Поділитись:

Як складатимуть ЗНО ті, хто навчався мовою корінних народів

П'ятниця, 25 січня 2019, 20:00

Із 2019 року процедура реєстрації учасників та порядок визначення результатів ЗНО дещо зміняться, порівняно з попередніми роками.

Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти.

Для участі в додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання основний період реєстрації (цьогоріч – з 5 лютого до 25 березня) зможуть подавати документи особи, які проживають на тимчасово окупованій території або в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, або розташованих на лінії зіткнення, або переселилися з них. У додатковий період реєстрації (цьогоріч – з 3 до 20 травня) зможуть подавати документи особи, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях та не встигли зареєструватися для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні в основний період реєстрації.

Важливим нововведенням є пристосування процедури переведення тестових балів з української мови і літератури для осіб з особливими освітніми потребами, які здобували повну загальну середню освіту мовою, що не належить до слов’янської групи мов, або мовою корінних народів, та мають кількість тестових балів, меншу за поріг «склав/не склав». Для таких осіб буде встановлено адаптивний поріг (нижчий за звичайний), а всі тестові бали між адаптивним порогом і пороговим балом «склав/не склав» будуть переводитися в рейтингову оцінку «100 балів». Наприклад, якщо поріг «склав/не склав» ЗНО з української мови та літератури у 2019 році становитиме 23 бали, а адаптивний – 20 балів, то учасники, які здобували загальну середню освіту, наприклад, угорською мовою, й отримали 20, 21, 22, 23 тестових балів, отримають 100 балів на шкалі 100–200. Це дозволить таким особам брати участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти.

Також в УЦОЯО нагадують, що ЗНО з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії можна складати кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗНО з математики буде обов’язковим

Надрукувати
мітки:
коментарів