Поділитись:

Зеленський йде в президенти: політичні ігри і хвилювання штабів

П'ятниця, 11 січня 2019, 09:15
Зеленський йде в президенти: політичні ігри і хвилювання штабів

22 листопада вже минулого року Ігор Суркіс святкував 60-ліття. Запросили сильних світу цього, а розважав їх Володимир Зеленський. За переказами очевидців, на якомусь етапі дійства присутній Віталій Кличко сказав: "Уявляєте, нас смішить, можливо, наступний президент".

Зеленський порадив Кличку задуматися, хто їх смішитиме наступного року і порадив меру Києва спробувати себе в цій іпостасі. На що Кличко відповів: краще нехай все залишиться, як є.

Висування коміка Володимира Зеленського у президенти додало інтриги у мляву президентську кампанію. Однак, хто в результаті посміється 1 квітня, зараз не знає ніхто. Одні прогнозують ганебний програш чинного президента клоуну. Інші беруться за голову від того, що у кандидата-коміка немає жодного уявлення ні про будову держмашини, ні політичної команди. Саме час глянути на розклади "еліт" і на те, що і кому дає поява цього кандидата. Про це йдеться у матеріалі Української правди. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

***

Висунення Зеленського аж ніяк не відбулося б без впливу Ігоря Коломойського, як би він це не спростовував.

Перші чутки про намір артиста балотуватися у депутати привезли навесні 2018 з Женеви – з посиланням на слова Ігоря Коломойського. У кулуарах парламенту вони переказували історію так, нібито Тимошенко сама просила олігарха висунути Зеленського в президенти, щоб нейтралізувати Святослава Вакарчука. Зі Швейцарії ж приїхав і жарт про те, що "бабуся дуже переживає, тому що це її останній шанс".

Поки Вакарчук визначається, рейтинг Зеленського почав рости як на дріжджах.

Зеленський йде в президенти: політичні ігри і хвилювання штабів

Якщо влітку Зеленського розглядали як альтернативу Вакарчуку, який ніяк не міг зважитися на балотування, то зараз комік – вже найближчий конкурент Тимошенко, і в низці областей підбирається до її 1-го місця. А за останніми даними "Демініціатив", Зеленський гідно виграє у Порошенка: 22 % проти 17 %. Та навіть може виграти у Юлії Тимошенко в другому турі з мінімальним рахунком 21-20 %. Хоча перевага менша за величину похибки, і є великий відсоток тих, хто ще не визначився.

Вочевидь, до цього прислужилася ентропія у настроях людей. Якщо тебе постійно оточує розчарування, є великий ризик вийти з депресії у протилежний стан веселої манії, і почати вірити, що, якщо всі політики повне "г", то і комік нічого не зіпсує.

В Європі вже були такі прецеденти. У 2010 комедійний актор Йон Ґнарр став мером Рейк'явіка. А в далекому 1980-му зусиллями "Charlie Hebdo" в президентську гонку у Франції включився комік Колюш з лозунгом "Єдиний кандидат, якому немає сенсу брехати".

В Україні Зеленський в реалі почав розробляти добротний ґрунт, заготовлений серіалом "Слуга народу".

Образ, створений персонажем Зеленського (учителем історії Василем Голобородьком, який несподівано став президентом і починає ламати звичну систему влади) створив потрібну ілюзію вирішення проблеми.

Образ Голобородька не є чимось новим.

В 2013 в Італії зняли фільм "Benvenuto Presidente!" ("Ласкаво просимо, президенте!") Головний герой фільму Пепіно, він же Джузеппе Галібарді, жив собі спокійним життям бібліотекаря в гірському селі і ловив рибу, поки внаслідок інтриг депутатів в італійському парламенті його не обрали президентом країни. Щоб виправити ситуацію, Пепіно везуть в Рим і просять оголосити про відставку, але не тут то було – він залишається керувати країною, а всі підступи політиків та спроби добути компромат на нестандартного президента тільки йдуть йому в плюс.

Перші кадри італійського фільму змушують запідозрити, що творці "Слуги народу", який вийшов на 2 роки пізніше, могли його використати в якості джерела натхнення. Але "квартальних" сценаристів не можна звинуватити у плагіаті, адже сюжетні лінії далі розходяться – коли італійський "простий президент" сам подає у відставку, український аналог йде на перевибори.

За п'ять років до виходу фільму в тій же Італії Джузеппе П'єро (Беппе) Грілло заснував політичний рух "5 зірок", що переміг на минулих парламентських виборах. Саме з Грілло зараз найчастіше порівнюють Зеленського.

Італієць – найближчий до українських реалій, і, ймовірно, саме його досвід вивчали і копіювали. Проте між початком політичного блогерства Грілло і перемогою на виборах у 2018 році минуло 13 років.

Зеленський оголосив набір команди через сайт і соціальні мережі, і був у цьому не новий. Той же Грілло почав так робити з 2005 року, збираючи через інтернет свою команду, скликаючи на партійні зустрічі і мітинги. 8 вересня 2007 року італієць вперше в історії держави скликав на мітинг через інтернет 2 мільйони громадян на так званий V-day (від італійського Vaffanculo, що в перекладі означає "йдіть в дупу").

Нехай і скроєний за італійськими лекалами, Зеленський тепер кандидат. Хоч ЦВК ще незареєстрований.

На оголошення Зеленського про участь у виборах у команді президента відреагували небагатослівно: "Нехай йде". Але на наступний ранок на нього спустили порохоботів, затаврували "плюси" за те, що витіснили президентське привітання на задвірки висунення коміка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гендиректор "1+1" пояснив, чому замість Порошенка в новорічну ніч показали Зеленського

Здавалося б, Зеленський вбиває останні шанси Порошенка на вихід у другий тур, але в оточенні президента вважають інакше: "Можливо, це якраз кінець Юлі".

Зеленський йде в президенти: політичні ігри і хвилювання штабів

Підставою для такого припущення стало те, що на тлі фейсбучних суперечок навколо кандидата Зеленського і Томосу від Порошенка Тимошенко зовсім загубилася. Нових меседжів у неї немає, зростання рейтингу зупинилося, домашні заготовки у вигляді форумів "Нового курсу" вичерпалися.

"Блажен, хто вірує", – відповідають на надії опонентів у штабі Тимошенко. – "Чим більше кандидатів, тим краще. Зеленський для нас краще за Порошенка. У тому плані, що легше боротися з конкурентом, ніж з адмінресурсом".

"І, звичайно, не пустити Порошенка до другого туру було б дуже "гуд". Хоча, якщо чесно, не сильно в це віриться", – додає співрозмовник з кола Тимошенко.

Влітку в оточенні президента сподівалися, що Коломойський відмовиться від фінпідтримки конкурентів Порошенка в обмін, наприклад, на повернення частини активів "Привату". Принаймні були спроби підвести до таких переговорів.

Друге, що вселяє надію в адміністрації президента – Коломойський зараз надто обмежений в ресурсах, щоб постійно передавати гроші в Україну на кампанію своїх кандидатів.

Там також сподіваються, що у Зеленського не вистачить часу на побудову штабів. Розраховують і на молодість його електорату, який на виборчі дільниці зазвичай не доходить.

"Він хороший зараз для позиціонування: з одного боку – президент і Томос, а з іншого – клоун. А ще – це ж зараз виборець дивиться на нього і бачить бідного вчителя Голобородька, який хоче, щоб президент жив, як виборець. А Зеленський же зовсім не бідна людина. Він один з найбагатших акторів. Якщо пошукати, то у нього можна знайти квартиру в Москві і нагадати, що весь його кінопродакшен орієнтований на Москву. Чого його комедії всі зняті російською, і куди він їх потім продає, крім Росії?" – говорить один із технологів, що займається регіональною кампанією Порошенка.

