Поділитись:

"Д" – це для дурнів", – Ірина Фаріон про мовний законопроект 5670-д (відео)

П'ятниця, 21 грудня 2018, 20:00
«Д» – це для дурнів

Законопроект про мову 5670-д – це компромісний законопроект для чотирьох запропонованих законопректів, а літера "д" означає, що він вже доопрацьований депутатами.

Про це в ефірі ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE" розповіла народний депутат України Ірина Констанкевич.

19 грудня була завершена робота над правками до законопроекту (їх було понад 2000). І наразі законопроект готовий до другого читання. Сама Ірина Констанкевич підготувала 46 правок, частина з них була врахована.

Натомість мовознавець, політичний діяч Ірина Фаріон не вважає законопроект 5670-д нормальним.

"Якщо в закон внесено 2000 правок, то чи це нормальний закон? Це абсолютно ненормальний закон у своїй основі. Це свідчить про те, що закон в своїй основі хибний", – зазначила вона.

На переконання Ірини Фаріон, закон у такому вигляді не є компромісним варіантом.

"Це насаджений Верховній Раді закон 5670 відповідними фракціями... А літера "Д", яку вони дописали вкінці, – це для дурнів", – сказала Ірина Фаріон.

"Доопрацьваність" законопроекту, зі слів мовознавця, полягає в тому, що у систему освіти вводять мови ЄС, тобто дисертації можна буде захищати мовами ЄС. А це означає, що дисертації на Закарпатті будуть захищати угорською, на Буковині – румунською, в Галичині – польською.

"В глибині це означає, що ми починаємо гальмувати власний інтелектуальний потенціал, тому що ми зараз станемо масово і примусово нашу наукову термінологію", – пояснила політик.

Також Ірина Фаріон додала, що прийняття закону 5670-д вигідний передусім фракції "Народний Фронт" і фракції "Радикальної партії Олега Ляшка",  адже "БПП" мала свій закон.

"Це їхній останній шанс на виборах – розповідати про те, що вони захищають мову", – вважає політик.

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів