волиньторф". Доповідають Олександр Савченко та Іван Киричик (директор підприємства та член фракції "УКРОП"). 

До трибуни виходить Савченко. Він дякує за можливість виступити та відразу розпочинає "концерт". У минулі роки його попередник (Володимир Гунчик) часто відбивався від звинувачень у знищенні "Волиньторфу". Цього ж разу в атаку пішов саме представник виконавчої гілки влади.

Спокійно та виважено, Олександр Ілліч змінював порядок ведення дискусії у сесійній залі та впевнено розповідав про порушення, які були зафіксовані: 

"Перевірка технічної оснащеності виробничих потужностей свідчить про зношеність технологічного обладнання на 70-80 %. Темні приміщення, відсутність гігієни праці, антисанітарія. Багато площ, де протерміновані подачі заявок аж на півроку! На багатьох ділянках самовільно знятий родючий верхній шар ґрунту. Я вважаю, що причина цьому – недбальство зі сторони керівників ДП «Волиньторф» та їх вищих начальників".

Своєю чергою Іван Киричик мовчки сидів навпроти Савченка в "укропівських" рядах, скупо всміхаючись та трохи червоніючи. Без сумніву, що директор нервувався, проте емоціям не піддався, навіть коли голова пообіцяв ініціювати його звільнення. На відміну від нього, деякі інші депутати доклали максимум зусиль, щоб вивести губернатора з рівноваги. Проте цього не сталося. 

Більше того, Савченко безжально "наїхав" на лідерів більшості та звинуватив голову фракції "УКРОП" Вячеслава Рубльова у "жонглюванні" тітушками, паралельно пообіцявши, що при ньому такі методи не працюватимуть.

"У вас два виходити: або пристрелити мене, або я буду робити все, як є. При мені не буде ні тітушок, ні побиттів", – сказав він.

Поки Савченко завершував відповідати на запитання обранців громади, до журналістів звернувся голова фракції "Солідарність" Володимир Бондар.

"Панове, погляньте, як першим заступником (Олександр Пирожик, згідно з регламентом, вів сесію, оскільки голова ради Ігор Палиця був відсутній) керують у ручному режимі".

Кажучи це, Налькович кивнув у бік президії, де над вухами Пирожика нависали керуючий справами облради Дмитро Дубняк та лідер фракції "Свобода" Анатолій Вітів. Згодом почергово слово взяли Ірина Костанкевич та Юрій Савчук, які прогнозовано закликали завадити знищенню ДП "Волиньторф".

У підсумку депутати вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України, Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції щодо критичної ситуації, яка склалася на державному підприємстві «Волиньторф» через загрозу припинення господарської діяльності.

***

Начальник департаменту фінансів облдержадміністрації Ігор Никитюк стояв за трибуною та пропонував депутатам голосувати за проект бюджету, який подала адміністрація і який був підтриманий 5-ма профільними комісіями, замість того, який запропонувала бюджетна комісія за день до сесії (зміни бюджетної комісії передбачають зняття 25 мільйонів гривень із захищених статей, в тому числі 17 мільйонів – з добудови перинатального центру). 

Тим часом Вітів та Рубльов провели бліц-нараду біля рядів "укропівців". Анатолій Миколайович поманив пальцем керуючого справами обласної ради Дмитра Дубняка, і він досить швидко притупотів до лідерів фракцій. В цей момент до Олександра Савченка підійшов депутат та заодно його радник, ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук.

Згодом, коли  "запахло" запитаннями до голови "бюджетки" Ірини Вахович, Вітів, Рубльов та Дубняк знову "перекинулися" кількома слова. За мить останній вже нависав на вухами головуючого Олександра Пирожика, а Рубльов сидів в рядах "радикалів" (які в цей день, до речі, розпустили свою фракцію). 

Окрім цього, зарухався традиційно апатичний Віталій Кварцяний. Помітивши щось в проекті бюджету, він спочатку підійшов до голови "укропівської" фракції, а вже потім разом із ним "насів" на пані Вахович. Що ж так могло стурбувати відомого тренера? Певно, футбол. Точніше, гроші, які на футбол обов'язково потрібно передбачити.

Коли Никитюк покинув трибуну, розпочався блок питань до Ірини Вахович. Депутати з іншого боку барикад активно тиснули на неї, мовляв, цей бюджет проштовхує більшість. Зокрема, досвідчений Святослав Кравчук зазначив, що якби зміни до проекту  вносила реально профільна комісія, то ніяких питань не було б.

"Проте його ділили голови деяких фракцій", – сказав він.

"Пан Рубльов недавно питав, що думає губернатор. Я поки нічого не думаю, а лише звертаюся до вашого здорового глузду.  Ми заклали захищені статті, ви сьогодні це знімаєте. Не робіть цього, зупиніться", – намагався дотиснути "коаліцію" Олександр Савченко, проте не зміг. 

У підсумку депутати затвердили проект зі змінами від бюджетної комісії. Доходи обласного складуть 6,9 мільярда гривень, що на 1,6 мільярда менше, ніж у минулому році.

***

Після затвердження бюджету, майже всі депутати фракції "Солідарність" скупчилися біля кабінету голови Волинської ОДА. 

"А ви куди?" – запитав радник губернатора Валерій Криворог.

"Ми там не потрібні, – посміхаючись, відповів йому Віталій Заремба. – Голосів вистачає і без нас".

Поблизу свого колишнього кабінету стояв і Володимир Гунчик. Спочатку він розмовляв з Юрієм Гупалом, далі – з Романом Микитюком. Через деякий час зайшов в кабінет до своєї екс-підлеглої Олени Козюпи. Вийшовши звідти, завів розмову з головою Камінь-Каширської РДА Валерієм Дунайчуком та в його компанії пішов до виходу з будівлі обласної ради. 

Я вирішив не йти за ним, а обігнати через інший хід та зустріти перед дверима. Кмітливий Гунчик знав, що я хочу поставити йому якісь запитання і, привітавшись, відразу ж зіграв на випередження:

"Руслане, я принципово не даю ніяких інтерв‘ю, тому не ображайся. Напиши, що у Гунчика все добре».

Побажавши йому успіхів, я повернувся до сесійної зали, де питання голосувалися так, ніби з'явився Ігор Палиця. Тобто, одне за одним. Депутати довірили екс-регіоналу Олександру Курилюку керувати комунальним підприємством "Волиньенергософт" та призначили нову директорку санаторію "Пролісок". Посаду довірили Оксані Бугайчук, яка, до речі, пов’язана із депутатом Волинської обласної ради Ігорем Лехом, який  входить до конкурсної комісії.  

Наостанок Олександр Пирожик повідомив, що Петра Савчука виключено з фракції "УКРОП" та знято з посади голови "освітянської" комісії. 

"Інколи меркантильні інтереси переважають здоровий глузд", – скаже ректор ЛНТУ та покине залу. Більше він не балансуватиме між двома політичними групами та зможе з чистим серцем радити губернатору...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Один день з губернатором Волині Олександром Савченком

Бюджетна інтерлюдія на сесії Волиньради (фоторепортаж)

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів