Поділитись:

У Китаї цензура заборонила Свинку Пеппу, рисового кролика і літеру "N"

Середа, 02 січня 2019, 03:34

Жителі Китаю в 2018 році зіткнулися з новими видами цензури в мережі Інтернет.

Як пише TheБабель, з 2003 року в країні діє проект "Золотий щит" (Great Firewall of China), який не дозволяє мешканцям користуватися світовими соцмережами – Facebook, Twitter, Instagram. Китайці не можуть користуватися Google і YouTube. Натомість у країні діють локальні пошукові системи й соцмережі, найпопулярніша з яких Weibo.

The Guardian опублікувала добірку несподіваних заборон, з якими зіткнулися китайські користувачі в 2018 році.

У лютому в Weibo заборонили використовувати латинську літеру N. Офіційно влада не пояснила заборону, але активісти та інтернет-користувачі пов'язали її з висловом "n термінів на посаді" [термінів лідера КНР Сі Цзіньпіна].

Фрази "зміни в Конституцію", "я не згоден", "проголосити себе імператором" також потрапили під заборону. На березневому щорічному засіданні Національних законодавчих зборів Китаю депутати проголосували за скасування строків повноважень голови КНР Сі Цзіньпіна. Це дозволило йому залишитися при владі на невизначений термін.

До числа заборонених виразів віднесли й слова "довічний", "безсмертний" і "культ особистості".

На додаток до внутрішніх питань китайські регулятори також намагалися обмежити обговорення американо-китайських торгових війн і піддали цензурі деякі статті й коментарі з цієї тематики. Під заборону потрапили висловлювання віце-президента США Майка Пенса щодо Китаю і новини про арешт фінансового директора Huawei Мен Ваньчжоу.

У листопаді 2018 року влада Китаю приховала величезний витік сирої нафти, токсичної для людей, з нафтопереробного заводу і танкера біля берегів провінції Фуцзянь. Після аварії влада заявила, що в море вилилося 7 тонн нафтополімерної смоли типу С9, тоді як насправді обсяг витікання сягав 70 тонн.

Місцеві мешканці розмістили в інтернеті фотографії та рахунки людей, яких відправили в лікарню з отруєннями. Після чого в мережі заблокували пошукову фразу "витік вуглецю", а також вилучили відео та повідомлення, пов'язані з аварією.

Британський дитячий мультфільм "Свинка Пепа" був вилучений з китайської відеоплатформи Douyin. Влада видалила будь-яку інформацію за хештегом #PeppaPig та дані за запитом «Peppa Pig». Уряд країни переконаний, що мультфільм за участю Свинки Пепи негативно впливає на глядачів, а її поведінка "перешкоджає соціальному порядку, що склався в країні".

Рисовий кролик, або #MeeToo. У січні 2018 року колишня студентка Пекінського університету авіації й космонавтики Ло Сісі звинуватила свого наукового керівника професора Чень Сяоу в харасменті і опублікувала пост в Weibо. В результаті професора звільнили, а багато інших китаянок почали публікувати повідомлення під хештегом #MeToo, або, в китайській версії, woyeshi #是是 .

Коли цей хештег стали блокувати в інтернеті, користувачки почали використовувати фразу-омонім mitu #米兔, або "рисовий кролик". Її згодом також заблокували.

Влада також змушує активістів у Twitter видаляти свої акаунти і закриває акаунти викладачів університетів у соціальних мережах. У жовтні були закриті майже 10 тис. акаунтів у соціальних мережах, які публікували розважальні новини про знаменитостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Китаї заборонили продаж iPhone

Надрукувати
мітки:
коментарів