Поділитись:

Одразу в обоймі: як луцькі освітяни «закупились» у щойно створеної фірми

Субота, 05 січня 2019, 09:06
Одразу в обоймі: як луцькі освітяни «закупились» у щойно створеної фірми

Луцьке управління освіти закупило шкільне приладдя у фірми, яка зареєструвалась напередодні тендеру, пише Аліна Бекерук для видання «Волинь24».

НОВІ І СПРИТНІ

У липні минулого року оголосили тендер на закупівлю дидактичних матеріалів. Управління освіти Луцької міської ради вирішило купити шкільне приладдя: різноманітні абетки з картками, терези, мікроскопи, лупи та інше. Загалом – 98 комплектів. Витратити планували 2,1 мільйона гривень.

У тендері взяли участь дві фірми: київська - ТОВ «Еверест знань» та луцька - «Лабора Про». Друга стала переможцем, оскільки знизила ціну до 1,9 мільйона гривень.

Цікаво, що фірма «Лабора Про» з’явилася за місяць до оголошення тендеру. Дата її реєстрації - 2 липня 2018 року. Тендер було оголошено за два тижні після цього: 20 липня.

Однак відсутність досвіду на ринку не завадила новій фірмі перемогти у мільйонній закупівлі.

«БО НЕ ХОЧУ КАЗАТИ...»

«Лабора Про» зареєстрована у житловому будинку. Статутний капітал – 15 тисяч гривень. Із липня фірма уже виграла в 9 закупівлях на загальну суму 4,6 мільйона гривень.

Директорка фірми Ольга Панасюк неохоче розповідає про роботу підприємства. Зазначає лише, що більшість матеріалів, які вони постачають, виготовляють самостійно та що мають відповідні потужності.

На питання, як за місць вдалося налагодити виробничий процес, директорка розповіла, що керує ще однією фірмою - «НВК Лабора», яка займається аналогічними поставками. Згідно із Держреєстром, ця фірма створена у червні 2017 року. Теж є активним учасником закупівель: має 23 підписані угоди на 8,2 млн грн бюджетних коштів.

Чому виникла потреба створювати ще одну фірму Ольга Панасюк не пояснила.

«Не зрозуміла вашого запитання. Давайте, якщо ви маєте якісь офіційні запити, ви можете приходити до мене, і ми поспілкуємося, бо ви в мене якісь такі речі запитуєте, і я на них не зовсім хочу відповідати», - зазначила Ольга Панасюк.

В управлінні освіти кажуть, що час реєстрації компанії не має значення.

«Ми не перевіряємо, це не наша компетенція, це абсолютно ні на що не впливає. Фірма створилася, працює, то чому їй ставити якісь дискримінаційні умови? Я не розумію. Тому ми цього не перевіряємо, навіщо нам це робити?» - розповідає головний спеціаліст відділу кадрово-методичного забезпечення Орися Мушит.

БЕЗ ДОВІДКИ

У цій закупівлі експерти все ж знайшли порушення. Зокрема, управління освіти Луцькради вимагало від учасників тендеру документ за 2016-2017 роки, у якому б йшлося про наявний досвід у поставках аналогічної продукції. Натомість обидві фірми подали документ, датований 2018 роком. Зокрема, «Лабора Про» надала довідку про постачання навчальних матеріалів для Луцької гімназії №14 у 2018 році.

«Переможець дає документ за 2018 рік, чим по-суті, не виконує вимоги замовника. Його пропозицію мали б відхилити. Аналогічно і з іншою фірмою мало б бути. Адже вони обидві створені у 2018 році. За вимогами, на етапі уточнень вони б мали поставити вимогу замовнику, змінити цю позицію, розширити її на 2018 рік. Вони цього не зробили, тому є порушення», - каже керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

В управлінні ж зазначають, що закупівлю не скасували, бо учасник пояснив відсутність документів.

«Вони (представники фірми, - ред.) пояснили, що тільки-но вийшли на ринок і взяли участь вперше в такій закупівлі. А у 2018 році у них був досвід лише виконання одного з договорів. Абсолютно все розвезено, все закуплено, ми гроші встигли освоїти, тому ніяких проблем з ними не було, ми всім задоволені», - розповіла Орися Мушит.

Проте умова закупівлі про довідку від 2016-2017 років означає, що час існування фірми і наявний досвід таки мали значення. Виходить, що освітяни проігнорували власні вимоги і припустилися порушення.

Одразу в обоймі: як луцькі освітяни «закупились» у щойно створеної фірми

Одразу в обоймі: як луцькі освітяни «закупились» у щойно створеної фірми

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Стільці проти грошей: кому і скільки грошей Волинь віддала за нові парти

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2024
04 березня 2024
14:30
12 лютого 2024
10 лютого 2024
13:05
31 січня 2024
27 січня 2024
22 січня 2024
19 січня 2024
10 січня 2024
29 грудня 2023