Поділитись:

Освіта в тренді: Луцька ЗОШ № 23

Понеділок, 21 січня 2019, 20:00

О шостій ранку в декількох із численних вікон 23-ї школи вмикається світло – це означає, що прийшли кухарі шкільної їдальні, аби приготувати їжу та напекти запашних булочок для учнів. Адже вже біля 9-ї ранку заклад перетвориться на вулик: старшокласники бігтимуть за свіжою випічкою, першокласники чемно моститимуться за свої маленькі парти, а вчителі плануватимуть, як же зробити життя школярів у 23-й школі небуденним, насиченим і навіть творчим.

На перший погляд може здатися, що це звичайна й типова загальноосвітня школа. Однак, ознайомившись з її «мешканцями» ближче й заглянувши всередину закладу, можна побачити, наскільки він особливий та індивідуальний.

Історія

Луцьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 23, що на вулиці Софії Ковалевської, 56, заснували 1989 року. Перший дзвінок тоді продзвенів для 1300 учнів 1-10 класів, а за директорське кермо став Рибчинчук Степан Юхимович. З 2007 року школу очолює Мартинюк Віктор Семенович.

За цей немалий відрізок часу освіту здобули 1939 випускників-одинадцятикласників, із яких 72 нагороджені золотою медаллю, 43 – срібною.

У 2006 році школа стала лауреатом конкурсу «100 кращих шкіл України», а у 2008 році – переможцем конкурсу «Освітній заклад року».

Корпоративна культура

Учителі цього навчального закладу кажуть, що їхня школа патріотичного спрямування. Тут є свої власні правила, за якими взаємодіють педагоги, учні та їхні батьки.

Традиційно склалося, що для найменших учнів влаштовують "Посвяту в першокласники", а через деякий час – "Прощання з буквариком».

Також задля формування у дітей патріотизму та громадянської позиції у школі проводяться уроки духовності, зустрічі зі священиками, екскурсії у луцький Свято-Троїцький собор, Музей Волинської ікони. Все це проходить традиційно з умовною назвою «Осінні вечори духовного спілкування». 

Щороку у листопаді – грудні відбувається загальношкільне свято – «День народження 5-х класів». Захід проходить у неформальній атмосфері, де панує дружба, радість, сміх та хороший настрій.

Упродовж дня учні демонструють свої здібності, таланти, оформляють виставку власних робіт. А ввечері відбувається офіційна частина свята, де кожен учень отримує посвідчення п’ятикласника.

Навчально-виховних процес

У 23-й школі чимало уваги звертають на роботу з обдарованими учнями. І це, звісно ж, дає свої результати. За останні 10 років учні стали переможцями всеукраїнських олімпіад з фізики, географії, педагогіки тощо. 225 учнів посіли призові місця в міських, 23 – в обласних предметних олімпіадах.

Значна роль у школі присвячується роботі з обдарованими учнями, зокрема предметним олімпіадам та інтернет-олімпіадам.

Не стоять вихованці закладу й осторонь участі в Міжнародному конкурсі з української мови ім. Петра Яцика, Міжнародному мовно-літературному конкурсі імені Т. Шевченка та інших.

У 2018 році вихованці школи вибороли 22 призові місця на ІІ (міському етапі) предметних олімпіад, щоправда, це на три менше, аніж минулого року.

Шкільні команди брали участь у предметних турнірах із біології, географії, економіки. Почесне І-ше місце (у складі збірної команди) вихованці посіли у міському та обласному турнірі винахідників та раціоналізаторів.

З 2017 року школа бере участь в освітньому експерименті «Інтелект України». Вчитель початкових класів Оксана Ковтунець розповіла, що нині ця програма відповідає вимогам «Нової української школи». Додала, що їхній клас забезпечений меблями, технікою та іншими дидактичними матеріалами, як того вимагає НУШ. 

«Мені дуже подобається працювати за цією програмою, адже вона поглиблена та системніша, у порівнянні з іншими програмами. Діти досить швидко вчаться читати, писати, дуже багато в цій програмі є завдань для розвитку уваги, вміння слухати і так далі», – сказала Оксана Ковтунець.

Щодо першокласників, то вони наввипередки намагалися показати свої зошити та розповісти, що ж у школі зацікавило найбільше. Комусь до вподоби математика, іншим – списувати за вчителькою букви з дошки, а ще комусь – лего-конструктори.

Незважаючи на призові місця у міських змаганнях з баскетболу, футболу в загальному рейтингу школа опинилася в числі аутсайдерів. Втім тут вперто продовжують "налягати" на спорт, тим більше, що вчителі фізичного виховання сприяють цьому різними підходами, навіть за допомогою творчості.

