Поділитись:

Свято Водохреща: кого вода лікує, а кого калічить

Субота, 19 січня 2019, 09:00
Свято Водохреща: кого вода лікує, а кого калічить

Водохреще або Йордан – завершальне свято новорічно-різдвяного циклу. Його православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня.

Із цим святом пов'язують хрещення в річці Йордан Ісуса Христа святим Іоанном Хрестителем. Вода в цей день вважається цілющою. Відтак охочі занурюються в ополонку, яку перед тим освячує священик, щоб бути здоровими увесь рік. 

ІА "Конкурент" запитало у священнослужителів, звідки пішла така традиція і чи справді вода зцілює. Також ми поцікавилися у представників інших релігійних конфесій, чи є прототип Водохреща у їхній традиції. А для усіх, хто таки планує зануритися у крижану воду, підготували напутнє слово від медика. 

Навіщо купатися на Водохреще і чи має вода чудодійну силу 

КОНСТАНТИН МАРЧЕНКО, речник Волинської єпархії Православної церкви України, настоятель Жидичинського монастиря: 

Свято Водохреща: кого вода лікує, а кого калічить

"Щодо традиції хрещенських купань, то однозначно можу сказати, що це винятково гарна народна традиція. Церковний устав нічого не говорить нам про потребу у такому зануренні. Церква в цей день освячує воду для її споживання і окроплення нею наших осель. Також віримо, що освячена вода в цей день має чудодійну силу. Нічого поганого в цій традиції немає. Єдине, про що варто пам'ятати, що п'яне купання у крижаній воді абсолютно некорисне для душі і може навіть нашкодити тим, хто так проявляє своє геройство"

Душа очищається від гріхів покаянням, наполегливою працею над собою, молитвою, а не купанням. 

ОЛЕГ ТОЧИНСЬКИЙ, речник Волинської єпархії Української православної церкви (в народі – Московського патріархату): 

Свято Водохреща: кого вода лікує, а кого калічить

"Традиція пірнання в ополонку у день Богоявлення, хоча і не має церковного характеру, однак є досить поширеним явищем як народна традиція. Вочевидь, вона бере свій початок з богослужбової практики, адже в текстах богослужіння Богоявлення є такі слова: "Сьогодні освячується усе водне єство". Тобто йдеться про те, що саме в особливі дні Богоявлення вода в океанах, морях, річках, озерах та навіть у водопровідних кранах на якусь мить отримує властивість освяченої. Напевно, саме через це люди вважають, що у день Хрещення Господнього їм не зашкодить пірнання в холодну воду.

Однак варто враховувати також і те, з яким духовним настроєм людина підходить до цієї справи. Якщо для людини пірнання в холодну воду на Богоявлення – це своєрідний квест, тоді краще не брати участі у цьому дійстві, оскільки через відсутність віри вона не отримає від цього жодної благодаті". 

Коли ж людина відзначає день Богоявлення з вірою у серці та повним усвідомленням цього свята, пірнання в ополонку взагалі відходить на другий план, хоча і не втрачає змісту. Тому все ж таки варто для себе зрозуміти, з яким духовним налаштуванням кожен підходить до цієї справи. 

Чи святкують Водохреще конфесії не православного віросповідання

ПАВЛО МИРОНЮК, старший пастор церкви "Фіміам": 

Свято Водохреща: кого вода лікує, а кого калічить

"Подія хрещення Ісуса Христа згадується в церквах євангельських християн-баптистів. Це важлива подія в житті Господа, адже вона передусім відкриває нам Ісуса як довгоочікуваного Месію – спасителя всього світу. Також в цій події відкривається Бог у своїй повноті. Отець промовив з неба про Сина Свого улюбленого, щоб усі Його слухали. Відповідно, і Син Божий у людському тілі та Дух Святий у вигляді голуба. Отже, подія одного хрещення Ісуса є Трійцею! Своїм хрещенням Ісус показав приклад своїм послідовникам. Хоч він не потребував хрещення, але цим самим наставив нас, щоб ми хрестилися.

Саме грецьке слово «баптизо» – хрещення – визначає занурення. Від цього слова назва «баптисти». Проте ми це звершуємо один раз у житті у свідомому віці. І хрещенню у баптистів завжди передує віра та покаяння перед Богом у всіх гріхах. Обов’язковою також є біблійна підготовка, адже віра – від слова про Христа (послання святого ап. Павла до Римлян 10:17). Охрещуючись у воді, вірянин засвідчує свою внутрішню переміну серця (розуму і свідомості та сумління). Іншими словами хрещення – це свідчення, що людина померла для старого мислення і світогляду та цінностей і, відповідно, воскресла для нового і мислення, і стилю життя. А якщо й згрішить, то хрещенням обіцяє Богові чисте сумління, тобто очищення через розкаяння.

