Поділитись:

Волинська екоінспекція забороняє вести господарство чотирьом підприємствам

Субота, 19 січня 2019, 11:36
Волинська екоінспекція забороняє вести господарство чотирьом підприємствам

Державна екологічна інспекція у Волинській області здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, громадянами України вимог природоохоронного законодавства на території області.

У 2018 році Інспекцією проведено 1797 заходів державного нагляду. Перевірено 379 суб’єктів господарювання, 195 органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. До адміністративної відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства притягнуто 956 осіб. Накладено штрафів в сумі 190 тис гривень, - повідомили в установі.

За результатами проведених заходів державного нагляду Інспекцією встановлено, що суб’єктами господарювання та фізичними особами внаслідок недотримання вимог природоохоронного законодавства завдано шкоду навколишньому природному середовищу в сумі 49 млн. 900 тис гривень. Розрахований розмір шкоди, завданої внаслідок порушень законодавства у сфері охорони земель та надр становить 17,6 млн. гривень, шкоди внаслідок порушення установленого режиму територій та об’єктів природно-заповідного фонду - 17,1 млн. гривень, внаслідок порушення законодавства про охорону атмосферного повітря – 8,2 млн. гривень, внаслідок недодержання вимог законодавства про охорону об’єктів рослинного світу – 7,0 млн. гривень.

Для проведення слідчих дій, встановлення осіб, які спричинили шкоду, до правоохоронних органів передано 21 справу, в яких фігурують збитки в сумі 41 млн. 300 тис гривень. Відкрито 7 кримінальних проваджень.

За результатами перевірок видано 451 припис на усунення порушень природоохоронного законодавства.

До судових інстанцій спрямовано матеріали про заборону здійснення господарської діяльності Ковельської філії ДП “Укрветсанзавод” (м.Ковель), ТОВ “Технологія базальту” (м.Луцьк), ФОП Баглик Л.О. (с.Зелена Ковельського району), ТзОВ “Вікі” (Іваничівський район).

Інспекцією розглянуто 145 звернень громадян, депутатських звернень, звернень громадських організацій, що стосуються фактів порушень природоохоронного законодавства.

На території області переважають порушення, зумовлені недодержанням вимог Закону України “Про відходи”, які стосуються збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізації, видалення, знешкодження і захоронення відходів. У більшості населених пунктів відсутні схеми санітарного очищення, відсутній облік утворених відходів. Наповненість місць захоронення відходів досягла критичної межі, порушуються вимоги їх експлуатації. За недотримання вимог законодавства в частині поводження з відходами до адміністративної відповідальності притягнуто 315 посадових осіб та громадян. Інспекцією ініційовано розгляд питання поводження з побутовими відходами на засіданні комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій обласної державної адміністрації.

Інспекція інформує, що у 2019 році перевірки проводяться відповідно до “Плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної екологічної інспекції України на 2019 рік” та “Переліку ЦООВ, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, в частині здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади, які планується перевірити у 2019 році”.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Сортування сміття по-луцьки: як треба та чого робити не варто

Надрукувати
мітки:
коментарів