Поділитись:

Луцьк потрапив у ТОП-10 туристичних лідерів України - 2018 (відео)

Субота, 29 грудня 2018, 05:43

Кожне українське місто унікальне, усі вони мають свої туристичні родзинки і хочуть надалі розвивати туризм. Але тільки деякі змогли чимось вразити нас протягом останнього року.

Наприкінці року Zruchno.Travel представляє ТОП-десятку туристичних міст України. У списку найкращих міст для туризму Луцьк займає достойну позицію як найтаємничіше місто України.

Кам’янець-Подільський – фестивальна столиця України

Старовинне місто з добре збереженими середньовічними фортифікаціями не без підстав претендує на звання фестивальної столиці. На 2019 рік тут запланували більше 40 фестивалів. Серед них і новий фестиваль "Тріумфальна арка", присвячений першому польоту на повітряній кулі в Україні, який відбувся в Кам’янці-Подільському ще у XVIII столітті.

Статистика: на реконструкцію пам’яток та промоцію туристичних можливостей міста в 2019 році виділять понад 3,5 мільйона гривень, що на 1,5 мільйона більше, ніж у минулому.

Чернігів – місто легенд

Вдалий слоган туристичного бренду Чернігова рік тому втілила книжка-путівник "Чернігів – місто легенд", яку видала народний депутат Анна Романова. На розвиток бренду у місті регулярно проводять театралізовані екскурсії за участю легендарних героїв, а цього року відкрили відремонтований центральний бульвар. Щоб збільшити туристичний потік, у Чернігові розробили нову розширену програму розвитку туристичної галузі на наступний рік.

Статистика: розмір туристичного збору за 8 місяців поточного року зріс на 32 %.

Запоріжжя – прорив року

Масштабно та комплексно підійшли в Запоріжжі до питання розвитку туризму. Цього року в місті презентували туристичний бренд та айдентику, розробили низку унікальних турпродуктів, відкрили туристично-інформаційний центр та організували новий фестиваль Khortytsia Freedom. Із сімох напрямів запорізького туризму, які були визначені раніше, найбільш перспективними містяни вважають подієвий та індустріальний туризм. Знайти гіда та замовити екскурсію тепер допоможе сайт "Мандруй Запоріжжям".

Статистика: на реалізацію Програми розвитку туризму в місті Запоріжжя на 2017-2019 роки на наступний рік планують виділити 4 мільйони гривень.

Львів – гастрономічна столиця

Львівські кав’ярні та ресторани подекуди популярніші за музеї, а гастрономічні екскурсії оригінальними закладами набувають дедалі більшої популярності. Львів задав тон гастротуризму України, запропонувавши великий асортимент концептуальних закладів, які обігрують місцеві легенди і стереотипи, а також експериментують з локальною кухнею. Пивну культуру розвивають крафтові броварні та історична "Львівська пивоварня", де відкрили новий музейно-культурний комплекс "Львіварня".

Статистика: цього року місто відвідало 2,7 мільйона туристів, більша частина з них – іноземці. Фінансування туристичної галузі з бюджету міста цього року становило понад 5 мільйонів гривень.  

Луцьк – найтаємничіше місто

Підземний лабіринт під луцьким костелом Петра і Павла посідає одне з чільних місць серед найзагадковіших підземель України, а незабаром до нього доєднають ще й сусідні підземелля єзуїтського монастиря. Любителів таємниць також зацікавлять крипти церкви Луцького братства та розкопки підземної частини церкви Іоанна Богослова в Луцькому замку. Романтики додасть нічна факельна театралізована екскурсія "Романтика та містика Лучеська" у супроводі місцевого привида Станіслава Хрустеля.

Статистика: обсяг фінансування туристичної галузі міста цього року становив майже 1,5 мільйона гривень. На наступний рік планують виділити вже 2 мільйони, а загалом до 2020 року – 4,2 мільйона гривень.