Вчитель фізичної культури Валерій Демчук зумів власноруч перетворити сірі стіни спортзалу у різнокольорові картинки. Він розповідає, що знайшов малюнки в інтернеті й у вільний від уроків час чи під час канікул приходив сюди і розмальовував стіни, «оселивши» тут казкових персонажів. Хоча, зізнається, ніде спеціально не вчився малювати, каже, «просто взяв і просто розмалював стіни», аби дітям хотілося приходити сюди і займатися фізкультурою.

Заступник директора з виховної роботи Раїса Артемівна зауважила, що педагоги прагнуть виростити в школі національно свідомих громадян своєї країни. Однак і батьки не стоять осторонь навчально-виховного процесу. Їх постійно залучають до роботи, починаючи від батьківських зборів й закінчуючи запрошеннями на різні шкільні свята.

Окрім того, є рада школи, до якої залучені батьки школярів. Раїса Артемівна каже, що батьки не менш активні, аніж діти. Вони постійно цікавляться справами освітнього закладу, де навчаються їхні діти, вносять свої пропозиції, аби покращити умови перебування їхніх дітей у цих стінах.

Педагоги кажуть, що останнім часом залучають до проведення батьківських зборів й представників поліції, соціальних педагогів. Психолог навіть проводить тренінги з батьками. Батьківські збори намагаються проводити один-два рази в місяць.

«Наприклад, від працівника поліції батьки дізналися про адміністративну відповідальність за булінг. Зрозумійте, коли педагог їм про це розказуватиме – це одне, а коли людина в формі – то це зовсім інакше сприймається», – сказала Раїса Артемівна.

Цього року школа не показала високих результатів ЗНО. Однак навчальний рік ще триває, й, можливо, показники ЗНО наступного року зміняться.

Творчість

Розвивати свій творчий потенціал можна у 53-х гуртках, в яких зайняті понад 80 % школярів.

За підсумками минулого навчального року діти 23-ї школи здобули більш ніж 30 призових місць у 22-х конкурсах. Школа виборола ІІ-ге місце в міському конкурсі декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край».

Наскільки творчі тут діти, можна здогадатись, оглянувши виставки їхніх робіт, якими щедро заквітчані шкільні коридори. До слова, всі подяки, грамоти, кубки не припадають пилом десь у закутках директорського кабінету, а розміщені на стінах в холах школи, де кожен може ознайомитися зі здобутками її дітей.

Є гуртки військово-патріотичного спрямування, а є гурток хорового співу, де діє три ансамблі «Росинка», які поділені за віковою категорією: молодша, середня, старша групи.

Педагог Валентина Панченко веде гурт «Мальва», де співають дівчата зі старших класів, і вокальну групу «Соколи», де хлопці співають патріотичних пісень. 

Також є хор молодших класів та хор загальношкільний, який виступає на творчих звітах у кількості 100 чоловік.

«Наш хор декілька років поспіль відбирають на міський творчий звіт «Паростки надії», – зауважила Раїса Артемівна.

Учні займаються в гуртках  «Умілі руки», «Абетка дизайнера», «М’яка іграшка»,  гуртки з випилювання деревини та обробки металу.

Саме за вишиванням вдалося застати учениць Віку Степанюк та Богдану Корецьку в кабінеті трудового навчання. Кабінет дуже багатий на різного роду доробки руками школярів колишніх і нинішніх. Тут і вишиванки бісером, і м’які іграшки, і вишиті хрестиком чи гладдю рушники.

Учитель трудового навчання Алла Патола розповіла, що діти завше любили робити щось своїми руками, а педагоги стараються прищеплювати їм любов до різних видів рукоділля. Педагог каже, що в цьому творчому процесі зазвичай враховуються інтереси дітей та їхнє бачення, що їм більше до душі – робити м’які іграшки чи, наприклад, вишивати.

У школі є дві майстерні, де хлопці вчаться працювати із деревом та металом. При школі навіть діє гурток художньої обробки деревини, де учні поглиблюють свої знання основ матеріалознавства, технологій ручної та механічної обробки деревини, основ оздоблення виробів геометричним різьбленням.

У естетичному вихованні дітей поряд з іншими видами мистецтва значне місце посідає хореографія. Основна частина відвідувачів хореографічного гуртка –це учасники шкільного танцювального колективу “Фантазія”, постійного учасника міських та обласних конкурсів, міського фестивалю юних талантів “У життя через красу”. Тим більше, що в школі для занять хореографією є всі умови, адже тут обладнаний танцювальний зал.

Педагог-організатор Оксана Яковлюк розповіла, що найголовніше – це організувати навколо себе  декількох учнів, а інші долучаються. Саме на плечі педагогів-організаторів лягає підготовка і вдале проведення шкільних свят.

Оксана Яковлюк розповіла, що діти залюбки долучаються до організації та й участі у шкільних святах.  Також вони обожнюють  брати участь або ж самі організовують різні флешмоби. Старшокласники вже отримали завдання щодо самостійної підготовки флешмобу.

