Поділитись:

Чому треба ставити цілі на новий рік

Неділя, 13 січня 2019, 20:00

Наприкінці кожного року соцмережі рясніють дописами про результати і обіцянки. Усі полюбляють підсумовувати, що зробив / не зробив у році, що от-от мине. А також ставити цілі на рік прийдешній, щоби 31 грудня було з чого знову підбивати підсумки. 

Навіщо це робити і як це допомагає у житті, розповіли ІА "Конкурент" люди, які не зі слів знають ціну часу. 

Ірина Олейник, адвокат, керуючий партнер юридичної компанії "Аскольд: 

"Нічого не планувати – це те ж саме, що планувати невдачу", – Уїнстон Черчілль. Визначаючи для себе цілі, ми концентруємо свою увагу на їх досягненні. Цілі служать своєрідним викликом, який штовхає людину на прийняття рішень і вчинення будь-яких дій. Коли у людини мета і завдання відсутні – пропадає можливість оцінювати свою працю і витрачений на неї час адекватно. Знаючи свої цілі і прагнучи до них, ми концентруємо свою енергію на найбільш значимих справах, що дозволяє економити свої сили, не витрачаючи їх даремно. Тому варто й потрібно ставити перед собою цілі: річні, місячні, тижневі, а також підбивати підсумки досягнень. Адже навіть найдовший шлях починається з першого кроку".

Олег Хом'як, заслужений тренер України:

"На мою думку, підсумки підбиваються лише для того, аби перед друзями та знайомими зайвий раз засвітитися якимись досягненнями минулого року. Насправді ж кожен з нас добре пам‘ятає свої highlights і без підбиття. А ставити цілі варто, розписувати завдання, планувати рік, місяць, день. Це добре дисциплінує. Але я завжди пам‘ятаю, що обставини можуть внести певні корективи".

Віктор Корсак, голова Ради директорів VolWest Group: 

"Звичайно, треба планувати. Звичайно, це допомагає. Якщо цілі не ставити, то ти будеш котитися, куди тебе занесе. А коли буде якась ціль, то ти будеш рухатися до неї. Навіть якщо ти не досягнеш її, то будеш десь посередині – і це все одно буде краще. Тоді бізнес набуває сенсу, життя набуває сенсу. Важливе не так досягнення цілей, а сам процес – те, що ти отримуєш дорогою до мети". 

Антоніна Мітлош, кандидат психологічних наук, доцент кафедри загальної і соціальної психології та соціології СНУ ім. Лесі Українки

Цілі наповнюють наше життя і діяльність змістом. Якщо діяльність людини не підпорядкована певній меті, то й результат буде відповідним. Адже відомо, що найпростіше бути чимось зайнятим і щось робити, а найважче бути результативним.

Саме постановка цілей дає змогу уявити певний майбутній результат, який людина прагне отримати. Це, у свою чергу, спонукає її до активності та дій, спрямованих на досягнення мети.

Коли ми ставимо собі цілі, то важливо, аби вони були реальними, а не декларованими. Доволі часто ми декларуємо, що хочемо, наприклад, вивчити іноземну мову. Проте час минає, а віз і нині там. І так з року в рік людина ставить ціль вивчити мову, але справа не рухається далі її декларованих прагнень. Аби мета стала реальною, краще ставити проміжні цілі, подрібнивши основну на декілька етапів. Варто скласти поетапний план і обрати засоби. Наприклад, для початку опрацювати першу тему з підручника, через день – другу ... Кожен етап необхідно аналізувати: чи все вдалось, над чим потрібно ще попрацювати. І пам’ятаймо, що розпочинати реалізацію цілей краще якомога швидше, не відкладаючи на післязавтра чи «з понеділка». Адже таке відкладання може тривати тижнями і місяцями.

Щодня, щотижня, щомісяця запитуйте себе про те, скільки часу було відведено на реалізацію ваших цілей і яким є проміжний результат. Якщо часу було приділено надто мало, а проміжний результат важко чітко окресити або його немає, то, швидше за все, такі цілі є декларованими.

Тож ставте реальні цілі, плануйте, працюйте і будьте результативними!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Факапи – не біда: чого волинян навчили помилки у 2018 році

Надрукувати
мітки:
коментарів