Поділитись:

Людина розумна – людина здорова: Супрун бачить взаємозв’язок

Четвер, 24 січня 2019, 19:31
Людина розумна – людина здорова: Супрун бачить взаємозв’язок

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вбачає взаємозв'язок між здоров'ям і освітою. 

Із її  слів, від рівня освіти залежить безліч речей, що стосуються здоров’я. До того ж  цей зв’язок доведений науково, – написала міністр на своїй сторінці у Facebook. 

Дослідження кажуть, що більш освічені люди:

  • краще піклуються про своє здоров’я;
  • схильні робити більш здорові вибори стосовно способу життя та звичок;
  • мають більшу ймовірність отримати хорошу роботу, разом з цим покращують свій рівень добробуту та здоров’я;
  • частіше займаються профілактикою хвороб;
  • мають якісніше життя та живуть довше. 

Як пояснила Супрун, взаємозв’язок освіти та здоров’я має комплексний характер та встановлений залізно – що більше освічена людина, то кращі показники здоров’я вона має. Зокрема освіта і здоров'я – важливі характеристики людського капіталу. Високий рівень освіти та здоров’я впливають на продуктивність населення – в цьому полягає їхня економічна цінність. Простіше кажучи – здорові люди краще та ефективніше працюють, водночас менше хворіють, що має вплив на витрати системи охорони здоров’я та економічні показники країни.

"Звісно, освіта не впливає на наше здоров’я ізольовано. Діють багато факторів: соціально-економічних, культурних та природних. Скажімо, рівень заробітної плати чи місцевість, в якій людина мешкає, мають також значний вплив на здоров’я. Цікаво, що кращий доступ до медичних послуг не робить людей здоровішими сам собою. За умови, якщо рівень освіти низький, навіть доступні медичні послуги не здатні позитивно впливати на здоров’я людини", – йдеться у повідомленні. 

Як пояснила Супрун, науковці пов’язують це з тим, що важливе розуміння здоров’я на індивідуальному рівні, до прикладу, освічена людина може краще усвідомлювати ризики шкідливих звичок або ж важливість регулярно проходити профілактичні огляди. І тому відмовляється від куріння чи вживання алкоголю та консультується з лікарем з приводу здоров’я.

У багатьох дослідженнях вивчали різні аспекти взаємозв’язку здоров’я та освіти: вплив на тривалість життя, схильність бути фізично активним, їсти малопоживну та некорисну їжу, мати шкідливі звички.

Ось реальні приклади, розраховні науковцями:

▪ для людей, які народилися в США між 1914-1939 роками, кожен додатковий рік навчання (мається на увазі в школі) потенційно знижував ймовірність смерті на понад 3,6 відсоткових пунктів в наступні 10 років (це багато);

▪ для чоловіків, що народилися між 1945-55 роками, додатковий рік навчання зменшував ризики мати проблеми зі здоров’ям на 18,5 %;

▪ так само зі схильністю мати надмірну вагу – додатковий рік навчання сприяв дотримуванню здорового індексу маси тіла (до позначки 25) серед чоловіків з 60% до 72%;

Таких прикладів можна знайти безліч: від збільшення прихильності до здорового способу життя чи відмови від алкоголю до зменшення ймовірності куріння під час вагітності. І це усе завдяки освіті. 

"Так само із рівнем імунізації та довірою до вакцин. Рівень освіти батьків має значний вплив на ймовірність чи отримає дитина щеплення та навіть на їхню кількість!  В одному мета-аналізі було виявлено: ймовірність, що дитина отримає необхідні вакцини, була у 2,3 раза вище у дітей, чия мати має середню або вищу освіту. Це у порівнянні з дітьми, матері яких не мали освіти. Цікаво, що цей показник може залежати від економічного контексту. До прикладу, в Нігерії, попри економічне зростання в країні, рівень вакцинації залишається досить невисоким. Одна з основних причин – низький рівень освіти жінок", – зазначила Супрун. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів