Поділитись:

Що думають волинські громадські активісти про нового очільника митниці

П'ятниця, 22 квітня 2016, 18:15

Громадські активісти Волині сьогодні обговорювали протести на митниці через призначення нового начальника. В.о. керівника структури Олександра Шавлака також запросили на слухання, однак він на них не з'явився.

Зрештою, півторагодинне обговорення члени Громадської ради вирішили завершити в закритому режимі. Про це стало відомо сьогодні, 22 квітня, під час громадських слухань з кадрових питань щодо заміщення вакантної посади начальника Волинської митниці ДФС, що відбулись у стінах обласної ради, – пише Слово Волині.

Голова Громадської ради при Волинській облдержадміністрації Ігор Дильов розповів, що нещодавно призначеного в.о. начальника Волинської митниці Олександра Шавлака, проти якого збунтувалась громадськість, запрошували на слухання. Однак, вчора, вже після завершення робочого дня, від посадовця надійшов лист, в якому він відмовляється приїхати на громадські слухання через непросту ситуацію на митниці, а також просить надати йому положення про Громадську раду, мовляв лише так можна переконатись в її компетентності.

Зрештою, присутні активісти вирішили обговорити кандидатуру Шавлака без його участі.

Ігор Дильов зазначив, що протести на митниці тривають майже місяць. Так, 28 березня відбулись збори колективу, під час яких митники поскаржились на нового начальника голові ОДА Володимиру Гунчику. Незадоволення у працівників Волинської митниці викликала кадрова політика призначеного посадовця. Також митники не в захваті від того, що голова ДФС призначає структурі вже четвертого очільника за рік і щоразу вони приїжджають з інших областей.

Присутні на профспілкових зборах ухвалили звернення до голови облдержадміністрації та керівника Державної фіскальної служби України, в якому просять не призначати керівником митниці людей з інших областей, не здійснювати чергову реорганізацію та погоджувати відповідні зміни з профспілкою волинських митників.

Таку ж позицію сьогодні висловив заступник голови Громадської ради ДФС у Волинській області Юрій Анцух, який виступає категорично проти призначення на керівні посади Волинської митниці немісцевих.

Натомість голова обласної організації інвалідів Григорій Ощепков зауважив, що "махати булавою" відразу непотрібно.

"Олександр Шавлак всього кілька днів працює на Волинській митниці, він навіть не встиг зробити плану, нічого ще не встиг. Потрібно вислухати людину, перш ніж приймати якісь рішення щодо нього", – наголосив активіст.

Голова спілки учасників АТО Юрій Степанюк своєю чергою запевнив, що конфлікт на митниці триває вже давно. Так, з його слів, спілка АТОвців подала свою кандидатуру на посаду начальника Волинської митниці ще наприкінці лютого, однак до думки військових не прислухались.

"Ми пережили донецьких, вінницьких митників, тепер прийшли чернігівські. Як тільки хтось приходить, відразу підтягує своїх помічників. Так і тепер Шавлак призначає працівників з Чернігова", - підкреслив представник учасників АТО.

Інші члени кадрової комісії Громадської ради при ОДА також наголошували на тому, що керувати митницею повинні волиняни, мовляв, якщо начальник буде місцевий, усі знатимуть, де він живе та де його родина, тому корупціонерам не буде куди ховатись.

Більшість присутніх погодились із тим, що для призначення очільника митниці потрібно оголосити відкритий конкурс.

Також прозвучала пропозиція найняти незалежну аудиторську фірму, яка підтвердила б або спростувала б звинувачення в корупції начальника митниці.

Нагадаємо, що на сесію обласної ради раніше приходили працівники Волинської митниці. Тоді депутати підтримали обурених митників та ухвалили звернення до голови Державної фіскальної служби з приводу призначення волинянина на керівну посаду.

Натомість голова Спілки воїнів АТО Волині, волонтер Ярослав Мудрик зазначив, що не хотів би призначення начальника Волинської митниці з числа місцевих працівників, адже "знає, як вони живуть і працюють".

"Не треба збирати людей, які через митницю ніколи не ходять і не їздять. Не робіть шоу, не треба везти на автобусі когось сюди", - наголосив чоловік.

Зауважимо, що перед початком громадських слухань біля обласної ради зібрався мітинг, в якому взяли участь кілька десятків протестувальників. Усі вони тримали в руках плакати однакового формату із закликами: "Насіров схаменись!", "Вимагаємо реакції Президента", "Люстрацію Шавлаку", "Волинь не полігон для випробувань корупціонера Шавлака" тощо. Активісти заперечили свою причетність до митниці чи бізнесу, водночас відмовились представитись та не захотіли пояснювати, чому вийшли на акцію протесту. Також чимало присутніх ховали обличчя від фотокамер.

Зрештою, так і не дійшовши до спільного знаменника, члени кадрової комісії вирішили продовжити засідання в закритому режимі, тож їх рішення невідоме.

Надрукувати
мітки:
коментарів