Поділитись:

Із пшениці, рису та з шоколадом: ТОП-5 рецептів різдвяної куті (рецепти)

Субота, 05 січня 2019, 13:30
Із пшениці, рису та з шоколадом: ТОП-5 рецептів різдвяної куті (рецепти)

Кутя – головна страва на столі  у Святвечір. Кожен інгредієнт у ній має свій символ. От зерно – це вічне життя чи переродження душі. Мак і мед – символи достатку і родючості. Мед окремо вважається символом земних насолод. Сама ж кутя, чим була ситнішою і багатшою, тим, вважалося, буде вдалим урожай та багатою сім’я.

«Конкурент» підготував 5 рецептів багатої, ситної та навіть незвичної куті, яка неодмінно сподобається усім.

КУТЯ №1 (з пшениці)

Інгредієнти:

Пшениця – 2 склянки

Мак – 200 грам

Волоські горіхи – 200 грам

Родзинки – 150 грам

Мед – 3 столові ложки

Спосіб приготування:

1. Мак ретельно промиваємо, запарюємо гарячою водою і залишаємо на 3 години.

2. Пшеницю промиваємо, заливаємо гарячою водою і варимо в каструлі на повільному вогні до м’якості (можна в духовці або глиняному горщику), періодично доливаючи гарячу воду. Каша повинна вийти розсипчастою.

3. Охолоджуємо кашу та заправляємо медом (1 ст. л.).

4. Підготовлений мак розтираємо до отримання макового молочка, додаємо в суміш мед і попередньо підсмажені до хрусткої скоринки волоські горіхи. За бажанням, у кінці, кутю можна підсолодити цукром.

Із пшениці, рису та з шоколадом: ТОП-5 рецептів різдвяної куті (рецепти)

КУТЯ №2 (з рису)

Інгредієнти:

Рис – 250 грам
Ізюм – 100 грам
Мигдаль – 100 грам
Цукор – 100 грам
Мак – 100 грам
Кориця – на смак

Спосіб приготування:

1. Рис промити і залити водою. Варити до готовності, не перемішуючи.

2. Потім відкинути на друшляк і промити холодною кип’яченою водою.

3. Подрібнений мигдаль та родзинки ошпарити окропом.

4. Цукор розвести в невеликому об’ємі води, змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки і полити цукровим сиропом.

Із пшениці, рису та з шоколадом: ТОП-5 рецептів різдвяної куті (рецепти)

Кутя №3 (із шоколадом і халвою)

Інгредієнти:

Пшениця – 200 грам

Родзинки – 50 грам

Волоські горіхи – 50 грам

Узвар – за смаком

Мед – за смаком

Халва – 50 грам

Спосіб приготування:

1. Готуємо пшеницю: добре промиваємо, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості.

2. Коли всі складові підготували, з'єднуємо холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед.

3. Можна додати трохи узвару, щоб утворилася консистенція, яка вам подобається.

4. Халву і шоколад порізати невеликими шматочками і акуратно вмішати в кутю.

Із пшениці, рису та з шоколадом: ТОП-5 рецептів різдвяної куті (рецепти)

КУТЯ №4 (із вишнями і полуницею)

Інгредієнти:

Рис – 250 г

Полуничне варення – за смаком

Мед – за смаком

Консервовані вишні – за смаком

Спосіб приготування:

1. Рис зварити, промити і остудити.

2. За смаком додати полуничне варення, меду і консервованих вишень (кісточки краще прибрати).

3. Кутя повинна вийти кисло-солодкою. Якщо кислоти бракує, то кладіть по ложці сік із банки з вишнями. Якщо солодощів – варення або мед.

Із пшениці, рису та з шоколадом: ТОП-5 рецептів різдвяної куті (рецепти)

Кутя №5 (з рисом та узваром)

Інгредієнти:

Рис – 200 грам

Мак – 100 грам

Волоські горіхи – 50 грам

Родзинки – 50 грам

Мед (або цукор) – 120 грам

Сіль – за смаком

Узвар (або кип’ячена вода) – 100-200 мл.

Вода – 600 мл.

Спосіб приготування:

1. Мак миємо та заливаємо окропом на 1 годину, потім зливаємо воду, розтираємо мак дочиста в ступці товкачиком або комбайном.

2. Родзинки миємо та заливаємо окропом на 30 хвилин.

3. Горіхи подрібнюємо та трохи підсушуємо на пательні або в духовці.

4. Рис перебираємо, миємо, заливаємо водою, доводимо до кипіння і промиваємо холодною водою.

5. Потім рис знову заливаємо водою і варимо на повільному вогні до готовності 15-20 хвилин. У процесі варіння додаємо трохи цукру, щоб рис не розварився. Зливаємо воду.

6.Мед розводимо узваром або кип’яченою водою.

7.Змішуємо зварений рис, родзинки, горіхи, мед і солимо за смаком. Якщо кутя виявиться густою, можна додати ще узвару або кип’яченої води.

За матеріалами politeka.net, smachno.ua та ukr.media.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Різдво у "Промені": програма

Надрукувати
мітки:
коментарів