Поділитись:

Шпарина для педофілів: розбіжність у доповненнях до Кримінального кодексу, - юристи

П'ятниця, 11 січня 2019, 22:34
ФОТО ІЛЮСТРАТИВНЕ

Від 11 січня в Україні набули чинності оновлені закони Кримінального кодексу, до якого внесли правки щодо зґвалтування та сексуального насильства. Однак, українці уже помітили розбіжність у статтях 153 і 155 Кримінального кодексу.

Так, лучанин Сергій Шараєвський на своїй сторінці Facebook опублікував допис, у якому звернувся до юристів за роз'ясненням стосовно цієї суперечності.

«В світлі доповнення до ККУ стосовно сексуальних злочинів. Юристи підкажіть: 14 чи 16 років? Розбіжностям є якесь пояснення чи це шпарина для оправдання педофілів?

Стаття 153. Сексуальне насильство
4. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Стаття 155. Статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку
1. Природні або неприродні статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку, вчинені повнолітньою особою, – караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, – йдеться в дописі.»

Адвокат Василь Нагорний у коментарі до допису запевнив, що усе добре в змінах і "шпарини" нема. 

Проте, юрист консалтингової компанії "Лісет" Валентин Хаймик у коментарі до допису Шараєвського сказав, що побутує три думки спеціалістів.

«По питанню ст. 153 і ст. 155 є такі думки:
1. Це два різні злочини і склади відповідно теж.


2. У випадку з ч. 4 ст. 153 КК то тут йдеться лише про сексуальне насильство без статевих відносин і якщо це було вчинено стосовно 14-літньої, то суб'єкт злочину буде покараний незалежно від добровільної згоди. Якщо є згода і вік більше 15 р. то складу злочину немає. У ст. 152 згвалтування маємо аналогічну норму.


3. Ст. 155 ККУ говорить конкретно про статеві відносини і має спеціальний суб'єкт злочину – повнолітня особа, – йдеться в коментарі. 

Також Хаймик додав, що при прийнятті цих змін у Кримінальному кодексі на невідповідність санкцій вказували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дозвіл на секс: вступили в дію правки до Кримінального кодексу

 

Надрукувати
мітки:
коментарів