Поділитись:

Процес переходу до ПЦУ триватиме не один рік, – експерт

Середа, 16 січня 2019, 20:00
Процес переходу до ПЦУ триватиме не один рік, – експерт

Процес переходу парафій Української православної церкви (так званого Московського патріархату) до Православної церкви України розпочався і триватиме не один рік. 

Про це у коментарі ІА "Конкурент" сказав політолог Тарас Літковець.

"Попереду чимало роботи і у політиків, і у духовенства, але рано чи пізно ПЦУ стане в державі повсюдною", – зауважив він.

Експерт зазначив, що в ході переходу обов'язково будуть присутні конфлікти за участі різних громад, духовенства різних патріархатів та органів місцевого самоврядування:

"Процес, що торкається душ прихожан, процес який століттями чекав свого логічного вирішення, процес в котрому напряму задіяне керівництво багатьох держав, безконфліктним бути не може. Москва робитиме все можливе, щоб втримати парафії УПЦ (МП) від переходу в ПЦУ. Вона кинула на це величезні інформаційні, політичні та матеріальні ресурси".

Літковець переконаний, що у міжконфесійний хаос українців штовхає саме Кремль, оскільки для них йдеться про вплив на українського громадянина, нехай і посередництвом церкви. Також політолог зазначив, що упродовж світової історії церква ніколи не була повністю відокремленою від світської влади, а навпаки – задіяна в політичні процеси:

"В усій Європі влада симпатизує і підтримує певну конфесію. Деякі країни Європейського Союзу мають офіційну державну релігію".

Окрім цього, Тарас Літковець заужив, що найшвидше процес переходу до ПЦУ відбувається на території Західної України, в тому числі у Волинській області (8 парафій станом на 16 січня 2019 року). Тому тут відбувається більше конфліктних ситуацій.

"Духовність – матерія надчутлива.  Хочеться, щоб прихожани, політики та клірики згадали, що всі вони є добрими християнами (або намагаються такими стати).І незалежно від конфесії – громадянами однієї держави", – резюмував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів