Поділитись:

У Луцьку відбулася свята вечеря для самотніх людей (фото)

Середа, 26 грудня 2018, 00:32

У Луцьку в перед вечір католицького Різдва влаштували вечерю для людей, котрі залишились самотніми у це свято. Запросили усіх, хто не мав з ким розділити страви під час Святої вечері. До слова, такий захід організовують уже вдесяте, – розповідає Район.Луцьк.

Вечеряли у понеділок, 24 грудня, у приміщенні Управління луцької дієцезії.

На святкову вечерю зібрались декілька десятків людей. Сестри Бенедиктинки-Місіонерки приготували до столу 12 пісних страв: від маринованих грибів до млинців та риби.

Перед тим, як вечеряти, гості встають до молитви. Моляться за мир в Україні, а також домівках та родинах. Після цього діляться різдвяним хлібом облатком та бажають один одному миру та благословінь.

Отець Павло, який є настоятелем Кафедрального собору Святих Апостолів Петра і Павла, каже, що у католиків різдвяна вечеря завжди починається із молитви.

«Приблизно так в кожній католицькій родині виглядає Святий вечір перед Різдвом. Він завжди розпочинається спільною молитвою, коли вся родина збирається разом. У цій молитві головує найстраший. Тобто, дідусь чи батько. Пізніше він починає ділитись таким білим хлібцем - облатком. Всі ним діляться та бажають один одному хороших свят», - зазначає отець Павло.

«Сьогодні на нашій вечері зібрались люди, які в цей вечір залишились самі з різних причин. В когось діти не змогли приїхати, хтось самотній, хтось студент, який далеко від батьків та родини. В цей вечір ми запрошуємо всіх, щоб ніхто не почував себе самотнім», - додає він.

Поблагословивши один одного, гості сіли вечеряти. За традицією, треба скуштувати кожні із 12-ти страв. Опісля сестри пригостили усіх різдвяною кутею. Повечерявши, гості взялись колядувати.

Отець Павло каже, що вони запрошували на вечерю усіх бажаючих.

«До нас прийшли не лише католики. Є тут православні, є й ті, хто поки що далеко від Бога і тільки шукають його. Ми повідомляли про вечерю під час служби. Головний наш меседж - ніхто не повинен бути у цей вечір самотнім», - каже отець.

Одна з гостей святкової вечері - 94-літня Ванда Рад.

Під час Другої світової війни жінка потрапила до Німеччини в концтабір Дахау. Там вона пробула чотири роки. Про неї знімали фільм митці з Польщі.

Ванда Рад розповідає, що на вечері вже не вперше. Проте, відвідувала цей захід багато років тому.

Після передріздвяної вечері та колядок гості пішли до костелу на святкову мессу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У луцькому храмі відбулась святкова меса (ФОТО)

Надрукувати
мітки:
коментарів