Відтак у школі постійно щось творять і придумують.

Матеріально-технічне забезпечення

У школі є актова зала, яка, можна так сказати, збереглася автентичною ще з часів відкриття школи. І це не означає, що там все старе й потріпане. Навпаки було великим здивуванням почути, що учні та вчителі школи зуміли в такому гарному стані зберегти актову залу, де максимум, що змінили, – це вікна з дерев’яних на пластикові.

Тут також є два спортзали, класи оснащені необхідною технікою, музеї. До слова, в школі музеїв три. Народознавчий музей «Берегиня», який створили 9 вересня 2008 року на базі методичного об’єднання вчителів початкового навчання.

Тут проводяться уроки з народознавства, уроки-екскурсії з окремих тем, свята шкільного календаря, тематичні ранки, народознавчі свята. Тут є надбання багатьох поколінь, починаючи від домотканих простирадл  і завершуючи вишитими рушниками. Також тут можна побачити ляльки-мотанки розміром у зріст людини.

Ще є Музей бойової слави, який заснували в 2010 році і який функціонує до цього часу. Тут можна побачити експонати періоду Другої світової війни в межах виставки «Волинь у Другій світовій війні». Особлива гордість музею – прапор, який подарувала дітям 14 ОМБр після того, як школа долучилася до підтримки воїнів.

Із залученням учнівської молоді до вивчення історичної спадщини та у зв’язку з тим, що вулиця, на якій розташований навчальний заклад, має ім’я професора математики Софії Ковалевської, у 2009 році в школі створено кімнату – музей Софії Ковалевської.

Ще одне цікаве місце школи – тир. Старший офіцер запасу, підполковник,  вчитель предмету «Захист Вітчизни» Володимир Купчинський розповів, що діти дуже люблять приходити та займатися у тирі. Ба більше, окрім хлопців, виявляють бажання оволодіти стрілецькою справою і дівчата. Заняття тут проходять два рази в тиждень у позаурочний час.

   

«Не обов’язково, що кожен, хто сюди приходить, буде військовим, але навики володіння стрілецькою справою треба знати», – переконаний учитель.

У момент, коли ми завітали у шкільну їдальню, там не було дітей, бо всі були на уроках, а лишень жінки метушилися на кухні. Одна доварювала величезну каструлю супу, інша – перемивала посуд, а на зустріч вийшла завідувачка виробництвом Алла Володимирівна, яка розповіла про смакові вподобання учнів.

Загалом, аби подати перший сніданок чи продати свіжу випічку старшокласникам, працівниці їдальні приїздять у школу раніше за інших –  о 6:00. З цього часу тут починає кипіти робота на повну: замішується тісто, готуються гарніри і так далі. Перший сніданок – о 09:25.  Закривають  шкільну їдальню о 17:00.

Чому 23-тя школа?

Тут навчаються активні діти, які, окрім стандартних уроків, мають чим себе зайняти. Адже в школі діє чимало гуртків та секцій. Ця школа – наче окрема республіка: зі своїми музеями, коридорами-галереями та навіть власним тиром. Тому сумувати ані дітям, ані педагогам в школі не доводиться.

Досьє:

Адреса – вул. Софії Ковалевської, 56 

Телефон – 0332 25-51-86

Електронна пошта – [email protected]​ 

Сайт - http://lutsk-school23.volyn.sch.in.ua/

Кількість учнів – 1259

Кількість учителів – 104

Директор – Мартинюк Віктор Семенович

Назви вулиць, закріплені за школою № 23: Балківська, Богомольця, Брюллова,Верещагіна, Відродження (непарна сторона від вул. Щусева до № 35, парна № 2 – № 22а),Вороніхіна (непарна сторона з № 17, парна сторона № 8), Гетьмана Дорошенка, Гетьмана Мазепи (з № 11 до кінця), Гетьмана Сагайдачного, Глієра, Данила Шумука, Дарвіна, Єрмолової, Захарова (з № 10 до кінця), Йосафата Кунцевича, Князів Острозьких, Князів Ружинських, Казакова (від вул. Декабристів до кінця), Козацька, Космонавтів, Леонтовича, Олеся Гончара, Павла Пащевського, Папаніна, Петра Могили, Ринок, Рівненська (№ 105 – № 143), Саксаганського, Сапалаївська, Січова, Сковороди, Софії Ковалевської, Старова, Степана Мазурця, Сурикова, Християнська

Початкова ланка за гімназією № 18: Відродження (парна сторона № 2 – № 22а), Гетьмана Сагайдачного, Гетьмана Дорошенка, Рівненська (непарна сторона від пр-т Відродження до кінця), Січова.

Відомі випускники: художниця Марія Оліферук, журналіст Маріам Оганесян. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів