Поділитись:

У Луцьку встановлюватимуть платні загальнобудинкові лічильники

Середа, 23 січня 2019, 11:46

У Луцьку на вимогу закону почнуть встановлювати будинкові лічильники води. Зараз у місті відбувається інформування населення, відповідно до встановленої законодавчої процедури.

Про це повідомляє прес-служба КП "Луцькводоканал". 

Згідно із Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», що вступив у дію ще в серпні 2017 року, всі житлові об’єкти необхідно забезпечити зовнішніми приладами обліку гарячої та холодної води і тепла. При цьому приватні лічильники, встановлені у квартирах, не лише не втратять свого значення, але і захистять споживачів від зайвих витрат, а також виконуватимуть розподільчу функцію.

Наявність загальнобудинкового лічильника дає можливість мешканцям багатоквартирного будинку сплачувати лише за фактично отримані послуги. До 1 серпня 2019 року заплановано встановити зовнішньобудинковий облік на всіх житлових будинках. Виконання нових правил покладені на постачальників послуг, управителів житлових будинків та їх співвласників.

Встановлювати зовнішньобудинкові прилади комерційного обліку води у Луцьку почнуть із багатоквартирних будинків, де утворені ОСББ. Встановлені лічильники стануть приватною спільною власністю мешканців, а розрахунок за їхнє встановлення і використання покладається на співвласників, або на орган управління житловим будинком. Згодом зовнішні прилади обліку будуть встановлені у всіх багатоквартирних житлових будинках.

За наказом Мінрегіонбуду України про порядок інформування споживачів, лучани вже отримують інформаційні повідомлення, в яких зазначається загальна вартість та середній розмір внеску, необхідних для встановлення лічильників води. Ця сума не є остаточною, вона усереднена і фактичні витрати будуть визначатися після закінчення робіт. Вона визначена за умови виконання робіт підприємством «Луцькводоканал».

Також повідомляється про інші варіанти встановлення приладів обліку, зокрема і можливість зробити це самотужки. На підприємстві КП «Луцькводоканал» повністю готові до проведення передбачених законом робіт. Інформування населення є процедурною вимогою, що передбачає індивідуальне інформування кожного громадянина. Доцільніше було б повідомляти про заплановані нововведення лише голів ОСББ, однак є затверджена процедура, якої підприємство «Луцькводоканал» неухильно дотримується.

Головам ОСББ надається два місяці для опрацювання інформації та прийняття остаточного рішення про встановлення зовнішньобудинкових приладів комерційного обліку води.  КП «Луцькводоканал» надає головам ОСББ комерційну пропозицію, якою може скористатися кожен охочий після вивчення усіх можливостей.

Цільових коштів на встановлення вузлів обліку не передбачено, оскільки лічильники будуть власністю мешканців, тому підприємства-надавачі послуг змушені закладати у вартість приладів кредитні кошти, які мають досить високі ставки за кредитами. Це позначається і на вартості приладів обліку, про що в листах також повідомлено голів ОСББ.

Отож, громадянам, які отримують повідомлення про правила встановлення приладів зовнішнього комерційного обліку, не варто хвилюватися, оскільки листи носять винятково інформативний характер. А для голів ОСББ – це пропозиція до співпраці, інформація для вивчення і аналізу.

Підприємство ініціює проведення ряду робочих зустрічей з головами ОСББ, де будуть запропоновані чіткі механізми і кроки для того, щоб зменшити витрати ОСББ та мешканців на облаштування вузлів обліку. Перші зустрічі заплановані на першу половину лютого з тими управителями будинків і головами ОСББ, які вже отримали повідомлення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Луцьктепло" змінює умови передачі показників лічильників

Надрукувати
мітки:
коментарів