Поділитись:

"Олів’є" без майонезу, "Шуба" навпіл і суп: Супрун сказала, як не переїсти

Четвер, 27 грудня 2018, 19:32

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун підготувала поради, як зробити новорічний стіл менш калорійним, але не менш традиційним для українців. 

Про це вона написала у Facebook. 

"Олів’є", салат "Шуба", картопляне пюре, печена качка, крабовий салат, торт, а, можливо, ще й холодець, голубці, кутю, пампухи, відбивні, крученики, цвіклі, сирник – цим багатий стіл українців на свята. Але він дуже небезпечний, якщо з’їсти все одразу. 

Як зробити стіл менш калорійним: 

  • зважте за і проти, коли плануєте складне багате меню до свят

Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і брак кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки й витрати грошей – ніщо із цього здоров’я вам не додасть.

  • зробіть те саме, але трохи простіше і здоровіше

Візьмемо "Олів’є". Це салат, бо в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця, і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не салатом: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є "Олів’є" – не готуйте більше калорійних страв. Зрозумійте, що майонез – це проблема. Його забагато, він калорійний, малопоживний, і ускладнює травлення. У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру та жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити у споживанні, а краще – зовсім відмовитися. Натомість готувати їх вдома самостійно.  Але домашній майонез у класичному розумінні – теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тож без термічної обробки вживати їх не варто. Майонез можна замінити: сметаною – в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах. Якщо хочете спробувати щось зовсім нове, майонез можна приготувати із горіхів кеш'ю або авокадо, чи взагаліна аквафабі – це вода, в якій варився турецький горох для хумусу. В інтернеті є багато рецептів. Нарешті, змініть співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію – це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот. Любите "Олів’є" – зробіть його кращим.

Або "Шуба". Ще один салат, в якому багато майонезу і людської праці. Зробіть простіше – окремо оселедці чи скумбрія. Окремо – "Вінегрет", і додайте до цього печені овочі: картоплю, селеру, пастернак, моркву, гарбуз і олію. Ви отримаєте те саме, але в легшій формі. І готувати простіше. Ви отримаєте те саме, але в легшій формі. І готувати простіше.

М’ясо краще запікати, аніж смажити. Спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той самий майонез.

Холодець – корисний! Але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями. А от ковбаси, шинка, – все процесоване м’ясо – їсти не варто.

Добре приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій – все корисне з овочів сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання. Суп це джерело мікроелементів і доступних поживних речовин на ранок похмілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун розповіла, як правильно зігріватися взимку

Надрукувати
мітки:
коментарів