Поділитись:

Супрун розповіла, як правильно зігріватися взимку

Субота, 22 грудня 2018, 18:41

Взимку вкрай важливо не лише зберігати тепло, а й ділитися ним. 

Існує багато “традиційних” способів, щоби зігрітися. Натомість не всі справді дієві, ба більше, можуть бути навіть небезпечними для здоров‘я. Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала у Facebook. 

Вона розповіла про декілька важливих правил для зігрівання: 

Одягайтеся, аби не замерзнути та не спітніти. Якщо довго перебуватимете на холоді, пітнітиме та перевтомлюватиметеся, ви можете отримати переохолодження та обмороження.

Стежте, щоб відкриті ділянки тіла були захищені теплим та сухим одягом.

Водночас важливо в морозну погоду не пітніти! Одягайте кілька більш легких светрів, а не один дуже теплий. Якщо буде спекотно, один з них можна зняти.

Не одягайте занадто багато речей, перш за все – вам має бути зручно. Велика кількість одягу, що стримує рухи, не найкращий варіант.

Верхній одяг має захищати від вітру та снігу. Краще, щоби до тіла щільно прилягав один шар одягу – до прикладу, термобілизна. Поверх нього – вільне вбрання. Така комбінація створить шар повітря, що грітиме тіло.

Не зігрівайтесь алкоголем. Гарячий глінтвейн чи горілка з перцем дають оманливе відчуття тепла. Алкоголь та низька температура на вулиці – небезпечна комбінація.

Не виходьте з дому голодними. Якщо змерзли – поїжте. Краще, щоб їжа була теплою. Важливо також пити достатньо рідини. Беріть із собою термос із гарячим напоєм, якщо плануєте перебувати довго на вулиці. І забудьте про “зігрівальний” ефект алкогольних напоїв. 

Для посилення кровообігу рухайте руками, пальцями ніг. На морозі уникайте перевтоми – коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше.

Не куріть. Куріння, зокрема нікотин, погано впливає на стінки судин. Це збільшує ризики порушити терморегуляцію.

Якщо треба довго бути на вулиці, кожні півгодини-годину заходьте у тепле приміщення чи в найближчий пункт обігріву.

Якщо ви відчуваєте тремтіння, млявість, виснаження, сонливість, порушення вимови та здатності мислити – це ознаки переохолодження. У дітей їх можна помітити, якщо шкіра яскраво-червона та холодна, а вони самі дуже мляві.

Що треба робити:

  • якщо температура тіла вища за 34 градуси, зігрійте людину в теплому приміщенні;
  • дайте випити теплий напій (в жодному разі не алкогольний!) та поїсти, за необхідності – знеболювальне;
  • якщо на людині мокрий одяг – зніміть його;
  • якщо ж температура тіла нижча за 34 градуси – потрібна госпіталізація;
  • поки чекаєте на допомогу – можна накласти термоізольовану пов’язку (ватно-марлеву, бавовняну тощо) для зігрівання;
  • у жодному разі не розтирайте шкіру снігом, не опускайте уражені кінцівки у гарячу воду та не прикладайте їх до батареї чи обігрівача;
  • не чіпайте обморожені ділянки тіла та не масажуйте їх. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не підхопити грип: ТОП-5 простих правил

Надрукувати
мітки:
коментарів