Тернопіль – форпост України

Близько третини українських замків розташовані саме на Тернопіллі. Тепер і Тернопільський замок почали перетворювати на повноцінний туристичний об’єкт. Спочатку відкрили доступ у замкові підземелля, а зараз реконструюють призамкову територію, щоб перетворити пам’ятку архітектури на музейний комплекс. Також відкрили підземелля Архикатедрального собору, а незабаром почнуть водити туристів до підземної катакомбної церкви монастиря юзефіток.

Статистика: відвідуваність міста поки що незначна – близько 200 тисяч туристів на рік. На фінансування Програми розвитку міжнародного співробітництва і туризму у 2018 році з міського бюджету виділено 1,3 мільйона гривень.

Одеса – столиця гумору

Найсмішніше в Одесі, звісно ж, 01 квітня. Під час останньої Гуморини тут презентували "Гумористичну карту для жителів і гостей Одеси". Путівник присвячений 45-річчю заснування Гуморини. Якщо ж першоквітневий Парад гумору, фестиваль "Хочу в Одесу" та клоунські вистави "Маски-шоу" вже не дивують, то Фестиваль рудих цього року став справді рекордним.

Статистика: цього року на розвиток туризму місто виділило бюджет у розмірі 8,4 мільйона гривень.

Харків – місто молоді

Кількість молоді на вулицях одного з найбільших українських мегаполісів завжди вражає приїжджих. Після Києва тут найбільша кількість студентів в Україні – понад 160 тисяч. Молодих туристів зацікавить найвище в країні колесо огляду, інші розваги в Парку Горького, а також безліч цікавих тематичних фестивалів та яскравих вечірок.

Статистика: програма зміцнення позитивного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Харкова на 2018-2020 роки передбачає 1,3 мільйона гривень на розвиток туризму.

Ужгород – столиця винного туризму

Закарпаття – один із головних виноробних регіонів України, а Ужгород – його столиця. Навколо міста – десятки винзаводів та приватних виноробень, що робить його зручною базою для формування маршрутів екотуризму з відвіданням виноградників та винних підвалів. Та й в самому місті є кілька дегустаційних залів, де можна скуштувати кращі зразки продукції закарпатських виноробів. А свято молодого вина "Закарпатське Божоле" вже відоме на всю країну.

Статистика: впродовж року в місті провели понад 20 тематичних фестивалів. За 10 місяців 2019 року надходження від туристичного збору в місті склали майже 400 тисяч гривень.

Київ – лідер внутрішнього туризму

Цього року столицю України відвідало 4,5 мільйона туристів, з них 1,8 мільйона – іноземці. Найбільше – під час фіналу Ліги чемпіонів УЄФА. Місто має амбітну мету – стати туристичним хабом Східної Європи, а також відправною точкою для іноземних туристів, які подорожують Україною. Для цього обіцяють попрацювати над підвищенням рівня якості турпослуг. Цього року відкрили відреставровані сходи на Воздвиженку, а наступного мають добудувати міст між Володимирською гіркою і Хрещатим парком.

Статистика: на розвиток туризму в 2019 році міський бюджет столиці передбачає 12,5 мільйона гривень.

Крім того, спеціальною номінацією "Найперспективніше мале місто" Zruchno.Travel відзначає Дрогобич, що на Львівщині. Цього року місто презентувало свій туристичний бренд зі слоганом "Дрогобич – у ньому вся сіль". Місцевий Туристичний інформаційний центр запровадив театралізовані екскурсії, розробив гастрономічну мапу міста та відродив екскурсії на Дрогобицьку солеварню. Напередодні Нового року місто затвердило комплексну програму “Розвиток туризму в місті Дрогобичі 2019-2021 роки“, передбачивши на її реалізацію приблизно по 1,5 мільйона гривень на рік.

2018 рік був непростим, але надзвичайно важливим для внутрішнього туризму в Україні. У містах та регіонах дедалі активніше починають працювати над формуванням позитивного іміджу, брендингом територій, створенням якісного туристичного продукту та просуванням своїх туристичних можливостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, скільки туристів відвідали Луцьк у 2018 році

Надрукувати
мітки:
коментарів