Поділитись:

Як 370 грн на рік за пацієнта приносять сімейному лікарю зарплату 16 тисяч, – пояснює Павло Ковтонюк (відео)

Неділя, 13 січня 2019, 22:34
СКІРНШОТ З ВІДЕО

Із липня в Україні стартувала медична реформа, яка передбачає зміну системи фінансування медичних закладів первинної допомоги – поліклінік, амбулаторій, в яких працюють сімейні лікарі, педіатри та терапевти. Однак, українці не розуміють як лікарі можуть отримувати заробітну плату від 16 тисяч гривень, якщо на одного пацієнта передбачено близько 50 гривень на місяць.

Медзаклади, які уклали угоди з Національною службою здоров'я, отримали фінансування за новою моделлю, відповідно до кількості пацієнтів, які підписали декларації з лікарями цих закладів та встановлених тарифів на обслуговування кожного пацієнта.

Пояснив систему оплати послуг сімейних лікарів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк. Відео-відповідь розмістила на своїй сторіці в Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Як формується зарплата лікаря? Звідки кошти? Які принципи нарахування?

Уявімо собі звичайного лікаря, який підписав максимальну кількість декларацій – 1800. За кожного пацієнта Національна служба здоров'я платить її медичному закладу стандартний тариф: за молоду і здорову людину – 370 грн, вдвічі більше – за обслуговування людей похилого віку (740 грн) і в чотири рази більше – за дітей до п'яти років (1480 грн), оскільки їм лікар має приділити більше уваги і часу. 

За цією схемою лікар принесе своєму медичному закладу понад 1 мільйон гривень. Тобто за місяць виходить близько 90 тисяч гривень. Але як розподіляються ці гроші? Вони використовуються на ліки та витратні матеріали, оновлення обладнання та оплата роботи медичного персоналу. За нової системи принципи нарахування зарплати визначає сам медичний заклад, МОЗ не втручається в цей процес. Об'єм зарплати визначається спеціальним документом – колективним договором. Його умови обговорюються між персоналом закладу та його керівником. 

Рецепт підвищення зарплатні сімейного лікаря

  • максимальна кількість декларацій
  • ефективне керівництво
  • сучасний колективний договір

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
21 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
13 березня 2024
11 березня 2024
09 березня 2024
06 березня 2024