Отже, для баптистів важливе не так саме православне свято Водохреще, як подія хрещення Ісуса. Для нас хрещення – це як шлюбний заповіт! Для нас хрещення – це не таїнство, а свідоме публічне рішення, яким людина, вступаючи у заповіт з Богом, підтверджує свою віру і стосунки з Ісусом, як своїм Господом, якому підпорядковує своє життя!

Відповідно, все інше – привід посвяткувати, не робити і випити, свячена вода, свячена хата, ополонка, купання та все інше не має для нас жодного сенсу і значення. Ба більше, багато так званих християнських звачаїв і обрядів не мають нічого спільного з Біблією, Христом, християнством, а, швидше, з язичництвом чи поганством.

Частина церков євангельських християн-баптистів роблять богослужіння в цей день, частина – ні. Але якщо богослужіння і відбуваються, то тільки у тому сенсі, що я писав вище. Сьогодні є новий виклик: за яким календарем проводити богослужіння на Водохреще, адже переважна більшість наших церков святкують Різдво вже 25 грудня і 7 ще також, а от як бути з іншими святами – для багатьох ще питання. Але оскільки в нашому всенні відсутня ортодоксальна сакральність, то нам простіше. Ми можемо свята і по-старому і по-новому стилю на переправі відзначати, аби бути церквою, яка може відповідати і сучасним тенденціям, і досягати традиційних людей живим Євангелієм".

ОТЕЦЬ ПАВЛО, настоятель кафедрального собору святих апостолів Павла і Петра:

Свято Водохреща: кого вода лікує, а кого калічить

"У католицькій традиції таке свято, як Водохреще, є, але воно називається святом Хрещення Господнього. Це свято закриває період Різдва Христового, тобто це останнє зі свят із різдвяного періоду. 

Такого звичаю, як-от занурення в ополонку, у нас немає.

Вода ж у нас освячується на свято Богоявлення Господнього (у народі – свято Трьох Царів), тобто тиждень перед Хрещенням Господнім. Тоді освячують крейду, кадило – 6 січня. А на наступну неділю випадає свято Хрещення Господнього". 

Як занурюватися в ополонку правильно і кому це робити категорично не можна

ОКСАНА КОСТЮК, лікар-ревматолог клініки "Благомед":

Свято Водохреща: кого вода лікує, а кого калічить

Непідготовленим людям занурюватися у крижану воду не можна. Якщо людина планує купатися на свято Водохреща, то треба було загартовуватися ще з літа. Обливання холодною водою зробити традицією.

При деяких захворюваннях занурення в ополонку заборонено!

Варто занурення робити у спеціально підготовлених місцях та в присутності медиків і рятувальників. Безпосередньо перед купанням не можна вживати алкоголь.

Не дозволяється палити. 1 випалена цигарка знижує температуру пальців ніг на 1 градус.

Не можна роздягнутися і зразу стрибати у воду. Перед зануренням обов'язково треба розігріти тіло фізичними вправами.

Занурюватися треба поступово, бажано повернутися обличчям до берега (людей). Після купання треба розтерти тіло махровим рушником, але не до червоного кольору, і після цього швидко одягнутися і зайти в тепле приміщення.

Бажано перед зануренням в холодну воду проконсультуватися з лікарем, який знає індивідуальні особливості вашого організму і допускає екстремальне купання.

Протипокази для здійснення цього дійства (занурення):

  • захворювання серцево-судинної системи: ревматизм, вади серця, ішемічна хвооба серця, інфаркт міокарду, гіпертонічна хвороба;
  • нервової системи: епілепсія, неврит, склероз судин головного мозку, розсіяний склероз.
  • при ревматичних хворобах:системних захворюваннях сполучної тканини, системних васкулітах, інфеційних артритах, ревматоїдному артритв, псоріатичному артриті, хворобі Бєхтєрєва, остеоартрозі, синдромі Рейно;
  • ендокринній патології: цуровому діабеті, тиреоїді.
  • при ураженні системи органів дихання: запалення легень, бронхіт, астма, туберкульоз; 
  • шкірні хвороби;
  • гострі респіраторні вірусні захворювання; 
  • при онкозахворюваннях;
  • вагітність;
  • діти – після консультації з педіатром". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів