Поділитись:

Є сигнали, що часи домінування УКРОПу на Волині минають, – політолог (бліц-інтерв’ю)

Середа, 26 грудня 2018, 17:28
Є сигнали, що часи домінування УКРОПу на Волині минають,  –  політолог (бліц-інтерв’ю)

На перемогу «бувалих» голів об’єднаних територіальних громад вплинув їх досвід та авторитет. Молодь та новачки, не маючи підтримки та досвіду, не наважуються йти в політику.

Нагадаємо, що у неділю, 23 грудня, відбулися вибори в 9 ОТГ. У більшості з них перемогли досвідчені сільські голови. Наприклад, Богдан Гусак, якого обирала Липинська ОТГ, працював на посаді сільського голови Липин із 1994 року.

Про підсумки волевиявлення говоримо з головою Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу Михайлом Находом.  

– Більшість голів ОТГ, яких обрали громади, вже не перший рік очолюють сільські ради. Чи добре для громади те, що вона стабільно обирає тих самих управлінців?

– На мою думку, потрібно конкретно аналізувати досягнення кожної людини. Бо серед тим, кого обрали, є ті, котрим громада справді довіряє і вони є прогресивними головами. А є такі, яких обирають, оскільки не було альтернативи. Тобто, не було людей із новим баченням, тож голосують за так зване «менше зло». Мовляв, ми знаємо цю людину, вона вище голови не скочить, але шкоди для громади не зробить. Тобто я відзначаю два критерії у мотивації виборців. Це довіра та авторитет і обмежений вибір.

– Чому молоде покоління, ота альтернатива, не надто часто з’являється серед кандидатів?

– На мою думку, молоді люди реально оцінюють свої шанси і не намагаються вступати в передвиборчу боротьбу з досвідченими людьми. Якщо проаналізувати на попередні вибори, що були впродовж останніх трьох років, то на багатьох виборах були молоді кандидати, але достойного результату вони не показали, не змогли скласти конкуренцію «бувалим та досвідченим». Тож коли залишається два роки каденції, мало хто ризикує йти на виборчу кампанію. По-друге, реально бракує кандидатів, які досить підготовлені, аби обійняти посаду голови громади. Хоча є й винятки. Під час минулих виборів у Старовижівському районі виграла кандидат, молода жінка, вона балотувалася за підтримки нардепа Ігоря Гузя. Молодь йде, коли має спину позаду.

– Як виборцю розцінювати той факт, що більшість із кандидатів на голови ОТГ є самовисуванцями, але політичні сили заявляють про їх підтримку? Наприклад, в БПП заявили про підтримку 8 з 9 переможців виборів.

– По велику рахунку більшості виборців на виборах в ОТГ все одно, яку партійну приналежність має кандидат. Тут обирають у першу чергу не через партійну приналежність, а авторитет, здатність керувати громадою тощо. Тобто, на перше місце виходять особистісні фактори, а не політична приналежність. Тож для більшості, хоча не для всіх, не має особливого значення, яку політичну силу представляє кандидат. Ще один нюанс полягає  в тому, що політичні партії, як привило, хочуть підтримувати сильного та прохідного кандидата, аби потім записати собі в актив майбутню перемогу. Тому рейтингових кандидатів, наприклад, як чинного голову міста Ківерці, підтримувала низка політичних сил. Політичні сили можуть заявити, що вони не висували кандидата, бо підтримують рейтингового кандидата. Те саме стосується і менших громад. Тобто, політичні сили, не маючи власних кандидатів, які здатні перемогти, підтримували тих, хто мав найбільший авторитет і шанси виграти.

– Якщо розглядати результати виборів в ОТГ в контексті Луцька, то про що свідчить перемога у навколишніх громадах голів, про підтримку яких заявила опозиційна до УКРОПу (більшість в Луцькраді) «Солідарність»?

– Певною мірою це серйозний сигнал для УКРОПу. Про те, що їхній вплив, який вони мали умовно кажучи рік тому, по трошки починає танути. Вони не змогли виставити конкурентноздатних кандидатів на посади голів у більшості громад. Навіть там, де були достойні кандидати, виборча кампанія не була організована належним чином, щоб кандидати переконали, що вони ліпші, аніж суперники. Тут найбільш показова ситуація із Підгаєцькою ОТГ, де проти чинного голови змагався голова районної ради, який є ставлеником УКРОПу. На мою думку, програш голови районної ради – це серйозний сигнал для партії УКРОП, що часи їхнього домінування по-троху проходять.  

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2024
20:04
24 листопада 2023
15 червня 2023
11 червня 2023
07 травня 2023
09:07
18 липня 2022
29 червня 2022
30 квітня 2022
01 квітня 2022
27 березня 2022