Поділитись:

Українська церква стане патріархатом після об'єднання з УПЦ МП, – Філарет

Вівторок, 08 січня 2019, 16:00
Українська церква стане патріархатом після об'єднання з УПЦ МП, – Філарет

Православна церква України набуде статусу патріархату після об’єднання з усією колишньою УПЦ МП і після визнання її автокефалії усім світовим православ’ям.

Про це сказав Почесний патріарх Православної церкви України Філарет, – повідомляє УНІАН.

Зі слів Філарета, в Україні продовжує існувати Московський патріархат і потрібно об’єднатися з ним.

«Тому треба мати мудрість, треба мати терпіння, бути наполегливими і знати дорогу, якою ми повинні йти. А яка дорога наша? Перше – об’єднати українське православ’я в одну Українську православну церкву. Друге – щоб всі православні церкви, не тільки Константинопольський патріархат, а й всі інші, визнали автокефалію помісної Православної церкви України», – зазначив він.

Патріарх Філарет додав, що поки є такі церкви, які знаходяться під впливом Москви і не хочуть визнати Українську церкву автокефальною. Проте він переконаний, що всі її визнають. Так само у 1992 році мало хто вірив, що може бути Українська церква автокефальною, проте вона такою стала. Також він зазначив, що за тих часів предстоятель РПЦ Олексій ІІ говорив, що УПЦ КП нібито пограються в незалежність і повернуться в Москву.

«Я тоді сказав: ніколи в Москву ми не повернемося, бо ми є Київ. Хрещення було тут і ми дали християнство, а не вони нам», – сказав почесний патріарх.

Зі слів патріарха Філарета, справжнє об’єднання українських православних церков буде тоді, коли всі парафії та єпархії Московського патріархату об’єднаються в одну Українську православну церкву.

«Сьогодні ми визнані як митрополія, тому митрополит Епіфаній є предстоятелем Київської митрополії, а ми ж патріархат...Але нам треба досягти того, щоб українську церкву визнавали як патріархат, а не як митрополію. Те, що це буде – я в цьому переконаний...Коли він буде? Коли ми об’єднаємося в одну церкву і коли нас визнають як митрополію інші церкви. Коли ці дві умови завершаться – тоді буде час Української церкви як патріархату. Це дорога ще далека, але цією дорогою треба йти», – наголосив патріарх Філарет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна отримала Томос

Надрукувати
мітки:
коментарів