Поділитись:

Безвізовий режим: що залишилось зробити та скільки це триватиме

Четвер, 21 квітня 2016, 11:22

У кінці червня – на початку липня країни Шенгену зможуть скасувати візи для українців.

Процедура підготовки та розгляду документа в Європарламенті забирає не менше місяця, протягом якого має бути призначений доповідач, дебати та комітетські слухання.

Після схвалення в Європарламенті безвізовий режим має бути затверджений Радою ЄС. Вона складається з міністрів внутрішніх справ держав-членів Євросоюзу.І навіть якщо деякі міністри, наприклад, Угорщини, Кіпру, Італії чи Греції, не схвалять це рішення, Україна все ж матиме шанс на скасування віз, – повідомляє 24 канал.

Адже рішення ухвалюватимуть за принципом кваліфікованої більшості, тобто для ухвалення потрібна згода 55% держав-членів ЄС, що репрезентують 65% населення ЄС. А тому жодна країна не має права вето. Для блокування рішення потрібні принаймні чотири країни, які представляють 35% населення ЄС.

Після ухвалення остаточного рішення від двох інституцій, оновлений Регламент ЄС буде опубліковано в Офіційному віснику ЄС. Рішення набуде чинності на двадцятий день після публікації.

Виходячи з цього графіку, рішення набуде чинності лише влітку, орієнтовно – у липні.

Для того, аби перетнути кордон шенгенської зони, потрібно мати такі документи (вони можуть змінюватися залежно від обставин поїздки):

Нагадаємо, напередодні Єврокомісія внесла на розгляд Ради Євросоюзу та Європейського Парламенту законодавчу пропозицію щодо запровадження безвізового режиму для українських громадян. Зі слів Порошенка, українці їздитимуть без віз у Європу вже за кілька місяців.

Надрукувати
мітки:
коментарів