Поділитись:

На запах впливають навіть екскременти собак, – «Луцькводоканал» про сморід

Четвер, 03 січня 2019, 18:02
На запах впливають навіть екскременти собак, – «Луцькводоканал» про сморід

Застаріла каналізація – одна із причин поширення неприємного запаху у Луцьку, який загострюється у теплу пору року.

Про те, як готуються до «весняного загострення запахів» взимку, розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, – пише "Волинь24".

«У Луцьку – 130 гектарів під системою каналізації, де фекальна каналізація напряму врізана у дощову. Без будь-яких гідрозатворів, без нічого. Це, фактично, виходить ефект, коли б на 4 поверсі забрали гідрозатвор з умивальника і тоді в квартирі будуть диво-запахи з усього будинку. І у нас в Луцьку на 130 гектарах люди так дихають разом із каналізацією. Літом за рахунок погодних умов цей процес, звісно, загострюється», – розповів директор водоканалу.

Проте встановити гідравлічні затвори в усьому Луцьку – нереально, адже це потягнуло б чи не на увесь річний бюджет міста.

«Гідрозатвори – дуже дорогі, а їхнє встановлення – ще більш затратне, адже довелося б руйнувати дорожнє покриття. Подивіться, скільки зараз покрали звичайних люків, і те саме було б з гідрозатворами», – зауважив Віктор Гуменюк.

Натомість у місті передбачили кошти на закупівлю гіпохлориду натрію (популярний дезінфікуючий засіб, яким очищують, наприклад, басейни, – ред.), яким планують позбавляти неприємного запаху каналізаційні стоки.

«Ми робили певні проби і вони показали свій результат, але на невеликих об’ємах. Зараз львівський проектний інститут працює над деталями того, як нам надалі використовувати гіпохлорид натрію в каналізації: в яких дозах, з якою періодичністю тощо. Бо одна справа, коли хороший результат – у пробірці, але інша – коли це технологічний процес. У нас на очисних спорудах одним з етапів очистки є використання бактерій і дуже важливо, щоб від хімії вони не загинули», – розповів про плани директор.

Водоканал також планує збільшити надходження від підприємств, які зливають у каналізацію забруднені понад норму стоки. Ці гроші хочуть спрямувати на встановлення так званих «установок озонування», що зменшить неприємні запахи від каналізаційно-насосних станцій.

Крім того, Луцьк уже відібрали одним із 5 українських міст, яким буде надано кредит на реконструкцію очисних споруд. Міські очисні споруди розташовані у Липлянах і також є джерелом неприємних запахів для прилеглих територій.

Проте директор водоканалу наголошує: каналізація: не єдина причина смороду, який поширюється в теплу пору в Луцьку.

«Щойно почнуться польові роботи, і навколо Луцька буде такий запах… Органічні добрива, якими обробляють поля, мають сильні запахи, і вітер розносить усе це і на околиці міста. Каналізація, звісно, теж впливає, але не вона одна. На запах впливають навіть екскременти собак, яких вигулюють в парку… Якщо пса годують кормом – повірте, запах ще той. Я в парку кілька разів прогулювався біля місця, де хтось вигулює собаку – сморід набагато гірший, як від кількох водовідводів нашої каналізації», – каже Віктор Гуменюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У мерії обіцяють, що в Луцьку більше не смердітиме

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 листопада 2023
27 вересня 2023
26 вересня 2023
23 вересня 2023
09 серпня 2023
26 липня 2023
14 липня 2023
09 червня 2023
14:52
31 травня 2023
20 грудня 2022