Поділитись:

Чи варто давати гроші за колядки

Понеділок, 07 січня 2019, 10:07
Чи варто давати гроші за колядки

фото ілюстративне 

Різдво – час єднання з родиною, домашнього затишку і колядок. Із хати в хату маленькі і великі колядники несуть радісну звістку – Христос народився. 

Господарям колядники бажають добробуту і Божого благословення, а господарі, своєю чергою, частують їх чим хата багата. Традиції з часом змінилися і замість пампухів і м'яса колядникам дають гроші. А деколи й чималі. Відтак сучасні колядники, буває, обмежують коло відвідин до родичів-друзів-хресних – де охоче приймуть і з порожніми руками не відпустять. Добре це чи зле, ІА "Конкурент" запитав у священнослужителів. Отож, чи варто давати дітям гроші за коляду? 

Речник Волинської єпархії УПЦ КП, настоятель Жидичинського монастиря Константин Марченко наголосив, що людям варто на все реагувати простіше. 

"Звичайно, якщо ми почнемо заробляти на колядках, то це блюзнірство. Заробляти на вірі, торгувати святим – це блюзнірство. Але ми повинні розуміти, що коли діткам дають якусь цукерку чи пару гривень – це своєрідна мотивація. А коли прихожани жертвують на церкву – це спосіб отримати. Адже церква говорить про вічне, але живе на землі. Храм треба опалити, його треба відремотувати", – розповів він. 

Священнослужитель зауважив, що не треба розуміти це як бізнес. 

"Це гарний український звичай, одні діляться радістю співаючи – інші їм вдячні і чимось їх пригощають. Це нормальний процес. Не треба ускладнювати", – пояснив Константин Марченко. 

Речник Волинської єпархії Української православної церкви (так званого Московського патріархату) протоієрей Олег Точинський запевнив, що традиція дякувати за коляду колядникам є такою ж старою, як і сама коляда. 

"У старі часи колядникам рідко коли діставалися грошові винагороди. У більшості ситуацій ті, хто прославляв Христа своїм співом, отримували у знак вдячності продукти харчування або іграшки. Сьогодні ж ситуація дещо змінилась. За колядки просять не тільки шоколадки, але й гривника. Більшість дітей навіть розраховують на те, що на заколядовані гроші їм вдасться купити собі ту чи іншу річ. Однак спосіб подяки колядникам завжди залишається в межах власного розсуду і бажання кожного з нас. Якщо хтось вважає, що колядування надто комерціалізоване, можна не давати грошей, а, наприклад, подарувати колядникам якийсь пакунок з солодощами чи фруктами. Кому віддячити кількома гривнями не є проблемою, той нехай дякує таким чином", – зазначив священнослужитель.

І додав, що Різдво – це свято, тому насамперед саме така думка має головувати у ці дні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 грудня чи 7 січня: коли нова церква в Україні має святкувати Різдво

Надрукувати
мітки:
коментарів