Поділитись:

Дозвіл на секс: вступили в дію правки до Кримінального кодексу

П'ятниця, 11 січня 2019, 09:00
Дозвіл на секс: вступили в дію правки до Кримінального кодексу

Від сьогодні, 11 січня, в Україні запрацював оновлений Кримінальний кодекс, до якого внесли правки щодо зґвалтування та сексуального насильства. Навколо цих правок точаться і жарти, і суперечки, адже якщо теоретично закон можна зрозуміти, то як він втілюватиметься на практиці – не відомо.

«Конкурент» запитав у кваліфікованого юриста Богдани Боднарчук про тонкощі нововведень та яким чином має регулюватися згода на секс.

Хто вважатиметься ґвалтівником?

Закон України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами" набуває чинності саме 11 січня 2019 року.

Якщо з цього дня ви БЕЗ добровільної згоди свого (не свого) партнера займетеся статевим актом, ви будете вважатися ґвалтівником! В Україні сексуальні дії, вчинені без добровільної згоди партнера будуть кваліфікуватися як зґвалтування або сексуальне насильство. Відповідні зміни внесені в Кримінальний кодекс.

Згідно зі старою редакцією статті 152 Кримінального кодексу України, зґвалтуванням вважалися "статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи". За новою, зґвалтування — це "вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи". Тобто тепер, щоби довести злочин, потрібно подати докази, що не було згоди на секс.

Як діяти на практиці?

Який вихід із ситуації, аби себе перестрахувати?! Зараз можна сказати лиш те, що це певною мірою розв’яже руки шантажистам. Можна погрожувати навіть чоловіку, що подаси заяву про зґвалтування. Адже депутати прописали, що добровільна згода на інтимні стосунки — це результат вільного волевиявлення людини з урахуванням супутніх обставин. Що це означає? Була п'яна, але не сильно?

Ці норми гендерно нейтральні, постраждалими від злочину можуть бути як жінка, так і чоловік. І стосуються вони різних видів сексуального насильства. Зокрема, є стаття 153, де злочин ще з радянських часів кваліфіковано як “задоволення статевої пристрасті неприродним способом із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи”. У зміненому Кримінальному кодексі України ця стаття називається “Сексуальне насильство” — йдеться про вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди постраждалої особи.

Прибравши компонент фізичного насильства в статті про зґвалтування як таку і замінивши її добровільною згодою, депутати зробили ведмежу послугу майбутнім жертвам таких злочинів. Адже, якщо зараз, наприклад, побої на тілі жертви однозначно свідчать про факт зґвалтування, то в майбутньому не буде ніякої різниці, є синці на тілі чи немає, якщо було отримано "добровільну згоду при супутніх обставинах". А жертві ще потрібно буде довести, що такої згоди не було. У підсумку, абсолютно будь-який статевий акт з проникненням, навіть між законним подружжям, потенційно може вважатися зґвалтуванням.

Нагадаємо, що завдяки правкам до закону Україна приєднається до 10 країн Європи, де секс без згоди вважається зґвалтуванням.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьку студентам розповіли, як протистояти домашньому насильству

Надрукувати
мітки:
коментарів