"І ще один нюанс по виборах ОТГ. По селах вони, звичайно, нерепрезентативні, але по містах деяку тенденцію можна побачити. Так ось, у нас було одне велике ОТГ, і по соціології перед виборами був не дуже поганий відсоток, але в результаті ми виграли у Тимошенко. Якби я сам цим не займався, то списав би на адмінресурс. Але мені здається, що у нас є певний неврахований відсоток виборців, яким соромно говорити соціологам, що вони за Порошенка", – зазначає співрозмовник.

І в штабі Порошенка, і в штабі Тимошенко на вибори готують "сітку" – мережу, через яку зазвичай здійснюють підкуп виборців. Офіційно це, звісно ж, заперечують.

Але якщо поговорити з людьми на місцях, то дізнаєшся, що всі не без гріха.

"Схема є, але це не чистий підкуп. Концепція дуже елегантна – ми припухли, коли нам розповіли. Іти на підкуп нам заборонили через міжнародних спостерігачів, тому що інакше знімуть санкції", – додає джерело у штабі Порошенка.

У Тимошенко трохи інша проблема. Там справді досить рано розгорнули регіональні штаби, але потім частину з них вимушені були закрити через брак фінансування. На Волині представники "Батьківщини" навіть ходили просити гроші у бізнес-групи Степана Івахіва, з яким два роки воюють за Луцьку міськраду.

Зеленський йде в президенти: політичні ігри і хвилювання штабів

Зараз у Тимошенко шукають гроші, щоб найняти сотників і тисячників, які забезпечать прихід виборців.

"На оплату людей гроші начебто пообіцяли з центрального штабу, але саму "сітку" повинні побудувати місцеві на залучені гроші майбутніх мажоритарників. А вони не дуже хочуть давати гроші – бояться, що кинуть", – розповідає ще один з регіональних співробітників штабів "Батьківщини".

Штаби Зеленського поки не розгортали. Хоча в Кривому Розі спроба знайти офіс закінчилася сумно.

"Вони туди на початку грудня відправили Юзика (актора "Вечірнього кварталу" Юрія Корявченкова) проводити зустрічі з місцевим бізнесом і впливовими людьми і заразом знайти офіс. Знайшли, але за день до відкриття його спалили", – розповів один зі знайомих з "квартальщиками".

Не скрізь все так вороже – в деяких регіонах на допомогу коміку в будівництві штабів прийшли керівники держадміністрацій від БПП, не надто оптимістичні щодо нинішнього президента. Серед фінансистів компанії називають нещодавно затриманого в Канкуні Павла Фукса, а оперативним управляючим грошима – екс-регіонала, близького до Коломойського Євгена Геллера. Його ж називали комунікатором від Коломойського з Банковою.

У штабі Анатолія Гриценка навіть запідозрили щось недобре, почувши чутку, що Зеленський був на Банковій на початку грудня.

Але інші співрозмовники у змову президента і олігарха не вірять – "вони стільки разів кидали один одного, що дуже сумнівно, що вони могли б домовитися".

Зеленський – дуже вигідна фігура для гравця в шахи Ігоря Коломойського, за допомогою якої він може відігратися у президента Порошенка. Подвійні контакти таких осіб, як Павло Фукс, в цій грі лише додають інтриги.

Петро Порошенко не влаштовує багатьох представників світу багатих, так само, як вони не вірять і Тимошенко. Чи готові ці люди повірити Коломойському, про стосунки якого з Віктором Пінчуком можна написати підручник "Чого в житті робити не варто" – велике питання.

Як і питання, що виберуть українці – кандидата з Томосом і безвізом, а також кононенками, сємочками і наріками, продавчиню ідеї "ти втомилася, але я змінилася, і ми все зможемо" чи творця ілюзії, що в політику можна зайти з ноги і три дні поїти послів МВФ самогоном, а потім послати їх у "ср***".

Інші кандидати до участі у цій "грі престолів" поки не дотягують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів