Поділитись:

На Волині дітей без щеплень від кору хочуть не пускати у школу

Субота, 19 січня 2019, 18:08
На Волині дітей без щеплень від кору хочуть не пускати у школу

У Луцьку – найвищий рівень захворюваності на кір та найнижчий рівень вакцинації в області.

Про це стало відомо під час наради, яку провів заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Кошарук в четвер, 17 січня, за участі профільних спеціалістів міста і області та директорів окремих шкіл. Зокрема, працювали над спільним комплексом заходів для підвищення вакцинації та протидії кору в обласному центрі, – повідомили у відділі інформаційної політики облдержадміністрації.

Із початку року на Волині зареєстровано 293 випадки захворювання на кір. Уражено 16 із 18 адміністративних територій. Найбільше хворих реєструють в місті Луцьку. Так, з 1 січня 2019 року в місті  зареєстровано 98 випадків захворювання на кір, із них 48 – серед дітей віком до 17 років (52%).

Заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук зазначив, що ситуація зі спалахом кору в області має тенденцію до збільшення.

Посадовець додав, що ситуація із розповсюдженням кору у Луцьку потребує координації та узгодженості дій органів управління освітою, медиків та епідеміологів задля ефективних протиепідемічних заходів, а саме: підвищення рівня імунізації дітей, зокрема, серед найуразливішої групи у віці 7-14 років, обмеження відвідування освітніх закладів не щеплених дітей, робота із відмовниками від щеплень, вакцинація дорослих із групи ризику.

Проаналізувавши епідситуацію із захворювання на кір в обласному центрі, керівниця ДУ «Волинський обласний лабораторний центр» Наталія Янко наголосила на недостатній якості та обсягах протиепідемічних та профілактичних заходів в освітніх закладах міста.

«Продовження канікулярного періоду, рівно ж як і карантин, у випадку із захворюванням на кір не є ефективним засобом впливу на епідситуацію з причини тривалого (21 день) інкубаційного періоду хвороби та довгого періоду зберігання вірусу в навколишньому середовищі. Окрім того, перебуваючи на канікулах, діти все одно контактують між собою», – промовила Наталія Вікторівна.

З її слів, єдиним ефективним засобом впливу на рівень захворюваності на кір є формування колективного імунітету, тобто рівень вакцинації повинен сягати 98%. Для цього необхідно вакцинуватись за календарем. Варто зазначити, що надолужити пропущені щеплення в закладах охорони здоров’я за місцем проживання можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі із груп ризику.

Тож начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк зауважив, що в області достатня кількість вакцини від кору. Проте, вимоги з імунізації стосуються не лише цієї недуги. Найближчим часом прогнозується поширення дифтерії, від ускладнень якої рівень смертності сягає 50%, а рівень інвалідизації – до 40%.

Окрім того, на нараді йшлося про те, що у чинному законодавстві немає двозначних трактувань щодо обмеження відвідувань освітніх закладів дітьми без щеплень. Зокрема, у ст.15 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» зазначено: «Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється». ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (ст.27) та «Про захист населення від інфекційних хвороб» (ст.12) йдеться, що «профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір в Україні є обов’язковими.

Начальниця управління освіти, науки і молоді облдержадміністрації Людмила Плахотна озвучила оперативну інформацію про рівень вакцинації у розрізі загальних освітніх закладів Луцька та наголосила на необхідності запровадження обмежувальних заходів щодо дітей без щеплень.

«Ми повинні забезпечити у школах безпечне освітнє середовище – не допускати до навчання не вакцинованих дітей. При цьому права дітей на здобуття освіти не порушимо, оскільки існують альтернативні форми навчання: індивідуальна, дистанційна, сімейна форми здобуття освіти або екстернат. При цьому, закон передбачає, що відповідальність за здобуття освіти дітьми на рівні не нижче стандартів освіти несуть батьки», – зазначила Людмила Володимирівна.

Не менш важливим є виконання наказу МОН про вакцинацію педагогічних працівників та обслуговуючого персоналу. Так, на нараді було зауважено про персональну відповідальність директорів шкіл, відповідно до закону України «Про освіту», за організацію безпечного освітнього середовища.

Окрім того, свої думки висловили керівники міських управлінь освіти, охорони здоров’я Луцької міської ради, окремі директори закладів освіти Луцька. З їхніх слів, запровадження профілактичних заходів з подолання розповсюдження кору, які були визначені розпорядженням голови облдержадміністрації Олександра Савченка, уповільнилися з причин тривалих святкових днів та канікулярного періоду.

Тож за підсумками наради, прийняли рішення провести моніторинг медичної документації на предмет проведеної вакцинації (її достовірності) дітей, в тому числі і за епідпоказами в період з 1.11.2018 року до 15.01.2019 року, встановити реальну кількість не щеплених дітей або вакцинованих з порушеннями Календаря щеплень, в тому числі – за медичними протипоказаннями в освітніх закладах Луцька, забезпечити виконання санітарного законодавства щодо обмеження відвідування закладів освіти дітей, які не вакциновані.

Також присутні зголосилися проводити широкомасштабну просвітницьку кампанію та індивідуальну роботу з батьками-відмовниками щодо обов’язковості щеплень та забезпечити дотримання вимог законодавства щодо вакцинації груп ризику, зокрема, педагогічних працівників та обслуговуючого персоналу освітніх закладів.  Звітувати про запроваджені заходи директори шкіл будуть щотижня.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Вимушені канікули для луцьких школярів не продовжать

Надрукувати
мітки:
коментарів